Den, který vešel do historie. Rachael Blackmore vyhrála Velkou národní

ikonka

Velkou národní lehce ovládl osmiletý valach Minella Times v sedle s Rachael Blackmore, která se tak stala první ženskou vítězkou v dlouhé historii slavného dostihu. Oblékla barvy J.P. McManuse, vítězným trenérem je Henry de Bromhead.
10.04.2021 19:58  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB

Irsko má svou Latu Brandisovou. Rachael Blackmore v sobotu jako první žena v historii zvítězila ve Velké národní a korunovala výjimečnou sezonu, o níž se bude ještě dlouho bude mluvit daleko za hranicemi dostihového sportu. 31letá rodačka z hrabství Tiperrary dovedla v Aintree k lehkému vítězství hnědáka Minella Times a spolu s trenérem Henrym de Bromheadem plynule navázali na dominanci z letošního festivalu v Cheltenhamu.

"Nemůžu tomu uvěřit. Necítím se jako jezdec nebo jezdkyně, momentálně se necítím ani jako člověk," smála se po doběhu Blackmore.

Ve Velké národní poprvé vítězný de Bromhead připravuje i druhého Balko Des Flos. Třetí doběhl Any Second Now před Burrows Saintem. První a třetí kůň v cíli patří J.P. McManusovi, který se jedenáct let po Don’t Push It raduje ze své druhé Velké národní.

 

Čtěte také: František Holčák předal stáj synovi Radkovi. Nadešel správný čas, říká

 

Nejlepším britským koněm byl šestý Blaklion, favorit Cloth Cap byl zadržen. Do cíle se dostalo 15 koní.

Minella Times, který naposledy doběhl začátkem února druhý v Leopardstownu, patřil s kursem 11:1 do širšího okruhu favoritů letošní Randox Grand National Handicap Chase (Gd3, 6907 m, 750 000 liber).

Blackmore ho zpočátku držela ve druhém sledu, ve druhém okruhu si pak začala zlepšovat pozici. Poslední překážku už hnědák skákal v čele a odskočil o 6 1/2 délky.

"Jsem šťastná, že jsem ho mohla dnes jet, je to prostě neuvěřitelné. Běžel a skákal naprosto skvěle, měla jsem senzační průběh a snažila jsem se čekat co nejdéle. Když jsme překonali poslední skok a požádala jsem ho o zrychlení, byl připravený," popsala Blackmore svůj životní dostih.

Další přelomový moment kariéry si před prázdnými tribunami v Aintree vychutnával i Henry de Bromhead. "Bylo to brilantní, Rachael to zajela výborně a mám prostě jen radost. I Balko skákal skvěle a Aidan Coleman byl na něm brilantní. O takových věcech člověk jen sní, sledoval jsem tenhle dostih prakticky od dětství," radoval se.

Oscarův syn Minella Times je odchovancem Cathal Ennis. Dosud se profiloval hlavně umístěními ve velkých handicapech na tratích do pěti kilometrů. V aktuální sezoně vyhrál handicap v Listowelu a byl dvakrát druhý na 4300 a 4800 metrů v Leopardstownu. Nejdelší tratí, na níž dosud běžel, bylo právě 4800 metrů.

 

Krátce ze zahraničí

 

Sobotní starty českých koní v zahraničí skončily doběhy mimo dotované pozice. V dostihu nezvítězivších tříletých na 1800 metrů v Miláně se představila dvojice hřebců stáje KarBoBau s.r.o. z tréninku Josefa Váni staršího. Oba byli ježděni už v oblouku a lepší výsledek zaznamenal do Českého derby a St. Legeru přihlášený Persian Prince, který pod žokejem Mulasem doběhl šestý. Jeho podruhé v kariéře startující stájový kolega Quartius ho následoval na sedmé příčce.

Dvojice svěřenců Artura Resulova ze stáje Arenzo porazila v Mülheimu jediného soupeře. Jedničková vítězka Chop Chop skončila na měkké dráze sedmá v kategorii E na 1300 metrů. Poprvé v českém tréninku startující klisna Ideal Grace uzavřela šestičlenný doběh dostihu stejné kategorie na 2000 metrů.

Foto: Racing UK