Clinta končí kariéru. Než s ní začal vyhrávat Ward, šla z ruky do ruky

ikonka

Klisna Clinta, jež s McLainem Wardem pomohla týmu USA ke zlatu při Světových jezdeckých hrách 2018, končí kariéru. Jezdec o ní tvrdí, že koně s většími kvalitami nikdy nesedlal. Přesto šla bělka před příchodem do jeho stáje z ruky do ruky.
11.12.2021 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

 

Americký jezdec McLain Ward oznámil začátkem prosince, že jeden z jeho nejúspěšnějších koní končí kariéru. Clinta, s níž byl součástí vítězného týmu při Světových jezdeckých hrách v Tryonu, uplynulou sezonu vynechala pro zranění. Příznivci zámořského parkuru doufali, že se vrátí na světová kolbiště, ale jezdec se rozhodl ji stáhnout ze sportu. Klisna, která potřebovala velkou dávku porozumění, za život vystřídala řadu majitelů a jezdců. 
 
Clinta se narodila v roce 2007 u německé chovatelky Silke Osterkamp. Bělka po hřebci Clinton, z matky Last Flight po Lord Pezi, je příslušnicí plemenné knihy OS neboli oldenburský skokový kůň. Jako pětileté si jí všiml španělský jezdec Manuel Fernandez Saro. „Byl podzim 2012 a jel jsem spolu s Andreasem Kniplingem na závody do Kielu. Andreas se cestou stavil vyzkoušet jednoho koně. Ten byl nakonec docela nezajímavý, ale chlapík, který nám toho koně předváděl, řekl, že má ještě pětiletou klisnu. A to byla právě Clinta,“ popisoval později Saro, který ji nakonec doporučil ke koupi pro jednu svou svěřenkyni. Sám se s ní účastnil závodů pro mladé koně CSIYH.
 
„Na jejích skocích bylo něco zvláštního. Nejednou za mnou přišli komisaři na závodech, aby o tom se mnou diskutovali, ale já jsem jim vždy musel říct, že to je prostě její styl skákání,“ líčil Saro svou zkušenost.
 
 

Z ruky do ruky

Nadějná bělka se pod rukama Sara stále zlepšovala, ale majitelka se ji rozhodla prodat. Clinta se tak přesunula do Velké Británie pod sedlo Stacy Willsone. Ta ji jezdila jen krátce na podzim roku 2013 a poté přešla k dalšímu britskému jezdci Danielu Neilsonovi.
 
Je paradox, že zrovna kůň, který potřeboval hlavně stálého partnera a důvěru k němu, šel dál z ruky do ruky. „Je to speciální klisna, jež musí nejdřív najít s jezdcem společnou řeč, jinak je nešťastná,“ popisuje Saro, který její cestu na vrchol po celou dobu sledoval. Úplný propad podle jeho slov nastal, když ji v létě 2015 koupil Alexander Onischenko. 
 

Čtěte také: Whitakerův životní kůň. Šampion Mon Santa se s malými parkury nepáral

 
Na přelomu sezon 2015 a 2016 se tak na klisně vystřídali rodilý Němec ve službách ukrajinského magnáta René Tebbel a jezdec maďarského původu závodící za stejnou stáj Ferenc Szentirmai. „Naštěstí pro ni ji spolu s několika dalšími koňmi koupil od Onischenka Paul Schockemöhle. A začal ji jezdit Philip Rüping, udělal s ní hodně práce,“ říká Saro. Rüping s ní závodil od léta 2016. Ovšem ještě před tím si Clinta dala pár startů se Švédem Henrikem von Eckermannem. 
 
 

Souznění s Wardem

A pak přišel konečně ten pravý jezdec. Začátkem sezony 2018 se dostala do stáje amerického reprezentanta McLaina Warda, když ji koupili manželé Deborah a Brian Sweeney. To, že několikanásobný olympijský medailista a vítěz finále Světového poháru bude správnou volbou, se ukázalo hned při druhých společných závodech CSI5* v New Yorku. S Clintou tam ovládl dvoukolovou Grand Prix, jíž dokončil bez trestných bodů.
 
Dvojice se ještě týž rok zařadila do reprezentačního A-kádru USA a na Světových jezdeckých hrách v Tryonu vybojovala spolu s kolegy zlato v soutěži týmů. V individuálním klání obsadila čtvrté místo. Před tím dokázala zvítězit třeba v Rolex Grand Prix na CSI5* Dinard, ve stošedesátce při CHIO v Cáchách nebo ve čtyřhvězdové Velké ceně Devonu. 
 
Clinta se objevila naposled na CSI v říjnu 2020, poté přišlo zranění. A nakonec definitivní rozhodnutí jezdce, že je čas stáhnout ji ze sportu. Bělka je sice už zdravá, ale závodit v nejvyšších soutěžích podle Warda není schopná. „Nejsem smutný, jsem jen zklamaný, že klisna, která je zdravá, nemůže dál závodit. Není možné dál ji vystavovat stresu, který jí vysoký sport přinášel,“ uvedl při loučení Ward.
 
„Bez diskuze jde o koně s největšími kvalitami, jakého jsem kdy sedlal. Má obrovské srdce a bojovného ducha. Těšíme se, že ji uvidíme v chovu, kde bude tyto klady předávat dál,“ dodal Ward.
 
Zdroj: FEI, World Of Show Jumping, Horse and Hound, The Chronicle of the Horse
 
Foto: Shannon Brinkman / FEI







Související informace

Thieme: Nabízeli mi za Chakariu bláznivé částky, ale nemohu ji prodat
Když začne Indiana šílet, musím rychle na zem, říká Baryard-Johnsson
Bojovník i mazel. Hermes Ryan je jako pejsek, jehož miluje celá rodina
Whitakerův životní kůň. Šampion Mon Santa se s malými parkury nepáral
Na první závody s Cornetem vážně nikdy nezapomenu, říká Marco Kutscher
Bylo to jako sedět na odpalovací rampě, říká Isabell Werth o Gigolovi
Teenagerka a drzé hříbě. Jak Graves a Verdades došli až na olympiádu
Tak trochu arogantní šampion. Valach Sammy Davis Jr. možná změní stáj
Sanctos mi věřil. Nikdy už nebudu mít s koněm takové pouto, říká Brash
Custom Made byl koňský Iron Man. V životě se neunavil, říká O´Connor
Pret A Tout končí kariéru. Hvězda Ehningovy stáje, pohodář a jedlík
Fenomén Stroller. Jediný poník, který kdy získal olympijskou medaili
Odešel legendární hřebec Sandro Hit. Těžké loučení, říká Schockemöhle
Šampion All In. Díky, že chceš být vždy nejlepší, chválí ho Fredricson
Van Grunsven o hvězdném Bonfirovi: Zlato v Sydney byla jeho zásluha
Kdo zná její osud, ví, že je to úžasné, říká Werth o klisně Belle Rose
Mark Todd a jeho Charisma. Jak malý tlustý poník vyhrál dvě olympiády
První koňský milionář. Neexistoval skok, který by Milton nepřekonal
V körungu propadl. Sam pak s Jungem vyhrál všechny tituly, co existují
Ian Millar o Big Benovi: Bylo to, jako když potkáte skvělého přítele
Krátké video a bylo rozhodnuto. Explosion W Benovi Maherovi učaroval
Ratina Z jako neřízená střela. S fenomenální klisnou byla těžká práce
Fuchs o začátcích s Clooneym: Táta mě na něj nechtěl nechat sednout
Shutterfly býval bojácný. Na závodech nesměl nikdo ani nahlas kýchnout
Odmítl astronomickou nabídku. Big Star pak Skeltona donesl na vrchol
Casall byl neobroušený diamant. Na holštýnském svazu měli těžkou hlavu
Superstar Valegro. Cena hnědáka vzrostla během kariéry osmisetnásobně
Z jatečního vozu do americké síně slávy. Příběh Snowmana stále dojímá
Pessoa o hvězdném hřebci Baloubetovi: Láska na první pohled to nebyla
Hickstead šel do všeho srdcem, říká o svém životním koni Eric Lamaze