Deusser podruhé vítězem LGCT. Maher je po New Yorku nově lídr žebříčku

ikonka

Longines Global Champions Tour zažila mimořádný závod. V New Yorku totiž získal kvalifikaci až čtvrtý umístěný v Grand Prix – irský jezdec Shane Sweetnam. Druhé vítězství v sezoně 2022 si připsal Němec Daniel Deusser.
25.09.2022 01:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


 
Grand Prix New Yorku byla letošním čtrnáctým kolem parkurové série Longines Global Champions Tour. Z pětatřiceti startujících se do rozeskakování probojovaly čtyři dvojice, a ještě něž začala vrcholná část soutěže, bylo jasné, kdo získá zlatou vstupenku do listopadové Super Grand Prix v Praze. 
 
Jejím držitelem je Ir Shane Sweetnam, který sice na třináctiletém valachovi Alejandro skončil nakonec až čtvrtý, ale radost z postupu do hlavní soutěže celé sezony mu to nemohlo zkazit. Dalším třem jezdcům byl zcela rovnocenným soupeřem, jelikož stejně jako oni zopakoval na zkráceném parkuru bezchybnou jízdu a jeho čas byl jen o 44 setin pomalejší, než v případě vítězného Daniela Deussera v sedle čtrnáctiletého hřebce Scuderia 1918 Tobago Z. Tento jezdec vyhrál již ve francouzském Cannes a aktuálně je se 186 body osmý. Na rozdíl od výše umístěných soupeřů však letos bodoval teprve posedmé, takže pokud uspěje i za necelý měsíc v Rijádu, mohl by si ještě výrazněji polepšit. 
 
Druhý umístěný v Grand Prix New Yorku, Belgičan Pieter Devos, startoval v sedle klisny Mom´s Toupie de la Roque. Od druhého triumfu jej dělilo jen osm setin a v rámci finanční výhry si tak připsal pouze 60.000 eur, zatímco Deusser za vítězství inkasoval rovných 100.000 eur. Za stříbrnou příčku zapsal 37 bodů a po vyškrtnutí nejhoršího bodového přídělu má nyní 244 bodů, což mu stačí na průběžnou druhou pozici. Tento jezdec se kvalifikoval do Super GP v druhé polovině srpna v Londýně.
 
Na čtvrtý řádek poskočila Malin Baryard-Johnsson, a to díky třetímu místu z aktuální Velké ceny, v níž se představila se čtrnáctiletou klisnou H&M Indiana. Vítězka ze Saint Tropez je momentálně čtvrtá za třetím Christianem Ahlmannem, jenž byl ještě před mítinkem v New Yorku první, ale do nejlidnatějšího města Spojených států amerických se nevypravil. 
 

Nepřehlédněte: Prague Lions vyhráli GCL v New Yorku. Před posledním kolem jsou třetí

 
Na nejvyšším řádku tabulky jej tak podle očekávání vystřídal dvojnásobný šampion LGCT Ben Maher. Ten sice po chybě na základním parkuru s překážkami do 160 centimetrů jednou chyboval, ale čas měl velmi rychlý, a tak skončil šestý hned za domácím McLainem Wardem ve dvojici s valachem Contagious. Maher má přesně 250 bodů a pokud jejich počet bude chtít ještě navýšit, bude jich muset v Rijádů zapisovat alespoň třiadvacet, neboť všem jezdcům se do konečného pořadí počítá jen osm nejvyšších bodových přídělů. 
 
O letošním šampionovi Longines Global Champions Tour se rozhodne 22. října v Rijádu, kde se také dozvíme jméno posledního kvalifikovaného do Super Grand Prix. Ta se pojede v sobotu 19. listopadu v rámci čtyřdenního mítinku GC Prague Playoffs. Jejími jistými účastníky jsou Ludger Beerbaum Katrin Eckermann, Denis Lynch, Sanne Thijssen, Malin Baryard-Johnsson, Christian Ahlmann, Daniel Deusser, Henrik von Eckermann, Marlon Modolo Zanotelli, Max Kühner, Pieter Devos, Michael Pender, Christian Kukuk a Shane Sweetnam. 
 
Další podrobnosti najdete na webech www.gcglobalchampions.com a www.pragueplayoffs.com, kde jsou také odkazy na možnost zakoupení vstupenek do O2 areny. 
 
Foto: poskytlo tiskové středisko Global Champions