Chceme, aby se děti v rámci SCM více scházely, plánuje Jan Matuška

ikonka

Hlavním koordinátorem Sportovního centra mládeže pro kategorii pony 2022 se stal současný předseda pony komise ČJF Jan Matuška, který prozradil, jak by měla tato střediska v Čechách a na Moravě v letošním roce fungovat.
11.01.2022 12:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

 
Jak konstatoval Jan Matuška v úterním rozhovoru pro EquiRadio, jasné je již složení trenérů Sportovních center mládeže pony, a to jak ve skocích, tak v drezuře. Představil také blíže představu o tom, jak by vše mělo fungovat.
 
„Drezurní SCM by měla vést Šárka Charvátová s Karolínou Žižkovou, což jsou trenérky, které máme ověřené i z let minulých. Co se týká skokového SCM, tak to moravské povede Jiří Hruška s Jakubem Ludvíkem a co se týká toho českého, tak to bude mít na starosti Sylva Boušková s Riou Lacina Hoffmeisterovou. Dále jsem ještě oslovoval Ivu Holíkovou, nicméně ta je tak pracovně vytížená, takže uvidíme, jestli toto klapne,“ říká předseda pony komise ČJF.
 
„Vždycky to bude tak, že bychom na víkendovém SCM měli mít dva trenéry, kteří se o děti budou starat a budou jim prakticky zajišťovat cílený sportovní výcvik. V sobotu bychom měli mít připravenou nějakou přednášku. V prosinci ve Zduchovicích, kde proběhl i předvýběr, měla Sylva Boušková přednášku o stylovém hodnocení a ježdění. Myslím si, že ty večery by měly být takto zaměřeny, aby se děti dozvěděly i něco z teoretické části. Rád bych určitě pozval FEI drezurní rozhodčí a tady se jako vhodná jeví Gabriela Valeriánová nebo Simona Fialová, které by nám v rámci drezurního SCM měly trochu přiblížit to, na co ti rozhodčí koukají. V rámci skokového SCM bychom měli určitě řešit pravidla všeobecně. Dále by bylo dobré pozvat veterináře a dále řešit dnes už hodně oblíbený styl a to, na co si děti mají v rámci stylu ježdění dávat největší pozor. V první řadě však zůstávají tréninky, které by měly probíhat v sobotu a neděli,“ pokračuje Matuška.
 
Dle vypsané výběrového řízení proběhnou v ideálním případě tři turnusy v rámci zimní a jarní túry. „Předpokládám, že v lednu budeme mít skokové SCM a poté únor a březen, drezurní bychom měli zahájit v únoru s pokračováním v březnu a dubnu. Poté v rámci sezony by trenéři měli své svěřence sledovat, jaké mají výsledky a jak se to celé jeví.“
 
Jan Matuška by také rád zrealizoval soustředění SCM před vybranými závody v letním období. „Máme pořadatele na Moravě i v Čechách, kteří dělají speciální mítinky typu Pony víkend nebo Pony Jumping. To jsou dvou až třídenní závody, kde děti mají v sobotu na programu stylový pohár a v neděli mají klasický skokový pohár se soutěžemi na čas. Takže před tímto mítinkem by se mi určitě líbilo soustředění SCM, kde by se opět potkali s trenérem, řekli si, jak ta sezona běží a co je potřeba zlepšit,“ upřesňuje.
 
„Na podzim bychom nejraději udělali společný výjezd českého a moravského SCM, kde by se děti fakticky potkaly. Obecně by nám mělo jít o to, aby se děti scházely. Při dvouletém covidovém období chybí takové to sociální cítění, kdy se děti potkávají a povídají si z očí do očí, a ne pouze po messengeru, tedy tak, jak se to dnes zaběhlé. Ideální by bylo Polsko, nebo Slovensko. To jsou takové destinace, kam by děti mohly vyrazit a kde pořadatelé tyto typy závodů dělají. Mezinárodní závody nám začínají někde na 110 centimetrech, takže pro ně vysloveně musíme najít takový mítink, který vše splní a kde se nám ti nejstarší mohou prezentovat. Musíme samozřejmě myslet i na ty mladší, kteří se pohybují na výšce 80 či 90 centimetrů. Moravská část SCP byla v loňské sezoně na polských závodech a Čechy jsme měli v malé formaci v Šamoríně. Letos bychom chtěli, aby se obě části potkaly a vyrazily do zahraničí společně. To by bylo takové druhé společné setkání. To první budou mít letos při mistrovství ve Zduchovicích,“ dodává k tématu Sportovních center pony Jan Matuška.
 
Ilustrační foto: Josef Malinovský