reklama 11A

Devadesátka EquiTV: Kladruby slavily s fanoušky zápis na seznam UNESCO

ikonka

V sobotu 5. října se otevřely brány Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem. Pro všechny fanoušky byl připraven program, během kterého oslavili letošní zápis na seznam UNESCO. Podívejte se na krátký souhrn v Devadesátce EquiTV.
10.10.2019 18:18  |  Rubrika: Ostatní  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12C

DEVADESÁTKU Z KLADRUB NAJDETE TADY

Červenec letošního roku znamená v historii Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem, ale i v historii České republiky, velký milník. Právě 6. července rozhodl Výbor pro světové dědictví UNESCO na svém zasedání v Baku o zařazení Krajiny pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní na Seznam památek světového dědictví.

Pro jednu z nejstarších chovatelských institucí na světě je tento krok velmi významný, a tak v Kladrubech 5. října uspořádali oficiální oslavu. Poprvé v historii byla použitá netradiční takzvaná domino zápřež, složená ze sedmi běloušů a sedmi vraníků starokladrubských koní. Ta přivezla na nádvoří hřebčína dekret ztvrzující zápis zdejší krajiny na prestižní seznam světového dědictví. 

Do Kladrub nad Labem dekret doputoval ze sídla UNESCO z Paříže a je podepsán generální ředitelkou UNESCO, paní Audrey Azoulay. Do rukou ředitele hřebčína Jiřího Machka jej předal ministr zemědělství Miroslav Toman společně s ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem. Oba ministři slavnostně odhalili desku, která u hlavního vchodu označuje hřebčín jako památku UNESCO.

K hlavním bodům programu patřilo předvedení volného stáda klisen s hříbaty a v závěru pak vystoupení čtyř šestispřeží. Nezkrácený záznam oslavy v Kladrubech nad Labem si můžete vychutnat na adrese www.equitv.cz.




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE