Deset let s koňmi Anny Kellnerové. Kateřina Krpelová jim dává top péči

ikonka

Již deset let pracuje Kateřina Krpelová na pozici ošetřovatelky koní Anny Kellnerové. Tráví s nimi mnohem více času, než si kdo dokáže představit. „Spolupráce s Aničkou je výborná. Je to člověk, který si váží vaší práce,“ uvedla v rozhovoru.
14.10.2022 14:45  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB


 
Před několika dny Anna Kellnerová děkovala na sociálních sítích ošetřovatelce koní Kateřině Krpelové za skvělou spolupráci, která trvá rovných deset let. „Bez tebe bych zde nebyla,“ zmínila v příspěvku doplněném o sérii vzpomínkových fotografií. Také Kateřina si nemůže práci v Czech Equestrian Teamu vynachválit, a i po tak dlouhé době ji stále baví. 
 
Není to přitom vůbec nic jednoduchého, neboť s koňmi často cestuje dlouhé vzdálenosti dnem i nocí a několikrát do roka také létá napříč kontinenty. Na konci září s nimi byla například v New Yorku a v sobotu ji čeká cesta do saudskoarabského Rijádu, kde se ve dnech 20. až 22. října uskuteční poslední kolo parkurové série Global Champions, které předchází listopadové galashow světového parkuru GC Prague Playoffs v libeňské O2 areně.
 

 
Je rozdíl, když se letí s koňmi do New Yorku, nebo do Rijádu? 
V podstatě v tom není až tak velký rozdíl. Koně se připravují stejně, máte určité hodiny, kdy se musíte dostavit na letiště. Tam čekají a trochu si před letem odpočinou. Ošetřovatelé je mohou ještě trochu povodit. Připraví se všechny potřebné věci k naložení do kontejneru a poté už probíhá samotné nakládání. Začíná většinou čtyři hodiny před odletem. 
 
Je hodně těžké logisticky všechno zabalit správně? Jsou třeba věci, které berete do Belgie, kde máte naplánované poslední tréninky před odletem, ale do Rijádu už s vámi necestují? 
Přepravní společnost vám vždy pošle seznam věcí, které se nesmí importovat do konkrétních zemí. Ať už to byla Amerika nebo nyní Saudská Arábie. Takže já mám sbalené dvě bedny, jedna pojede do Belgie a jedna poletí do Rijádu, kam nesmíme vzít věci, jako jsou třeba šampony, pudry, mazání na kopyta nebo dokonce mazání na uzdečky. Nic z toho s námi nesmí. 
 
S příchodem podzimu se nabízí také otázka, zda již koně máte ostříhané… 
Ano, již koně stříháme. Catchie stříháme co nejméně, tu to čeká až den před odletem, aby si nenadělala novou srst. Joyride, který letí s ní, je už ostříhaný. Bude tam 37 stupňů, takže ostříhaní budou úplně všichni, aby byli lépe připraveni na ty vysoké teploty. 
 

Nepřehlédněte: S tátou jsem jezdila po závodech opravdu od útlého věku, říká Krpelová

 
Když se potká více náročných závodů na cestování, jako nyní třeba New York a Rijád, stíháte si v mezičase vzít i nějaké osobní volno? 
Stíhám. Byla jsem teď dva dny doma, užívala jsem si rodinného života a byla jsem na houbách. Anička mě do toho i nutí, abych si volno brala, vyspala se a odpočinula si od všedních starostí.
 
Dáváte si doma zákaz jít ke koním? 
Nedávám, protože mám doma dvaadvacetiletou kobylku Mary, takže jí jdu vždy navštívit, vyčistit a popást. Trávím s ní čas, aby věděla, že je pořád členem naší rodiny, že se o ní staráme a máme jí rádi. 
 
Jak to bude v Rijádu logisticky zajištěné? Je to úplně nový areál, máte už nějaké podrobnější informace o tomto místě? 
Nemám. Viděla jsem pouze nějaké fotky, které mi poskytl jeden z ošetřovatelů koní, který tam už byl, když se to stavělo. 
 
Je nějaký rozdíl ve vaší přípravě, když cestujete do neznámého areálu? 
Není, když dorazíme na místo, vše se zařídíme na místě. Denní program přizpůsobuje aktuálním možnostem. Většinou, když přilétáme na závody Global Champions, tak se ještě staví tribuny a dekorace, což je pro ošetřovatele trochu nepříjemné, protože ty první dny s nimi trávíme sami. Koně jsou natěšení a při tom největším hluku v areálu se o ně staráme právě my. Je tedy potřeba vychytat, kdy jít jezdit, kdy jít lonžovat a najít čas, kdy se zrovna třeba nestaví lešení, aby to všechno proběhlo v klidu. 
 

Čtěte také: Anna Kellnerová a Kateřina Krpelová: O koních, spolupráci i přátelství

 

Kolik dní budete konkrétně v rámci cesty do Rijádu doslova v pracovním zápřahu? 
Odlétáme v sobotu. Měli bychom vylétat ve čtyři hodiny odpoledne a do Rijádu přilétáme v jedenáct v noci, což je pro nás docela nepříjemná doba, protože to znamená, že než se koně složí a dopraví na závodiště budou asi tři až čtyři hodiny ráno. Já osobně koně neopouštím hned, protože se mi už stalo, že jeden z našich koní dostal horečky po dvou hodinách od příletu, přitom zpočátku vypadal úplně v pohodě. Nerada je tedy nechávám samotné a vypadá to, že s nimi strávím asi dva dny v kuse. 
 
S Annou Kellnerovou jste nedávno oslavily desetiletou spolupráci. Jak byste těch deset let v pár větách shrnula?
Začala jsem u mladé holčičky, která se všechno učila a v dnešní době jsem u mladé ambiciózní slečny, která udělala ohromný pokrok, udělala na sobě kus práce a je to pořád fajn být toho součástí, vidět ten pokrok a být u toho. 
 
Jak vás to změnilo? Přece jen se dá říct, že takto dlouhodobá spolupráce na pozici ošetřovatele koní v jedné stáji nebývá vždy pravidlem…
Já jsem před Aničkou pracovala u Reného Tebbela, kde jsem byla třináct let a už jsem si říkala, že to nepřekonám. Pokud ovšem všechno půjde dobře, tak bych to zrovna u Aničky překonat mohla, protože ta spolupráce s ní je opravdu výborná. Je to člověk, který si váží vaší práce a je to prostě fajn. 
 
Foto: Josef Malinovský
Zdroj: tisková zpráva Prague Playoffs







Související informace

Parkuroví koně již letí do Tokia. Nastoupili ukázkově, hlásí jezdci
S koňmi v oblacích. Kateřina Krpelová jim dělá v letadle společnost
Krpelová: Catch Me je spíše dominantní. Sily má zase rád svůj klid
Zvára: Klukům ze všestrannosti jsme šli zamávat. Emoce jsou tu velké
S tátou jsem jezdila po závodech opravdu od útlého věku, říká Krpelová
Ten, který létá na koních. Příběh Lorenza z chudé farmy v Camarque
V Rijádu se musíme snažit. Stát se může všechno, říká Anna Kellnerová
Jezdecká svatba roku. Henrik von Eckermann a Janika Sprunger se vzali
Po boku jezdeckých hvězd. Španko bude v O2 areně jednou z nejmladších
Do O2 areny vezmu opět King Edwarda, slibuje světový šampion Eckermann
Doležal: Do O2 areny se moc těším. Bude to premiéra na pěti hvězdách
Stoprocentní Daniel Deusser nebude v pražské Super GP chybět ani letos
Dáme do toho vše, hlásí Sanne Thijssen. Čeká ji první start v Super GP
Čtyřspřeží opět rozproudí divákům krev při Prague Playoffs v O2 areně
Do Prahy určitě přivezu Dominatora, uvedl lídr LGCT Christian Ahlmann
Loňské úspěchy z O2 areny bude těžké zopakovat, uvědomuje si Svobodová
Pořád show posouvám a zdokonaluji, říká Lorenzo. Brzy přijede do Prahy
Bruynseels: Udělám vše pro to, abych mohl v pražské Super GP startovat
Čeští jezdci v O2 areně. Při Prague Playoffs jich bude opět celá řada
Opora týmu Prague Lions. Pieter Devos nastoupí do Super GP už podruhé