Daň za pokrok. ČJF vysvětluje rozhodnutí o změně startovních čísel

ikonka

Poměrně silné reakce vzbudila mezi jezdeckou veřejností informace, že startovní čísla koní budou od roku 2023 opět na každé závody ČJF jiná. Česká jezdecká federace ve čtvrtek pozdě večer publikovala na svém webu k této problematice své vyjádření.
03.06.2022 05:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

 
Výkonný výbor ČJF na svém posledním jednání jako jeden z bodů schválil nový systém startovních čísel, který má platit od roku 2023. Po zveřejnění této informace hodně členů ČJF nesouhlasně reagovalo na sociálních sítích a nechápalo důvody takového rozhodnutí. Zástupci České jezdecké federace se i proto rozhodli situaci podrobněji vysvětlit. 
 
„Před několika lety byl u nás zaveden systém celoživotních startovních čísel. Stejně jako každá změna i tato měla a stále má své zastánce i odpůrce. Pro jezdce je to možná z jistého úhlu pohledu snazší, na druhou stranu ti, kteří tato startovní čísla musí používat ke své práci, tedy rozhodčí a stewardi, si stěžují na velmi složitou identifikaci koní. Jsou to dva názory, které jsou slyšet na kolbištích po celou dobu používání tohoto systému startovních čísel,“ uvedla ČJF na oficiálních internetových stránkách této zastřešující organizace jezdeckého sportu v České republice. 
 

Psali jsme: Startovní čísla koní budou od roku 2023 opět na každé závody ČJF jiná

 

„Jak asi většina jezdecké veřejnosti ví, v letošním roce končí systém Gallop a proto ČJF musela řešit vzniklou situaci. Již v těchto dnech je velmi podrobně testován a upravován pro české prostředí systém Hubertus, který ve své maximální verzi nabízí nejen plnohodnotnou náhradu za Gallop, ale i spoustu nových funkcí, které velmi usnadní komunikaci mezi jezdci a zpracovateli výsledků. Je to obrovský krok vpřed. Jak už to ovšem bývá, každá novinka přináší i úpravy prostředí pro lepší funkčnost celého systému. To je právě případ startovních čísel. Systém Hubertus je nastaven na standardy používané ve většině zemí pod hlavičkou FEI, používá tedy startovní čísla pro konkrétní závody. To je ten hlavní důvod avizované změny od roku 2023 v České republice,“ informuje ČJF své členy.
 
„Změna startovních čísel může být v očích některých zásadní problém, ale pokud bude vykoupen fungujícím systémem zpracování výsledků s možností nastavení mnoha nových funkcí, které zvyšují komfort jezdců, je to jistě akceptovatelné,“ dodávají představitelé České jezdecké federace.
 
Ilustrační foto: Marcel Runštuk

Vadí vám návrat k systému startovních čísel koní pro konkrétní závody?

celkem hlasů: 440

Hlasování skončilo.

Ano, vadí mi to hodně 155 / 35.23%
Nemám z toho radost 119 / 27.05%
Je mi to úplně jedno 73 / 16.59%
Nevadí mi to vůbec 42 / 9.55%
Ne, naopak změnu vítám 51 / 11.59%