Co jste nevěděli o Kevinovi Stautovi. Kambodža mi změnila život, říká

ikonka

Francouz Kevin Staut je jedním z nejúspěšnějších parkurových jezdců posledních dekády. Má zlato z olympiády v Riu de Janeiru. Je velkou autoritou a tváří klubu jezdců IJRC, ale nejen to. Se zapálením pracuje i v oblasti, která se koní vůbec netýká.
28.05.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

 

Kevin Staut. Známé jméno, které často figuruje na nejvyšších pozicích ve výsledkových listinách z nejtěžších parkurových soutěží. Rodák z pařížského předměstí je jednou z nejvýraznějších tváří francouzského skokového sportu. 
 
A nejen to. Je také čelním představitelem mezinárodního klubu parkurových jezdců IJRC, který má ve světě jezdectví výrazný vliv. Toho, co jste o Kevinu Stautovi nevěděli, bude možná víc…
 
Narodil se v roce 1980 v Le Chesnay a ke koním měl blízko od malička. První zkušenost udělal s koněm své mámy už jako dítě a ježdění se mu hned zalíbilo. Na střední škole dokonce kvůli sportu studoval distančně.
 
 

Úspěšný mladý jezdec

Kevin se začal prosazovat už v mládežnických kategoriích. V roce 2000 startoval na mistrovství Evropy mladých jezdců v Hartpury. Zatímco soutěž jednotlivců tehdy ovládl Aleš Opatrný s Krisem, zlato v hodnocení týmů vybojovali Francouzi a jedním z členů družstva byl Kevin, který sedlal Crocodile Mana. 
 
Světové renomé si však začal Francouz budovat až mnohem později v seniorských soutěžích. Jeden z vrcholů kariéry přišel v roce 2009, kdy si odvezl zlato ze soutěže jednotlivců z evropského šampionátu z Windsoru. K triumfu mu tehdy pomohl francouzský hnědák Kraque Boom.
 
Od sezony 2010 pak zapsal sérii úspěchů v sedle fenomenální bělky Silvany HDC. Pětkrát po sobě se tato dvojice probojovala do finále Světového poháru. Nejlépe skákali v roce 2013 v Göteborgu, kde byli třetí. Z mistrovství Evropy 2011 v Madridu dovezli týmové stříbro, stejně jako o rok dříve ze Světových jezdeckých her z Kentucky.
 
Dalším úspěšným svěřencem Kevina byl belgický ryzák Reveur de Hurtebise. S tím reprezentoval Francii při Světových jezdeckých hrách 2014 v Caen a před domácím publikem pomohl týmu ke stříbru. O dva roky později pak slavil vítězství s kolegy na olympijských hrách v Riu de Janeiru.
 

Čtěte také: Mezi čtyř a pětihvězdovými parkury je propast, popisuje Jack Whitaker

 
Vedle těchto úspěchů z šampionátů dokázal vyhrát i mnohé z ceněných Grand Prix. Čerstvě třeba Velkou cenu při CSI5* Paříž v březnu letošního roku, kterou ovládl s holštýnskou hnědkou Cheppettou. V roce 2019 vyhrál World Cup v Lyonu, tehdy se mu dařilo s klisnou Urhelia Lutterbach. 
 
Cenný skalp pak získal v sezoně 2017, kdy v Ženevě porazil absolutní světovou špičku při soutěži Rolex IJRC Top 10 Final, což je soutěž určená pro deset nejvýše postavených jezdců v aktuálním pořadí světového žebříčku. Mimochodem roli vedoucího jezdce tohoto žebříčku si Kevin Staut také už vyzkoušel.
 
Na otázku, který moment kariéry byl nejlepší a na který by naopak rád zapomněl, odpovídá: „Co si pamatuji, mám docela dobré vzpomínky. Jezdectví přináší mnoho úspěchů i neúspěchů, takže je to takový mix pocitů. Samozřejmě vyhrát týmové zlato v Riu, to byl výjimečný okamžik. Naopak, co si nepřeji, aby se mi znovu někdy stalo, je situace, kdy jdete jako člen družstva, uděláte jedinou chybu a všichni kolegové tak přijdou o medaili. To se mi bohužel stalo na šampionátu, a ne jednou. Přál bych si, aby takové dny vůbec nebyly.“
 
 

Týmový hráč

Tato slova napovídají, že je Kevin týmový hráč. Jezdci ho mají za velkou autoritu a vzor, proto je také už řadu let prezidentem mezinárodního klubu parkurových jezdců IJRC. Klub postupem času získal poměrně značný vliv na dění ve vrcholovém parkuru. A Kevin jako jeho hlavní představitel je tím, kdo všechny návrhy a názory komunity jezdců tlumočí na zasedáních Mezinárodní jezdecké federace. 
 
Vedle práce pro klub IJRC zastává roli ambasadora v charitativní organizaci JustWorld International. Jde o neziskovou organizaci, která působí v chudých oblastech po celém světě. „Poskytujeme možnost jezdcům dozvědět se o konkrétní možnosti pomoci v boji proti chudobě. JustWorld je oficiálním charitativním partnerem Mezinárodní jezdecké federace FEI,“ stojí na webu organizace.
 
Podle tohoto webu JustWorld pracuje na zdravotních, vzdělávacích a výživových programech v mnoha zemích, jako jsou Senegal, Keňa, Kolumbie, Guatemala, Honduras nebo Kambodža. A právě Kambodža je propojená do života Kevina Stauta, který je ambasadorem z řad jezdců už od roku 2005.
 
„Nebyl jsem tehdy ještě nijak zvlášť dobrý jezdec. Neříkám, že teď dobrý jsem, ale tehdy jsem byl mladý a úplně nezkušený. Takže pro mě byla obrovská pocta, že si mě tato organizace vybrala. Chtěli zástupce nastupující generace jezdců v Evropě, a já jsem řekl ano,“ popisuje Kevin s tím, že pár let jen vystupoval a mluvil za organizaci na mítincích, ale nijak zapálený do charity nebyl.
 
Vše změnil rok 2014, kdy se zapojil do projektu přímo v Kambodže. K této zemi má osobní pouto, pochází odtamtud jeho adoptivní sestra. Ta vyrazila na cestu s ním, aby poznala svou rodnou zemi.
 
„Nepamatuji si přesně, co jsem čekal, ale určitě jsem si nemyslel, že to bude veselý výlet. Když jedete do zemí třetího světa, myslíte si, že vám tam bude všech líto. Jako jezdec jsem objel svět a viděl jsem i dost špatného. Jenže ono to tak nebylo! Bylo to úžasné. Vidět všechny ty lidi, co udělají cokoliv, aby těm dětem dali šanci vzdělávat se. A ti lidé jsou šťastní. Myslím, že děti v Kambodže jsou mnohdy šťastnější než ty, co žijí v Evropě a mají všechno,“ líčí Kevin a říká, že cesta ohromně prospěla i jeho sestře. „Viděla tam děti, které nemají nic. A přesto mají sílu, motivaci a cíl,“ dodává.
 
Následovaly další cesty do chudých oblastí. „Když mám teď nějaké nezdary, nepovede se mi parkur, propásnu nějakou důležitou Grand Prix a jsem z toho rozladěný, vzpomenu si na tyto lidi, kteří musí pohnout celým svým životem. Tato zkušenost vás nutí myslet pozitivně. Kambodža mi změnila život.“
 
 
Zdroj: IJRC, FEI, JustWorld
 
Foto: Satu Pirinen / FEI