reklama 11C

Chýle: Bodové zisky v rámci ČSP jsou drogová záležitost. Měním taktiku

ikonka

Po třech letech se podařilo Janu Chýlemu vybojovat v Hradištku u Sadské vítězství ve Velké ceně při Českém skokovém poháru. Pro loňského finalistu je to letos teprve druhý bodový zisk, ale přiměl ho změnit taktiku a znovu se pokusit o kvalifikaci.
10.08.2020 04:47  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A
 
Jan Chýle byl jedním z těch, kteří základní kolo Velké ceny Hradištka dokončili bez penalizace. Celkem se to povedlo sedmi dvojicím, z nichž jednu tvořil zmíněný jezdec, a to s Larou 13. Ve finále navíc startoval i s Abdulahem B, byť si s ním nesl čtyřbodové zatížení po jedné chybě. Další chybu zapisoval i na zkráceném parkuru, a tak v sedle tohoto koně skončil šestý. Zato s Larou 13 pokaždé projel cílem s nulou na bodovém kontě, což se nikomu dalšímu nepodařilo. Druhý a třetí skončil jednou chybující Jan Štětina s Fantasticem-S a Cabaretem, čtvrtý Ondřej Pospíšil na Einfachovi a pátý Václav Horký s Asile de Paix P. Posledně jmenovaný ovšem zaznamenal již dvě chyby.
 
Jan Chýle se tak opět mohl radovat z vítězství v pohárové Velké ceně. Na stejném kolbišti triumfoval i v roce 2017, byť tenkrát do bylo s hřebcem Cool Paradise. „S ním to bylo těžší a cennější vítězství. Ale dnes z toho mám také radost. Cool Paradise byl český teplokrevník, Lara je také český teplokrevník z chovu Petry Charvátové, takže je to dobrá reklama pro český chov,“ konstatuje Chýle a současně pochvaluje stavitele kurzu Jana Šímu. „Postavil parkur úměrný konkurenci a povětrnostním podmínkám. Dnes bylo úmorné vedro, proto nemohl postavit tak náročný parkur, jako byl např. před nedávnem v Chuchli.“
 
Ve finále Velké ceny věřil Chýle víc Laře, přestože s ní není vždy lehké pořízení. „Předvedla velmi dobrou rundu v základním kole, skákala s velkou lehkostí. Je to složitá klisna a obtížně se odhaduje její nálada a forma, ale přesto jsem jí věřil víc než Abdulahovi,“ říká. To, že Lara bude nakonec jediný kůň bez chyby v obou částech soutěže, rozhodně nečekal. „Byl jsem překvapen, že nebylo více nul, ale když si to tak rozebírám, tak finále bylo již opravdu na mírách, byly tam velmi poctivé skoky a z toho mohly přijít chyby,“ rekapituluje Jan Chýle. 
 
Loňský finalista má aktuálně dvacet bodů, k pěti z Chuchle Areny Praha jich tentokrát přidal dalších patnáct. „Bodové zisky v rámci Českého skokového poháru jsou drogová záležitost, takže člověka to vždycky nakopne, získá-li nějaké bodové zisky a začne pomýšlet na finále. I když jsem v letošním roce nepočítal s tím, že bych se vůbec do finále pokoušet dostat, jezdím opravdu jen pro potěchu, tak po dnešním bodovém přídělu začnu uvažovat o změně taktiky letošní sezony,“ dodává Chýle. A jelikož by neměl chybět jak nadcházející víkend v Opavě, tak při posledním mítinku domácí parkurové extraligy v Hořovicích na Berounsku, jenž proběhne v druhé polovině září, dá se očekávat zajímavý kvalifikační souboj.
 
Jan Chýle je stejně jako Ondřej Pospíšil, Matěj Kotalík a Vladimír Tretera aktuálně na děleném desátém místě s dvaceti body. Minimální náskok jednoho bodu mají Patrik Majher a Lucie Strnadlová, o další bod navíc pak Kateřina Kučerová a Sára Vingrálková. Těsně pod hranicí finále je nyní s 27 body Kateřina Veselovská, ale kvalifikovat by se mohla, jelikož čtvrtý Rudolf Doležal finálový start neplánuje, byť má nyní 31 bodů. Nejlepší trojice má již výraznější náskok. Rovných 50 bodů nasbíral Aleš Opatrný, a ještě o dva víc Ondřej Zvára. Jan Štětina díky dvanácti bodům z Hradiška poskočil na první řádek tabulky. V součtu jich má padesát sedm. 
 
Záznam Velké ceny Hradištka odvysílá Česká televize na programu ČT Sport ve středu 12. srpna od 17:45 hodin. Více podrobností o Českém skokovém poháru najdete na adrese www.ceskyskokovypohar.cz. 



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE