Císařovna Belle Ennie. Výjimečná klisna píše historii české drezury

ikonka

Belle Ennie září už několik let v české drezurní reprezentaci. Dovezla historicky první medaili z ME. V roce 2022 změnila stáj. O jejích silných stránkách, milé povaze, ale i manýrech dámičky, si s námi povídaly Eva Vavříková a Alice Hubáčková.
12.12.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


 

Holandská hnědka po hřebci Don Gregory se zapsala do historie české drezury, a to nejprve s Evou Vavříkovou. Za šest let spolupráce zaznamenaly řadu úspěchů, ale zcela mimořádnou událostí bylo mistrovství Evropy dětí v roce 2016, kde vybojovaly individuální bronz. S koncem sezony 2021 změnila klisna stáj. A do nové etapy s Alicí Hubáčkovou vstoupila rovněž úspěšně. 
 
Klisna, která je oporou národní reprezentace, se přitom do Česka dostala tak trochu náhodou. „Koncem roku 2015 jsme odjely s mou tehdejší trenérkou Emou Kopuletou zkusit pár koní do Holandska. První den jsme jich zkoušely asi osm, Bellie byla jedním ze tří koní, které jsme chtěly vidět i druhý den. Nebyla ovšem favoritkou číslo jedna,“ vzpomíná Eva Vavříková, jak se setkala s hnědkou, která ji na první pohled příliš neokouzlila.
 
Druhý den se ale situace obrátila. „Ukázalo se, že původní favoritka není ta pravá, naopak to byla právě Bellie. Úplně jsme na ni změnily názor a hned jsme věděly, že ona bude ten správný kůň pro mě,“ popisuje jezdkyně. „Do teď si pamatuji, jak jsme ještě ten večer po cestě z Holandska ukazovaly mému taťkovi a mamce video Bellie a ti se zamilovali okamžitě s námi.“
 
První úlohu v Česku jela Belle Ennie v sedle s trenérkou a zkušenou jezdkyní Emou Kopuletou, potom už začala závodit s Evou Vavříkovou. „Byla jsem dítě s minimem zkušeností, takže začátky byly složitější. Ale i tak jsem z ní dokázala za pomoci mých trenérů, Emy a Petera Gmosera, vypracovat za těch šest let, co se mnou byla, o sto procent lepšího koně, než jsme si kdy pomysleli, že bude. Byla naprostou hvězdou naší stáje. A naopak ona dokázala ze mě udělat jezdce, kterým jsem dnes. Za to jsem jí neuvěřitelně vděčná,“ líčí Eva.
 
 

Historická medaile

Hned první sezona vyšla Evě s Bellie skvěle. „Byl to náš první společný rok, a dařilo se nám. A jelikož to byl můj poslední rok v kategorii dětí, rozhodli jsme se zkusit, jak nám to půjde na mistrovství Evropy. Před tím jsem byla s Bellie jen na jedněch mezinárodních závodech CDI. Hned první den jsme byly poslední,“ líčí Eva s tím, že v dalších dnech se ale oklepala a bylo z toho druhé a první místo. To bylo koncem dubna v maďarském Máriakálnoku a za tři měsíce nato dorazila Eva s českou ekipou a s Bellie do Olivy do Španělska. Tam zažila první šampionát FEI v životě, z něhož dovezla historicky první cenný kov pro Českou republiku.
 
Vzpomíná na to moc ráda: „První závodní den po dojetí naší úlohy jsme šly s trenérkou Emou osprchovat Bellie a konzultovaly jsme, co bylo dobře a co špatně. Po umytí jsme došly do stáje a pořad jsme všichni, celý český tým, sledovali výsledky. Hned jak se tam objevilo druhé místo, tak se všichni začali extrémně radovat, protože by nikdy nikoho nenapadlo, že by se to mohlo stát. Hned jsme všichni běželi za Bellie do boxu a začali ji objímat.“ 
 
Druhou příčkou v úvodní dětské úloze šampionát začal, k tomu dvojice přidala znovu druhé místo v týmové úloze. Ve finálové individuální sestavě pak dojela třetí, a domů tak vezla bronz.
 
Skvělých umístění na závodech CDI měla dvojice celou řadu. Prvenství sbírala na akcích v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rakousku, Slovinsku i při mezinárodních mítincích v České republice. Koncem sezony 2021 změnila Belle Ennie působiště.
 
 

Sezona 2022

Hnědka přešla do stáje ESC Olomouc a její jezdkyní se stala Alice Hubáčková. Ta do té doby závodila v soutěžích pro pony, ale bylo jasné, že tehdejší stájová jednička poník Princ nebude už dlouho stačit. „Před prázdninami 2021 nám přišla nabídka koupit Belle Ennie. Neváhali jsme ani chvilku a jeli ji vyzkoušet. Zamilovala jsem se na první pohled. Trenérka Kamila Kollárová byla také nadšená,“ popisuje Alice Hubáčková první okamžiky spolupráce. 
 
„Ve mně ale hlodal červík pochybností, protože Bellie je jeden z nejvýraznějších koní v Česku, všichni ji znají, dosáhla s Evičkou Vavříkovou krásných výsledků, a věděla jsem, že bude pro Aličku strašně těžké ustát srovnávání,“ přiznává Barbora Hubáčková, maminka Alice.
 
Na první závody vyjely Alice s Bellie do zahraničí na Slovensko a do Rakouska, právě proto, aby se srovnání minimalizovalo. „Oba závody vyšly poměrně dobře, nebyla to žádná wow jízda, ale ukázalo se, že to bude možná do budoucna fungovat. Přechod z poníka na velkého koně je vždy složitý,“ líčí Alice. A pak přišlo vydařené CDI v Zakrzowě, kde zapsaly třikrát druhé místo.
 

Čtěte také: Měla jsem pocit, jako když létám, popisuje Fry začátky s Glamourdalem

 
Následovaly úspěchy na mezinárodních akcích v Máriakálnoku, v Olomouci a v Šamoríně, kde dokonce spolu vyhrály všechny tři absolvované úlohy. V srpnu 2022 byla dvojice součástí týmu na mistrovství Evropy v Budapešti. Na konečné vynikající páté příčce se nejvýrazněji podílela právě Alice s Bellie. V individuálním hodnocení se umístily v nejlepší desítce. 
 
Sezonu 2022 pak zakončily v listopadu na CDI Aachen Dressage Young Stars. V extrémní konkurenci dojely na výborném třetím místě. Tyto dva výsledky, tedy páté místo družstva na mistrovství Evropy a třetí příčku v Cáchách, považuje jezdkyně za své nejlepší výkony. 
 
 

Výjimečná povaha

Obě české reprezentantky mluví o hnědce jako o výjimečném koni se skvělou povahou. I když má také své rozmary. Eva Vavříková líčí: „Slabých stránek Bellie je popravdě úplné minimum. A i ty slabé stránky jsme se naučili všichni milovat, protože svojí povahou a silnými stránkami je naprosto převýšila. Je to dámička v pravém slova smyslu a někdy nám to dávala dost najevo. Tím získala přezdívku Císařovna, kterou ji oslovuje i její nová rodina.“
 
To potvrzuje také její aktuální jezdkyně. „Je to prostě Císařovna, a tak se s ní musí zacházet,“ směje se Alice. „Má samozřejmě svoje holčičí manýry. Když se jí někam nechce jít, tak se otočí a ladným krokem odchází. Dnes už si s tím umím poradit, ale třeba v Mariakálnoku se mnou prostě odešla po odjetí úlohy z opracoviště a zastavila se až ve stáji,“ popisuje. 
 
Infarktová situace nastala na už zmíněném evropském šampionátu. „Zazvonili mi k vjezdu, když jsme byly u písmene E, vstup do obdélníku jsme měly asi třicet metrů za zády. Jenže Bella se odmítla otočit. Co teď? Po několika marných pokusech jsem zachovala chladnou hlavu, rozhodla jsem se, že otočka nemá smysl, takže jsem rychle nacválala a v rychlém cvalu objela úplně celý obdélník. Když jsem do něj vjížděla, časomíra ukazovala jednu desetinu vteřiny do konce časového limitu,“ popsuje Alice, jak v Budapešti málem přišla o všechny šance. 
 
„Je pravda, že celý náš tým se u obdélníku málem zhroutil, ale Alička prostě vjela, zkoncentrovala se a zajela si ještě svůj osobní rekord,“ dodává Barbora Hubáčková. Navzdory těmto adrenalinovým momentům si Barbora a Alice nemohou Belle Ennie vynachválit. „Říkáme o ní, že je náš velký jednorožec. Je to mazlivá holka, která umí podržet, vždy se na ni dá spolehnout a v obdélníku je naprostý profesionál,“ chválí svou jedničku. 
 
„Bylo pro mě složité v této sezoně překonat sebe samu. Přechod z národních do mezinárodních soutěží mezi dětskou špičku byl těžký. Cítím odpovědnost za Bellu, za kamarádky v týmu. Nechci nikoho zklamat,“ popisuje jezdkyně.
 
A Barbora Hubáčková dodává: „Už dávno pochopila, že drezura není jen o umístění. Je soupeřem hlavně sama sobě. Chce zajet líp než minule, opravit minulé chyby. A v tom je Alička silná. Ať to před úlohou vypadá, jak chce, je jí zle, vůbec se na opracovišti nesoustředí nebo je úplně mimo, vjede do obdélníku, a tam jako by to byl někdo jiný, sebevědomý, jistý, orientovaný…. V úloze je jen ona a její kůň. S trenérkou jsme si na začátku letošní sezony říkaly, že budeme jezdit to, na co bude Alice sportovně mít… Ale že se dočkáme takových zážitků na Evropě a pak v Cáchách, jsme si nedokázaly ani jedna představit“. Belle Ennie na tom má obrovskou zásluhu. 
 
„Bellie přináší štěstí a radost a doufám, a zároveň vím, že ji bude přinášet ještě dlouho i Aličce Hubáčkové a bude se jim dařit jako do teď,“ uzavírá povídání jednom z nejvýraznějších drezurních koní posledních let Eva Vavříková.
 
Foto: Lukasz Kowalski, Anett Somogyvári, Zdeňka Šimková / poskytla Barbora Hubáčková, Eva Vavříková