Codyho přání se splnilo. Nemocný chlapec žije pro dostihového koně

ikonka

Vítěz sobotního Breeders' Cup Dirt Mile Cody's Wish má zvláštní pouto s šestnáctiletým Codym Dormanem, který je kvůli vzácné genetické poruše upoután na vozík. Přátelí se spolu od chvíle, kdy chlapec před čtyřmi lety navštívil hnědákův rodný hřebčín.
08.11.2022 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB

Byl to nejkrásnější a také nejdojemnější příběh letošního Breeders’ Cupu na závodišti Keeneland. Když v sobotu čtyřletý Cody’s Wish v sedle s Juniorem Alvaradem po velké stíhací jízdě z chvostu pole zvítězil v Breeders’ Cup Dirt Mile, vykouzlil úsměv na tváři svého největšího fanouška Codyho Dormana.

Šestnáctiletý chlapec trpící vzácným Wolfovým-Hirschhornovým syndromem, kvůli němuž je upoután na vozík, navázal s hnědákem stáje Godolphin zvláštní vztah.

Poprvé se viděli před čtyřmi lety, když Cody dostal od Godolphinu v rámci programu nadace Make-A-Wish (Něco si přej) výlet na Gainsborough Farm. Ošetřovatelé k jeho vozíku přivedli náhodně vybraného hřebečka po Curlinovi, aby se chlapec mohl na hříbě zblízka podívat. Hřebeček položil Codymu hlavu do klína a nechal se dlouze hladit.

 

Čtěte také: Lowe Wole je "zimním favoritem". Česko má poprvé rovinovou šampionku

 

Pro těžce zkoušeného chlapce a jeho rodiče to byl radostný den. Původní lékařská prognóza předpovídala Codymu jen dva roky života a jen za poslední dobu prodělal desítky operačních zákroků.

O rok a půl později, když se Cody dostal do deprese, si jeho rodiče na krásné setkání s mladým plnokrevníkem vzpomněli a napadlo je, že by pohled na koně mohl jejich synovi zvednout náladu. Podařilo se jim domluvit návštěvu u stále nepojmenovaného hřebce, stojícího mezitím u trenéra Billa Motta.

Stájový tým i Dormanovi přistupovali k novému setkání s ostražitostí, neboť z roztomilého hříbátka vyrostl silný dvouletý hřebec. K velkému překvapení všech přítomných však měla návštěva stejný průběh jako v hřebčíně - hnědák se přiblížil k vozíku a opět položil Codymu hlavu do klína. Na počest setkání dostal nedlouho poté jméno Cody’s Wish (Codyho přání).

Chlapec při sledování hřebcovy kariéry přicházel na jiné myšlenky. Když viděl, že jeho přítel v prvních třech startech nezvítězil (doběhl pokaždé třetí), navrhl rodičům, jestli by hnědákovi nepřineslo štěstí, kdyby se na jeho příští dostih vypravili spolu na závodiště. Stalo se 2. října 2021 v Churchill Downs a Cody’s Wish před zraky svého fanouška skutečně zvítězil.

Cody Dorman od té doby začal na závodiště docházet pravidelně a Cody’s Wish vyhrál sedm ze svých posledních osmi startů. Jeho série vyvrcholila minulou sobotu dosud nejcennějším úspěchem na Breeders’ Cupu.

Cody svého parťáka navštívil již několik dní před dostihem. "Je to neuvěřitelné, jak si hřebec Codyho stále pamatuje. Zdá se, že přesně ví, o koho jde. Je to příběh, jaký si nevymyslíte. I teď opět přišel ke Codymu a pomazlil se s ním," řekl serveru Paulick Report Michael Banahan z Godolphinu.

Příběh dvou kamarádů dojímá i žokeje Juniora Alvarada. "Poprvé jsem Codyho potkal po vítězství v Churchill Downs. Přišli jsme do ceremoniálního prostoru a kůň chtěl jít pouze tam, kde byl Cody. Chtěli jsme nejdříve udělat vítěznou fotku, ale kůň nebyl spokojený, dokud s námi nepózoval i Cody," vybavil si Alvarado.

Když se reportéři televize NBC Codyho zeptali, proč má podle něj s Cody’s Wishem tak zvláštní pouto, chlapec očima vyťukal na svém komunikačním přístroji odpověď: "Protože mě našel a nezapomněl na mě. Vždycky mě hledal. Oba máme stejné srdce a nikdy se nevzdáváme. Vždycky na mé tváří vykouzlí úsměv, jsem s ním moc rád."

Zdroje: NBC, Paulick Report.com, breederscup.com, Daily Mirror

Foto: Godolphin