ČJF letos hospodaří s více jak 39 miliony korun. Svaz by rád ještě víc

ikonka

Dle dostupných informací z webu České jezdecké federace rozpočet této zastřešující organizace jezdeckého sportu v České republice převyšuje 39 milionů korun. Prezident ČJF Radek Rouč si však myslí, že by podpora ze strany státu měla být větší.
25.11.2022 13:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB


 
Celkem 39.116.000 korun na straně příjmů i výdajů figuruje v rozpočtu České jezdecké federace pro rok 2022, jenž je zveřejněn na oficiálních internetových stránkách organizace. Největší příjmy jsou z dotací pro svaz, a to ve výši 14.197.000 korun, zhruba o milion méně vybere ČJF na členských příspěvcích. 
 
Z dotací na reprezentaci získala federace 4.562.000 a pro talentovanou mládež 6.757.000 Kč. Půl milionu vykazuje ČJF v rámci příjmů z reklamy. Podobnou částku pak vynakládá na marketing. Do vzdělání jde 700 tisíc a další výdajové položky jsou již v řádech milionů. Největší položka je provoz ČJF, a to 13.800.000 Kč. Bez sto tisíc rovných šest milionů jde do soutěží a 6.865.000 putuje do oblastí. Částky za reprezentaci a talentovanou mládež se shodují s příjmovými částkami. 
 
Jak uvedl v nedávném rozhovoru pro EquiRadio prezident České jezdecké federace Radek Rouč, rozpočet je nakonec vyšší o 15 % než v roce 2021. „Dostali jsme o 3,6 milionu korun více. Já si myslím, že velice pomohlo, že jsme měli několik sezení se šéfem Národní sportovní agentury s panem Neusserem. Museli jsme si vysvětlit mnoho věcí. Jednou z nich bylo, že nás lidé vnímají jako sport bohatých, že to vlastně nic není, že na koně hupsneme, něco přeskáčeme a pak ho dáme domů a nic neděláme. Velice často vysvětluji našim potenciálním partnerům, že to není pravda. Je to životní styl od rána do večera a je to obrovská dřina,“ popisuje. 
 
„My jsme měli v systému na Národní sportovní agentuře zadáno, že je nás jedenáct tisíc. Nás je ale podle zaplacených poplatků 18.600. Jsme olympijský sport, byli jsme na olympiádě a máme jiná čísla než ta, která tam byla zadaná. S ohledem na to si myslím, že jsme ze strany státu podfinancovaní. Skutečně jsme měli několik velkých rozhovorů, kde jsme bojovali za to, že my jsme ten sport, který by se měl podporovat, a že je tady mnoho jiných sportů, který takovou výkonnost s takovým množstvím lidí nemají. Peníze jsme obdrželi na základě těchto jednání,“ pokračuje Rouč. „My jsme samozřejmě studovali, kdo měl jaké peníze. Když si porovnám, jakým způsobem jsou dotované svazy, tak z tohoto pohledu by ČJF měla od státu dostávat více peněz. S tím jsem šel na Národní sportovní agenturu,“ doplňuje k tématu výše dotací rozdělovaných Národní sportovní agenturou.
 

Čtěte také: Kvalifikační závod v pakuru pro OH 2024 v Paříži se pojede v Praze

 
Zároveň však prezident České jezdecké federace přiznal, že není zcela spokojen s tím, jak byl rozpočet nastaven. Nové vedení svazu zvolené v říjnu loňského roku převzalo rozpočet z předešlých let. „Byli jsme noví. Snažili jsme se ty peníze rozdělit plus mínus stejně. Já si však nemyslím, že rozpočet je dělaný dobře. Z mého pohledu je postavený tak, že se každému jen pocukruje, a to prostě není dobře. My místo toho, abychom řekli toto je náš cíl – například vzdělávání, děti, akce ČJF jako je mistrovství republiky. Toto jsou naše hlavní věci a do toho ty peníze dáme. Z rozpočtu jde velká část na vzdělávání, což je SCM a OCM (pozn. red. – Sportovní centrum mládeže, Oblastní centrum mládeže). Tam jde docela dost peněz a já osobně bych tam dal ještě víc. Další část, kam jde dost peněz, jsou reprezentace a mistrovství. Pak se docela dost peněz rozdělí způsobem: támhle někomu dvacet tisíc, támhle dáme padesát tisíc. Za mě to není dobře. V přípravě nového rozpočtu už přemýšlíme nad tím, kam cíleně dát více peněz a které aktivity omezit. My těch peněz skutečně nemáme moc a když už něco chceme dělat, tak to musíme dělat pořádně. Jestli si mám osobně vybrat mezi tím, zda podpoříme mistrovství republiky anebo jakýkoliv pohár, tak za mě to bude mistrovství republiky. To je naše výkladní skříň, a i naši partneři z toho byli nadšení. To je vrchol naší sezony, vrchol toho, co organizuje ČJF. Dovedu si představit, že pořadatele mistrovství České republiky podpoříme více,“ konstatuje Radek Rouč.
 
A právě téma spolupráce České jezdecké federace s pořadateli závodů bylo dalším velkým tématem bilančního rozhovoru prezidenta ČJF ve vysílání EquiRadia. „Letos pořadatelé dostali pro mistrovství stejné peníze jako v minulém roce. Já chápu, že tím, že přijede méně koní a není tam tolik otevřených soutěží, tak to pořádání pro ně není tak lukrativní, jako kdyby pořádali normální závody. My určitě ve spolupráci s pořadateli budeme hledat jiné peníze. Pro nás je mistrovství republiky vrchol,“ shrnuje. „Ovšem pro pořadatele by to měl být také svátek. Je to jednou v roce a pořádání mistrovství republiky by měla být čest. Chápu, že to stojí peníze. Jenom pro představu, my jsme vyplatili přes 300 tisíc korun na pořádání mistrovství republiky, co se týče skoků. Netvrdím, že je to moc, ale troufnu si tvrdit, že to není málo peněz.“
 
V kontrastu s tím se však do výběrového řízení na pořádání parkurového mistrovství ČR nepřihlásil žádný uchazeč. „Neměl jsem strach, že bychom nesehnali pořadatele, vůbec ne. Je to jen naše akce, nikoho jiného. My jsme nikomu nepsali do výběrového řízení ‚my vám dáme tolik peněz‘. Beru to jako vzkaz od pořadatelů, obráceně je to naše akce a jestli my to podpoříme více nebo méně, jestli si seženeme partnera, to je na nás. Rozhodně by nenastala situace, že by se mistrovství republiky nekonalo. To jsem bral pouze jako takovou zajímavou vsuvku,“ reagoval Radek Rouč na dotaz související s neobvyklou situací při výběru pořadatelů národních šampionátů. 
 

Psali jsme: Radek Rouč je již rok prezidentem ČJF. Hodně se nám toho povedlo, říká

 
„Pořadatelé jsou pro nás obrovské téma a z toho důvodu jsme nechali vzniknout komisi pořadatelů, se kterou chceme řešit veškeré problémy, které pořadatelé mají. Dnešní pohled mnoha členů ČJF je, že mají pocit, že pořadatelé vydělávají peníze, my jedeme na závody, stojí nás to dvacet tisíc a vyhráli jsem dva tisíce. Pořadatelé šli a investovali obrovské peníze do povrchů, ustájení a do všeho možného. Je to logické. Jsou to lidi, kteří v tomto oboru podnikají a měli by na tom vydělávat peníze. Já toto akceptuji, souhlasím s tím, ale mělo by to mít nějaká pravidla. Proto jsme nechali vzniknout tuto komisi k řešení všech problémů,“ ubezpečuje šéf svazu, že spolupráce s pořadateli jezdeckých závodů je pro něj důležitá. Slíbil také, že se bude snažit, aby jejich podpora byla v příštím roce větší. 
 
Ne všichni se však podpory dočkají: „Je typ závodů, který od nás rozhodně nepotřebuje podporu. Jsou akce, které pořádáme my jako ČJF, a to je mistrovství. Tam se určitě budeme snažit více pomoci a rozhodně na to bude kladen důraz. Poté jsou akce, které jsou pořádány z nějakého důvodu a troufnu si tvrdit, že mezinárodní závody jsou akce, na které se peníze vydělají.“
 
S ekonomikou České jezdecké federace souvisejí také příjmy od komerčních partnerů. Jedním z těch nových je prodejce hodinek. „Koscom jako partner měl finanční plnění 300 tisíc korun plus jsme dostali dalších 300 tisíc korun ve formě hodinek, které byly v rámci cen při mistrovstvích republiky. Dále máme partnera, který je velký prodejce květin a ten má plnění 300 tisíc korun. Do konce roku bychom měli podepsat smlouvy s dalšími dvěma partnery a každý z nich by měl mít plnění 500 tisíc korun s tím, že s většinou těch partnerů je spolupráce domluvená na více let. Od příštího roku máme připraveného ještě jednoho partnera, a tam by to plnění mělo být okolo dvou milionů korun. Pracujeme dále na jednom, kde by to plnění mělo být ještě daleko větší,“ avizuje Radek Rouč. 
 
Větší zájem partnerů o podporu jezdeckého sportu vnímá i díky pořádání vrcholného mítinku Global Champions v pražské O2 areně. „Jezdectví je díky celé rodině Kellnerových propagované v televizi a tento sport se dostává v povědomí běžných Čechů obrovským způsobem do popředí. Skutečnost, že se Anna Kellnerová věnuje jezdectví, je velikou motivací pro mnoho lidí koně sledovat. My se toho snažíme využít a sehnat další partnery. Pracujeme na tom skutečně intenzivně,“ dodává prezident České jezdecké federace. 
 
Foto: Kateřina Návojová
Zdroj: ČJF, EquiRadio