Den otevřených dveří? Dostihy nutně potřebují propagaci, podotýká Luka

ikonka

Den otevřených dveří je skvělý způsob, jak představit dostihové prostředí i laikům a získávat nové příznivce pro celý sport, shodují se Václav Luka mladší s Radkem Holčákem. Trenér z jihočeských Bošovic otevře svou stáj v sobotu 25. března od 10:00.
24.03.2023 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Po dlouhých čtyřech letech se v sobotu 25. března opět uskuteční tradiční den otevřených dveří ve středisku Luka Racing v Bošovicích u Písku. Populární akci trenéra Václava Luky mladšího v minulých sezonách znemožnily restrikce a nejistota spojené s pandemií.

"Sám jsem překvapený, kolik času uplynulo od doby, kdy jsme v březnu 2019 pořádali dosud poslední den otevřených dveří. Musím říct, že se těším, bude to pro nás příjemné oživení," říká Václav Luka o obnovení tradice.

Úspěšné středisko se pro veřejnost otevře poslední březnovou sobotu od 10:00 do 15:00. Na jedenáctou hodinu je naplánovaný komentovaný trénink, po poledni bude předveden výběr koňských hvězd a průběžně budou probíhat ukázka kování a další atrakce. Vstup je jako obvykle zdarma.

 

Čtěte také: Do Českého derby byli dohlášeni Macallan a L' Enfant Terrible

 

Na sociálních sítích tento týden slavila úspěch originální videopozvánka s trenérovým synem Lukášem, nadějným fotbalistou. "Mám na ni dobré ohlasy a zaznamenal jsem, že se k nám v sobotu chystá hodně lidí z různých částí republiky," pochvaluje si Luka.

První den otevřených dveří v Bošovicích se konal na jaře 2010, dosud tak proběhlo již deset ročníků. Motivace je stále stejná jako na začátku. "Tyto akce jsou podle mě velmi důležité kvůli propagaci dostihového sportu jako takového a přímé komunikaci s diváky. Obojí moc potřebujeme. Mám pocit, že když se lidé osobně přišli podívat, většinou je to zaujalo. Při zpětném pohledu nám hodně návštěvníků začalo fandit, chodit na dostihy a podobně," shrnuje Luka.

Bošovice na jaře, Velké Karlovice na podzim

Podobně mluví i jeho kolega Radek Holčák, jehož stáj Valencio ve Velkých Karlovicích je další významnou domácí centrálou otevírající se každoročně návštěvníkům. Tamní den otevřených stájí se koná v jiné fázi roku, na samém konci sezony, ale valašský tým do jeho přípravy investuje stejné množství energie jako jejich protějšky na jihu Čech.

"Jde nám o to, aby si lidé, kteří k nám přijdou, mohli udělat bližší představu o našem sportu a prostředí. Snažíme se jim ukázat, co všechno dostihy a trénink plnokrevníků obnáší, veškerou tu péči a starostlivost, a vysvětlit i kontext, který neznají z televize. Je to zkrátka propagace našeho sportu," vysvětluje Holčák.

Seznámení s dostihovým prostředím na vlastní kůži a transparentnost podle něj pomáhají otupovat různé předsudky a mylné představy, jež si laik může udělat na základě sledování některých médií a sociálních sítí.

"Zájem je vždy obrovský. Snažíme se tímto způsobem podnítit zájem mladých lidí a přilákat je k dostihovému sportu. Což se daří, dnes máme právě díky dnům otevřených dveří čtyři nové jezdkyně, které k nám začaly chodit od svých třinácti let," dodává Holčák.

V bývalém Československu mají dostihové dny otevřených dveří tradici, ještě před rokem 1989 se s přispěním tehdejšího Turf klubu a časopisu Mladý svět konaly například i na chuchelském závodišti. V posledních letech se jedná výhradně o výsledky soukromé iniciativy jednotlivých stájí.

Sousední Německo aktuálně sází na celonárodní "Den dostihových stájí", v rámci něhož se otevírají návštěvníkům stáje a tréninková střediska po celé zemi. Letošní ročník centrálně koordinované akce, na niž je nutné si předem zajistit rezervaci, se koná 15. dubna.

Ilustrační foto: Pavla Pechmanová