"Dámy v růžovém" daly šach mat. Cenu prezidenta vyhrála Lady In Pink

ikonka

Simona Laubeová se v neděli stala pátou vítěznou jezdkyní ve stoleté historii Ceny prezidenta republiky. V sedle Lady In Pink triumfovala o půl délky před Orleanem a Triplexem. V rámcovém programu nadchl publikum nestárnoucí Jan Rája na Lexceedovi.
24.10.2021 21:40  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Na nedělní odpoledne si jezdkyně Simona Laubeová připravila růžové sedlo. V Renomia 100. Ceně prezidenta republiky totiž oblékla růžový dres Lokotransu a poprvé jela v dostihu svou velkou oblíbenkyni z tréninku Lady In Pink. "Chtěla jsem, abychom byly sladěné," usmívala se na konci slunečného odpoledne.

Před startem si dvojice "dam v růžovém" téměř nikdo nevšímal. Do té doby nezvítězivší tříletá hnědka z tréninku Luboše Urbánka, která vstupovala do sezony jako velká klasická naděje, odskakovala s kursem 25:1.

V cíli však byla o půl délky první a Simona Laubeová se stala teprve pátou vítěznou jezdkyní ve stoleté historii Ceny prezidenta republiky a první po devatenácti letech. Před ní dokázaly nejstarší český supervytrvalecký dostih získat Míla Hermansdorferová, Jitka Matošková, Adéla Klepetková a Blanka Šarinová.

 

Čtěte také: Pardubice viděly "magnificent 5": Jan Faltejsek předvedl velkou sérii

 

"Doufala jsem, že by to dnes mohlo vyjít, ale zároveň jsem tomu tak úplně nevěřila. A vlastně ještě pořád nevěřím. Jsem neskutečně šťastná," hledala slova dojatá Laubeová, pro niž to zároveň bylo první jedničkové vítězství kariéry. Cenu jí předal vodní slalomář a stříbrný medailista z olympijských her Lukáš Rohan.

Druhý doběhl napajedelský odchovanec Orleano, který tak zkompletoval stříbra z obou tradičních dostihů na dvě míle, před dvojkovým vítězem Triplexem. Na tabuli se dostaly ještě klisny Daralara a Viviann. Favorit Cacophonous se za distancí propadl na sedmé místo.

Pomalé tempo na měkké dráze udali slovenský Killwort a klasicky umístěný Dionis. Lady In Pink cválala ještě v lahovickém oblouku na posledním místě a ani v polovině cílové roviny se nezdála být pro dobře akcelerujícího Orleana zásadním ohrožením.

Laubeová se však nevzdala a podél bariéry se začala přibližovat k nejlepším. "V půlce rovinky vypadala, že se už zastavila. 100 metrů před cílem ale najednou chytla druhý dech a mně blesklo hlavou, že vyhrajeme," líčila jezdkyně.

Odchovankyně hřebčína Schlenderhan Lady In Pink je dcerou šampiona německých plemeníků Adlerfluga. Na jaře vlastnila přihlášky do Českého derby i Oaks. Debutovala 1. května v Lysé nad Labem a její klasické vyhlídky výrazně nabouralo čtrnácté místo v Memoriálu JUDr. Otakara Frankenbergera.

Na konci června ztrácela v Ceně EBF na 1800 metrů asi pět délek na pozdější hvězdu Classu. Na jedničkovou scénu se vrátila třetím místem v Ceně tříletých klisen, ale ve slovenském Oaks se nedostala přes deváté místo.

Souboj zkušeného mistra a mladého talentu

Nedělní dostihy v Chuchle Areně Prahy přilákaly jednu z nejlepších diváckých návštěv letošní sezony a početná kulisa se výrazně projevila i na atmosféře slunečného odpoledne.

Ve čtrnáctém ročníku Ceny běloušů CK Martin Tour zvítězil stylem start - cíl pětiletý Pace Man s žokejem Jiřím Chaloupkou. Ve Švýcarsku narozený valach stáje KSK završil čistý hattrick, v neděli triumfoval ve třetím dvojkovém dostihu v rozmezích dvou měsíců. Ani tentokrát nemusel výrazněji bojovat, nápor tříleté Rabbit Coulsty odrazil jistě o 1 1/4 délky. Třetí finišoval Darkolva před Kenshibu.

Z množství nedělních handicapů zaujala zejména trojková Cena Unicredit Bank na 1200 metrů, v níž desetiletý Lexceed navzdory vysoké nesené hmotnosti 69,5 kg o nos porazil dlouho vedoucího Captain Luku.

V sedlech obou koní svedli strhující souboj letos teprve potřetí startující trojnásobný šampion Jan Rája a šestnáctiletý amatér Matyáš Luka.

"Tohle vítězství vzniklo po mém možná největším lajdáctví v životě. Sliboval jsem si, že aspoň dvakrát půjdu běhat, a nedodržel jsem to," smál se po doběhu spokojený Rája. I své předchozí dva starty v tomto roce absolvoval na Lexceedovi, pro něhož bylo nedělní vítězství zřejmě posledním startem jeho bohaté kariéry.

Samotný Rája si stále není jistý, zda ještě bude v ježdění dostihů pokračovat. "Abych řekl pravdu, sám nevím. Když sedím na tribuně a naši koně zatáčejí do cílové roviny, všechno ve mně vře a nejradši bych se na ty koně sám vyhoupl. Ovšem jen v té cílové rovině. Věk se nedá zastavit a každý sportovec má nějaký svůj čas, kdy by měl skončit. Udržování váhy je už nad mé síly," shrnul Rája.

V Ceně Fitmin Solution, předposledním dílu celoročního Fitmin Cupu pro dvouleté koně českého chovu, bojovali o vítězství dva potomci špičkových klisen. Úspěšnější byl Zamico, syn klasické vítězky Rabbit Zamindar z vlastního chovu Rabbit Zamindar, který pod Jaroslavem Línkem o necelé tři délky porazil klisnu Dally Top.

První jezdecké vítězství v neděli získala amatérka Pavlína Kašparová. V sedle čtyřletého Zaukhana z rodinné stáje Irsay se lehce prosadila v Ceně Střední školy dostihového sportu a jezdectví.

 

Krátce ze zahraničí

 

Letošní čtyřnásobný vítěz Ideal Approach v neděli pod Petrem Foretem doběhl na dotované páté pozici v classe 2 Prix de la Promenade Plantee (1850 m, 28 000 eur) na závodišti Longchamp. V šestičlenném poli vedl veterán stáje Lokotrans až k distančním mezníku, kde se přes něj dostali čtyři soupeři. V cíli ztrácel na vítěze - německého listed vítěze Kabira - necelých osm délek.

Dvouletá hnědka Zaracampa z DS Pegas v neděli získala své druhé francouzské umístění. Na závodišti Le Pin au Haras doběhla třetí v 10 000 eury dotovaném dostihu na 2000 metrů. Svěřence Dalibora Töröka odjezdila Perrine Cheyer.

Nejlepším výsledkem českých koní na nedělním mítinku v Meranu byla druhá příčka Kolsche Junga s Pavlem Složilem ve steeplechase Premio Miocamen na 3800 metrů. Ve stejném dostihu doběhli Andoins třetí, Upsong pátý a Hádés šestý. Na proutěných překážkách doběhli Prince d’ Orage třetí a Kings Rock čtvrtý, Poet’s Shadow vybojoval čtvrté místo v cross country na 3900 metrů.

Foto: Pavla Pechmanová