Daniel Deusser: Tobago býval nesmělý kůň, dnes skáče lépe než zamlada

ikonka

Německý jezdec Daniel Deusser byl kdysi u toho, když jeho tehdejší šéf Jan Tops zakládal projekt Global Champions Tour. V sobotu si v pražské O2 areně odnesl vítězství v prestižní Super Grand Prix, přestože před samotným závodem měl z trati respekt.
22.11.2022 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
VIDEO
| FANCLUB

Daniel Deusser je už téměř inventářem pražské Super Grand Prix. Nejprestižnější soutěž jednotlivců v rámci Prague Playoffs se v sobotu konala v O2 areně již počtvrté a německý jezdec v ní dosud nikdy nechyběl.

Na svou letošní účast však 41letý Deusser bude vzpomínat nejraději. V sedle čtrnáctiletého hřebce Scuderia 1918 Tobago Z se mu v obou kolech podařily bezchybné jízdy a díky lepšímu času porazil krajanku Katrin Eckermann, která jako jediná kromě něj zůstala bez trestných bodů.

"Můj kůň ve druhém kole skvěle skákal, ale naplno mi všechno došlo až po skončení závodu. Ve chvíli, kdy jsem dokončil jízdu, jsem byl ještě napjatý, jak zajede ještě Pieter Devos a nevěděl jsem, zda budu první nebo druhý, což by byl samozřejmě také výborný výsledek," řekl Deusser v exkluzivním rozhovoru pro EquiTV a Jezdci.cz.

 

Čtěte více: Napočtvrté to dokázal. Daniel Deusser vyhrál v Praze Super Grand Prix

 

Když si procházel před prvním kolem kurs Uliana Vezzaniho, měl z vrcholu sezony respekt. "Stáli jsme tam s pár jezdci, prohlíželi jsme si překážky a říkali jsme si, že je to plně srovnatelné s kursy olympijských soutěží a dalších šampionátů a že to možná ani není v hale skákatelné. Na průběhu a výsledku závodu pak ale bylo vidět, že stavitel Uliano Vezzani velmi dobře ví, co dělá a koně si s těmi velkými překážkami poradili," hodnotil Deusser.

Jeho ryzák Scuderia 1918 Tobago Z patřil ve svých čtrnácti letech k nejzkušenějším koním na startovní listině. Pražské Super Grand Prix se zúčastnil již v letech 2018 a 2019, kdy získal čtvrté a šesté místo. To byl zároveň hlavní důvod, proč si ho Deusser pro sobotní večer vybral.

"Tobago byl vždy velmi opatrný a trochu nesmělý kůň, což má v parkuru i své výhody. Musím ale říct, že ty vysoké překážky teď ve svém věku skáče výrazně snadněji než třeba ještě před třemi lety. Nasbíral zkušenosti, je suverénnější a především je ve výborné kondici. Doufám, že ještě několik let na této úrovni vydrží," konstatoval Deusser.

Vítězství v Super Grand Prix pro něho mělo i zvláštní osobní rozměr. Byl to právě zakladatel a prezident série Global Champions Tour Jan Tops, který se kromě rodiny a Frankeho Sloothaaka výrazně podílel na formování Deusserovy jezdecké kariéry.

"S Janem Topsem máme dlouhou společnou historii, v jeho stáji jsem se před více než deseti lety hodně naučil. On tenkrát vlastně začal stavět projekt Global Champions Tour a dobře si vzpomínám na to, jak mi na papíře rozkresloval, co všechno chce v budoucnosti uspořádat. Musím se přiznat, že jsem si to tenkrát úplně neuměl představit. Od té doby uplynulo asi čtrnáct let a je neuvěřitelné, co se mu s pomocí sponzorů a týmu podařilo vybudovat. Bez přehánění se dá říct, že svým projektem změnil světový parkur," prohlásil Deusser.

Německý reprezentant zároveň může posoudit i vývoj samotného Prague Playoffs během uplynulých pěti let.

"Už první ročník byl vyvrcholením sezony, ale když člověk vidí, jak se celá akce od té doby vyvinula a kolik lidí přichází do hlediště, je třeba říct, že se stále vyvíjí. Sám jsem zvědavý, kam se posune v budoucnosti," uzavřel Deusser.

Zdroje: EquiTV, gcglobalchampions.com

Foto: Kateřina Návojová