reklama 11D

Cheminée o 20 délek ovládla Auteuil, Boomboom Kiss má status blacktype

ikonka

Hned dva výjimečné výsledky na zahraničních drahách hlásí ve středu český dostihový sport. Klisna Cheminée zadrženě o 20 délek zvítězila v pařížském Auteuil, hřebec Boomboom Kiss doběhl třetí v drážďanském listed a získal status blacktype koně.
20.11.2019 15:19  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
MIMOŘÁDNÁ ZPRÁVA
| FANCLUB
reklama 12A
Černá hnědka Cheminée si i po středečním startu v pařížském Auteuil drží neporazitelnost na překážkách. Čtyřletá klisna stáje Dr. Charvát, kterou ve Dvorcích na Bruntálsku trénuje Pavel Tůma, ve velkém stylu ovládla 3600 metrů dlouhé Prix Leopold Bara, dotované částkou 45 000 eur.
 
Po pondělním triumfu Green Rockse ve Fontainebleau se Cheminée postarala už o druhé překážkové vítězství českých barev na francouzské půdě v rámci tohoto týdne.
 
Žokej Jan Faltejsek klisnu zpočátku držel v zadní části osmičlenného startovního pole, které se na měkké dráze záhy roztáhlo. V jednu chvíli odpadl na poslední příčku, ale v posledním kilometru si začal zlepšovat pozici.
 

Čtěte více: Český úspěch ve Fontainebleau. Green Rocks zvítězil lehce o 5 délek

 
Do cílové roviny už točil vedle vedoucích koní a až do posledního skoku seděl na rozdíl od soupeřů v naprostém klidu. Za distancí bez větších problémů odskočil a triumfoval zadrženě o 20 délek před druhou Foudre d’Ainay.
 
Cheminée nastartovala svou obdivuhodnou překážkovou bilanci během uplynulého půl roku. Sezonu zahájila ještě na rovině druhým místem ve IV. kategorii v v Karlových Varech. Při překážkovém debutu v Topoľčiankách o hlavu porazila někdejšího klasického vítěze Mediciho. V létě se lehkým vítězstvím ve Světlé Hoře ještě naposled vrátila do rovinového provozu. Pak už následovala trojice překážkových úspěchů na české půdě, přičemž ani jednou nemusela bojovat.
 
Jedničkovou vítězkou se stala na začátku září, když v proutkách na 3400 metrů velmi lehce o 5 délek porazila Black Barda a Icara. Den před Velkou pardubickou pak nadělila 12 délek stájovému kolegovi Aztekovi v Křišťálovém poháru města Pardubic.
 
Blacktype výsledek pro Lokotrans
 
Dobře zaplacená procházka Cheminée však ve středu nebyla jediným českým úspěchem na zahraničních drahách. Čtyřletý hřebec Boomboom Kiss navázal na říjnové vítězství v Hannoveru a připsal si třetí příčku v drážďanském listed Grosser Herbstpreis (2200 m, 25 000 eur).
 
V sedle letní akvizice stáje Lokotrans, která při třetím startu v přípravě Luboše Urbánka dosáhla na status blacktype koně, byl Adam Florian. Čerstvý šampion českých jezdců zúročil své znalosti dráhy a na měkké půdě držel ryzáka na ideální páté, šesté pozici blízko špice. V posledním oblouku si zlepšil pozici a v cílové rovině sahal po vítězství, o které přišel až 100 metrů před cílem, kde se na něj dotáhla ve vnější stopě finišující dvojice soupeřů.
 

Kamila Bartošová: Pony liga zaujala i Soumillona, oslovili nás Švédové

 
Na vítězného tříletka Say Good Buy s Andraschem Starkem nakonec českému zástupci scházela necelá délka, přesněji půl délky a krk. Zbylí koně ze střední Evropy doběhli hluboko mezi poraženými. Poláci Umberto Caro a Salasaman vytěžili osmé a jedenácté místo, slovenská O’ffensive dvanáctičlenný doběh uzavřela.
 
Boomboom Kiss - stejně jako šampion mílařů Wireless nebo derby-vítězka Blessed Kiss potomek hřebce Kentucky Dynamite - je jednačtyřicátým koněm v českém tréninku, který na rovině získal status blacktype. V rámci listopadového mítinku v Drážďanech se listed umístění před ním podařilo jen Koni roku 2016 Dally Hit, která doběhla před třemi lety s žokejem Jiřím Palíkem druhá. Na vítězného Irakliona tenkrát ztrácela 1 1/4 délky.
 
V rámcovém programu posledního drážďanského mítinku sezony dosáhli na dotaci ještě dva čeští zástupci. Pětiletý Opinion Maker doběhl pod Bauyržanem Murzabajevem čtvrtý v dostihu kategorie F na 1500 metrů, čtyřletá Mo My Dream pod Janem Vernerem skončila v handicapu D na 1900 metrů ještě o příčku lépe. Grigri de Lancray a Nee l’Amour získali ve svých dostizích na nedotovaná pátá místa.
 
Jezdecký double slavil v Drážďanech René Koplík, jednou zvítězili Filip Minařík a Martin Laube.




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE