reklama 11D

Dbejte na vlastní bezpečnost. Zkontrolujte si helmy, vyzývá ČJF

ikonka

Na webu ČJF byl publikován přehled mezinárodních zkušebních norem pro jezdecké helmy, který vydala Mezinárodní jezdecká federace FEI. Pravidla FEI je třeba dodržovat na mezinárodních závodech. Jak je to s národními závody? Čtěte dále.
10.05.2019 11:50  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12A
Mezinárodní jezdecká federace FEI vydala spolu s všeobecnými pravidly platnými od 1. ledna 2019 přehled mezinárodních zkušebních norem pro jezdecké helmy. Vzhledem k tomu, že jsou tyto normy zakotveny v pravidlech, je třeba mít na paměti, že při závodech pod hlavičkou FEI, tedy mezinárodních závodech je používání helem homologovaných v souladu s danými normami požadováno a toto může být kontrolováno.
 

Nemáte jasno, jak je to na národních závodech v Česku?

 
České jezdecká federace uklidňuje situaci, která se rozpoutala zřejmě vlivem nejasností a desinformací okolo výše zmíněného paragrafu. ČJF sice důrazně upozorňuje, že bezpečnost má být pro každého jezdce na prvním místě a vyzývá, aby si jezdci překontrolovali přilby a důsledně dbali na jejich výborný stav, ale zároveň dodává ve svém oficiálním prohlášení, že se neplánují žádná restriktivní opatření směrem k jezdcům a jejich výbavě ani zvýšené plošné kontroly bezpečnostních prvků jezdecké výbavy. Navíc národní federace nemusí do svých pravidel přejímat a v praxi aplikovat všechny články pravidel FEI. Nicméně je třeba problematiku sledovat, protože ČJF v oblasti bezpečnosti jezdců činí kroky a situace se může vyvíjet.
 

Prohlášení České jezdecké federace

 
Vedení ČJF si uvědomuje důležitost bezpečnosti na závodech ČJF a intenzivně se této problematice věnuje. V této souvislosti byla oslovena Česká obchodní inspekce ČR (ČOI), renomovaní prodejci jezdeckých potřeb a zpracovává se odborný právní posudek odpovědnosti jednotlivých účastníků závodů. Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi vážné téma, není možné činit žádná ukvapená rozhodnutí, rádi bychom svým členům přinesli komplexní informaci a stanovisko ČJF, ze kterého již budou vyplývat návazné konkrétní kroky a to i například směrem k pravidlům a školením našich funkcionářů. Uvědomujeme si, že pořízení nové jezdecké přilby je značnou investicí a nelze změnit postoj k této problematice ze dne na den, je třeba dát všem zúčastněným stranám prostor na přípravu.
 
Prosíme všechny o zklidnění situace, na nejbližší dobu se neplánují žádná restriktivní opatření směrem k jezdcům a jejich výbavě ani zvýšené plošné kontroly bezpečnostních prvků jezdecké výbavy.
 
V tuto chvíli můžeme jen doporučit všem účastníkům jezdeckých závodů -  zkontrolujte si své vybavení, zejména jezdecké přilby, zda jsou v dobrém "technickém" stavu, zda netrpí únavou z používání či stáří (je doporučeno jezdeckou přilbu měnit po každém pádu na hlavu, nebo bez ohledu na to, zda k pádu došlo každých 5 let). Mít správné a bezpečné vybavení a chránit si své zdraví je ve vlastním zájmu každého jednoho sportovce.
 
Zde je překlad FEI výkladu pravidel - Seznam platných mezinárodních zkušebních norem pro jezdecké přilby, který byl v anglickém jazyce přiložen ke článku na stránce komise všestrannosti.
 
Pro národní závody vydává pravidla a jejich výklady ČJF a nemusí akceptovat jen normy akceptované FEI. ČJF může tento seznam rozšířit o další bezpečnostní normy EU a to na úrovni jednotlivých disciplín.Sledujte dále tuto problematiku, budeme Vás informovat prostřednictvím stránek ČJF a našich dalších informačních kanálů.
 
POZOR: Pro mezinárodní závody FEI platí pouze normy popsané v přeloženém výkladu pravidel FEI a na závodech FEI mohou kontroly probíhat. Na národních závodech jiných federací mohou platit jiná pravidla a doporučujeme si před výjezdem ověřit, že vaše vybavení splňuje pravidla vydávaná příslušnou národní federací.
 
A na závěr citace pravidel jezdeckého sportu ohledně odpovědnosti:
 
Všeobecná pravidla: Za výběr, přihlášku, požadovanou kvalifikaci, výkonnostní (sportovní) úroveň a zdravotní způsobilost Sportovců i koní přihlášených do všech jezdeckých soutěží včetně úrovně jejich vybavení přiměřeného jejich sportovní výkonnosti a s ohledem na danou disciplínu (ochranná přilba Sportovce, ochranná vesta, ochrana nohou koní apod.) zodpovídá přihlašovatel - pozn. tedy osoba, která za jezdce vyplnila přihlášku do JIS!
 
Zdroj: web ČJF



Štítky: ČJFFEIhelma
reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE