Custom Made byl koňský Iron Man. V životě se neunavil, říká O´Connor

ikonka

Patřil mezi koňské superstar ve všestrannosti. Custom Made vyhrál v roce 2000 olympiádu a má své místo v americké sportovní síni slávy. „Měl ohromnou sílu. V životě se neunavil. Když znervózněl, jeho síla enormně narostla,“ vzpomínal jeho jezdec.
18.09.2021 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

 

Byl jedním z koní, které je možné zařadit mezi superstar ve všestrannosti. Výjimečný byl hned v několika směrech. Dožil se úctyhodného věku čtyřiatřiceti let a jeho jezdec se nechal slyšet, že houževnatějšího koně nikdy neměl. 
 
Irský sportovní kůň Custom Made, se narodil pod jménem Tailor v roce 1985 v Irsku u Kitty Horgan a Elizabeth O’Flynn. Jeho otcem byl plnokrevný Bassompierre, který dal military také další úspěšné koně, jako byli Kilmacross, Nice 'n' Easy nebo Sid Halley. Otcem matky byl Ben Purple. 
 
Až jako devítiletý upoutal Custom Made pozornost Williama Micklema, hledače „koňských talentů“, který pracoval pro amerického majitele Josepha Zadu. Pro toho jezdil David O´Connor, a touto cestou se hnědák dostal právě jemu do rukou.
 

Manželský tým

Veleúspěšný byl pro Davida rok 1996. Byl spolu s manželkou Karen součástí amerického družstva na olympiádě v Atlantě, kde USA získaly stříbro. David závodil v týmové soutěži s koněm Giltedge a pátý dojel v individuální soutěži právě s Custom Madem.
 
Dvojice O´Connor – Custom Made uspěla i při prestižních závodech v Badmintonu. V roce 1996 byli na stupních vítězů, o rok později vyhráli. V letech 1998 a 1999 volil David pro klíčové akce, jako byly Světové jezdecké hry, svého druhého koně Giltedge, a tak to pro Custom Mada byly klidnější sezony.
 

Zlaté Sydney

Pro olympijské hry v roce 2000 v Sydney vybral David Custom Mada. Dva dny po příjezdu do Austrálie kopl v karanténě jiný kůň hnědáka do hlezna a způsobil mu poměrně komplikované zranění. Dvojice týden netrénovala, ale Custom Made se naštěstí rychle dostával do pohody i sportovní formy.
 
Úvod olympijské soutěže jim vyšel skvěle. Do vedení se dostali hned v drezuře, a to díky tehdy rekordnímu skóre 29 trestných bodů, když dostali nejvyšší známky od dvou ze tří rozhodčích. 
 

Čtěte také: Pret A Tout končí kariéru. Hvězda Ehningovy stáje, pohodář a jedlík

 
Kros absolvovali bez zaváhání, což nebylo překvapením. Před startem terénní zkoušky se jezdec nechal slyšet, že právě taková trať by měla jeho koni vyhovovat, a to se jen potvrdilo. Do parkuru přicházeli s náskokem téměř jedenácti bodů. Shodili jednu překážku a zajistili si individuální olympijské zlato. Americký jezdec vyhrál po dlouhých čtyřiadvaceti letech.
 
Custom Made ukončil kariéru v roce 2004 a o pět let později byl uveden do americké sportovní síně slávy. Důchod trávil na farmě O´Connorových ve Virgínii spolu s dalšími hvězdami, koňmi Biko, Giltedge a Prince Panache. Uhynul v roce 2019, tedy ve čtyřiatřiceti letech!
 

Nejhouževnatější kůň

David O´Connor strávil s hnědákem Custom Madem dlouhých pětadvacet let života. Mluvil o něm, jako o nejhouževnatějším koni, kterého kdy znal. „Měl ohromnou síly a neuvěřitelný cval. Byl to úžasný atlet, nikdy v životě se neunavil. Na hodně věci byl ale citlivý, a když znervózněl, jeho síla enormně narostla,“ vzpomínal jezdec, který ho v jednom z rozhovorů označil za Iron Mana.
 
„Z pohledu jezdce to byl nejlepší kůň, jakého jsem kdy měl. Důchod si užíval s dalšími třemi mými olympijskými koňmi. Odešel jako poslední z nich. Je pryč, ale se mnou bude navždy,“ nechal se slyšet David v roce 2019, když Custom Made odešel. 
 
Foto: Tim Delgado
 
Zdroj: FEI







Související informace

Pret A Tout končí kariéru. Hvězda Ehningovy stáje, pohodář a jedlík
Fenomén Stroller. Jediný poník, který kdy získal olympijskou medaili
Šampion All In. Díky, že chceš být vždy nejlepší, chválí ho Fredricson
Van Grunsven o hvězdném Bonfirovi: Zlato v Sydney byla jeho zásluha
Kdo zná její osud, ví, že je to úžasné, říká Werth o klisně Belle Rose
Mark Todd a jeho Charisma. Jak malý tlustý poník vyhrál dvě olympiády
První koňský milionář. Neexistoval skok, který by Milton nepřekonal
V körungu propadl. Sam pak s Jungem vyhrál všechny tituly, co existují
Ian Millar o Big Benovi: Bylo to, jako když potkáte skvělého přítele
Krátké video a bylo rozhodnuto. Explosion W Benovi Maherovi učaroval
Ratina Z jako neřízená střela. S fenomenální klisnou byla těžká práce
Shutterfly býval bojácný. Na závodech nesměl nikdo ani nahlas kýchnout
Odmítl astronomickou nabídku. Big Star pak Skeltona donesl na vrchol
Casall byl neobroušený diamant. Na holštýnském svazu měli těžkou hlavu
Superstar Valegro. Cena hnědáka vzrostla během kariéry osmisetnásobně
Z jatečního vozu do americké síně slávy. Příběh Snowmana stále dojímá
Hickstead šel do všeho srdcem, říká o svém životním koni Eric Lamaze
Uhynula klisna Bianca. Byla královnou naší stáje, říká Steve Guerdat
Ehning ohlásil odchod Cornada. Jednooký hřebec patřil k jeho TOP koním
Fuchs o začátcích s Clooneym: Táta mě na něj nechtěl nechat sednout
Pessoa o hvězdném hřebci Baloubetovi: Láska na první pohled to nebyla