Další české úspěchy v Meranu. Power Zar opět slavil vítězný debut

ikonka

České stáje mají za sebou úspěšný zahajovací mítink v Meranu, kde během dvou dnů nasbíraly šest vítězství. Jockey Club oficiálně potvrdil termíny prvních dvou dostihových dnů v Pardubicích. Shrnujeme novinky z dostihového sportu.
01.06.2020 19:16  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Kvůli pandemii letos nemohl obhajovat vítězství v Prvomájové steeplechase. Jedenáctiletý valach Power Zar ze stáje Scuderia Tania-Váňa tak vstoupil do nové sezony až v italském Meranu a opět potvrdil výbornou jarní formu. V sedle s Janem Kratochvílem v pondělí zvítězil v Premio Sergio Giorgi (3500 metrů, 12 000 eur) a připsal si osmý úspěch kariéry. Z druhého místa kontroloval úspěch českých barev Broughton.
 
Scuderia Tania, trenér Josef Váňa a žokej Jan Kratochvíl završili na druhém dni meranského mítinku double. Už v úvodním prodejním dostihu Premio Roberto Feligioni (3550 m, 12 000) totiž uspěli prostřednictvím sedmiletého Le Mouleau. Bílý valach po aktivním výkonu odolal o 2 délky závěrečnému náporu Schwarzwalda, třetí příčku bral Il Superstite.
 
Celková bilance českých stájí na dvoudenních zahajovacích dostizích se tak zastavila na šesti úspěších. Už v neděli proběhli vítězně cílem Chicago (Bartoš), Theresie (Kratochvíl), Galios (Crocicchia) a Finios (Urru).
 
 

Krátce z dostihového sportu

 
Rada Jockey Clubu na svém pátečním jednání schválila doplnění jarní termínové listiny. První dostihový den v Pardubicích proběhne 20. června, kdy se poběží Úvodní Cross Country Koroka, v sobotu 4. července bude následovat první kvalifikace na Velkou pardubickou. Karlovarská dvojnásobná míle se přesouvá na neděli 5. července. Slušovice uspořádají první mítink v sobotu 27. června a Lysá nad Labem otevře své brány v pondělí 6. července.
 
V Deauville se v pondělí odběhly francouzské jarní klasické dostihy. V Poule d'Essai des Poulains (Gr.1, 1600 m) se prosadil Godolphin prostřednictvím Victora Ludorum pod Mickaelem Barzalonou, který jistě o 1 1/2 délky zdolal The Summita a Alsona. Mezi klisnami v Poule d'Essai des Pouliches (Gr.1, 1600 m) rozhodovala cílová kamera, o nos zvítězila Dream And Do pod Maximem Guyonem z tréninku Frederica Rossiho.
 
Německý Kůň roku Rubaiyat se v pondělí nestal klasickým vítězem. V těsném finiši Mehl-Mülhens-Rennen (German 2000 Guineas) finišoval o hlavu druhý za Fearless Kingem ze stáje Salzburg. Vítěze nasedlala mnichovská trenérka Sarah Steinberg pro žokeje Reného Piechulka. Rubaiyatův jezdec Andrasch Starke ztratil na 14 dní licenci za nadměrné použití bičíku. 
 
 
Na snímku: Power Zar s Janem Kratochvílem loni v Lysé nad Labem, foto: Marek Sekáč