reklama 11B

Český skokový pohár nabízí čtyři seriály. Na trávě se bude víc bodovat

ikonka

V roce 2019 zažíváme již osmnáctou sezonu domácí parkurové extraligy. Český skokový pohár letos čítá celkem jedenáct závodů, jež hostí areály napříč Českou republikou. Při každém z nich je vypsána Velká cena ČSP, ale také tři další rámcové seriály.
17.04.2019 15:36  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 
V Asociaci Českého skokového poháru je jedenáct organizátorů, z nichž každý pořádá jedno ze zmíněných kvalifikačních kol. Finálovou soutěž budou hostit Martinice na Příbramsku, kde se po léta seriál tradičně zahajoval. Termín je stanoven na neděli 22. září, kdy se martinické kolbiště poprvé v historii stane dějištěm atraktivního vrcholu pro čtyři nejlepší jezdce základní části, kteří si na parkuru vystřídají koně. Každý finalista tak trasu absolvuje na svém koni a následně i se svěřenci svých soupeřů. Tento model je známý ze Světových jezdeckých her, a vždy je pro fanoušky zárukou zajímavé sportovní podívané.
 

Přes 1000 startů na úvod ČSP. Do Hořovic dorazí česká parkurová špička

 
Tomu však budou předcházet základní kola s jedenácti Velkými cenami. Seriál je přístupný všem jezdcům s platnou licencí České jezdecké federace. Účastníci seriálových soutěží za umístění získávají body, a to dle předem stanovené tabulky reflektující obtížnost dané Velké ceny a také pořadí ve výsledkové listině. Jezdci mohou závodit ve Velkých cenách i se dvěma koňmi, v takovém případě pak automaticky získávají body za lepší výsledek. Závody jsou oblíbené i mezi zahraničními účastníky. Startují v něm často dvojice ze Slovenska či Polska. Ty však podle pravidel do žebříčku nebodují. Velká cena musí být postavena na úrovni obtížnosti minimálně T* s překážkami do 145 cm a finanční dotace v ní je stanovena na 70.000 Kč. Stavitel může zvolit také vyšší obtížnosti až do 155 cm. Při soutěžích se dvěma nebo třemi hvězdami je minimální dotace Velké ceny 80.000, resp. 100.000 Kč.
 
Nejčastěji však vídáme parkury na úrovni T s jednou hvězdou. V tomto případě boduje elitní patnáctka. Vítěz si na konto připisuje 15 bodů, druhý umístěný získá 12 bodů a třetí nejlepší jezdec obdrží 10 bodů. V posledním kole se se každému úspěšnému účastníkovi Velké ceny bude přičítat bonus v podobě 5 bodů. Od roku 2019 přibyl navíc bonus 5 bodů každému bodujících jezdců při Velkých cenách na travnatém kolbišti – tzn. v Ostravě a ve Frenštátu pod Radhoštěm. Velké finále ČSP se jede v součtu o 120.000 Kč, které si rozdělí mezi sebou dle umístění kvalifikovaná čtveřice jezdců. 
 

Live briefing EquiTV: ČSP stojí na startu 18. ročníku. Co na to jezdci

 

V jezdeckém sportu má obrovské zastoupení skupina jezdců, kteří považují závody pouze za volnočasovou aktivitu a nemají dlouhodobě vysoké soutěžní ambice. Právě pro ně je určená populární soutěž Amateur Tour. Jednotlivé parkury mohou být vypsány maximálně do stupně L**, resp. do výšky 120 centimetrů. Dle pravidel může být dílčí finále na stupni obtížnosti ZL či L*, tedy s výškou překážek 110 nebo 115 centimetrů. Mělo by se jet s jedním rozeskakováním, do něhož se dostanou bezchybné dvojice ze základního kola. Body do celoročního žebříčku sbírá nejlepší dvacítka.  Vítěz si přitom připíše na své konto 20 bodů. Po jedenácti kolech pak má nejlepších 25 jezdců právo startovat v závěrečném velkém finále. To se pojede na parkuru s překážkami s výškou do 115 centimetrů jako soutěž s finále pro deset nejlepších dvojic. Ve vrcholu celoroční soutěže může nastoupit pouze jezdec s koněm, se kterým bodoval v některé z kvalifikací. Partnerem seriálu pro rok 2019 se stala společnost Primazajezd.cz. Vítěz každého kola se může těšit na voucher do čtyřhvězdičkového wellness hotelu v maďarském středisku Zalakaros, který zahrnuje ubytování na pět dnů pro dvě osoby s polopenzí, wellnes a spa. 
 
Asociace Českého skokového poháru dává prostor mladým talentovaným jezdcům, aby okusili atmosféru vrcholných domácích závodů. Pro jezdce, kteří v daném roce dovršili věk nejvýše 18 let, je vypisován seriál Czech Junior Cup. Podle pravidel je Czech Junior Cup přístupný jezdcům s platnou licencí České jezdecké federace ve věku maximálně 18 let, je ovšem rozdělen ještě na dvě věkové podkategorie, aby měli mladší jezdci drobné zvýhodnění. Účastníci ve věku od 12 do 15 let závodí v kategorii A. Kategorie B je určená pro juniory od 16 do 18 let. Pro jezdce bývají připraveny parkury na stupních obtížnosti od L* až po ST*, tedy na výškách od 115 centimetrů do 135 centimetrů. Soutěže jsou vypisovány jako hendikep, kdy mladší jezdci v kategorii A mají připraveny nižší skoky o 5 až 10 centimetrů. Body do celoročního žebříčku si připisuje vždy dvacítka nejlepších z finálové soutěže. Právo startovat v celoročním finále má rovněž 20 jezdců kategorie A a 20 jezdců kategorie B, kteří v předešlých kolech získali nejvíce bodů. Czech Junior Cup se již několik let jezdí za podpory České jezdecké federace, která věnuje finanční ceny jak do dílčích finálových soutěží, tak do vyvrcholení celého seriálu.
 

Štětina: Rád bych se zas do finále ČSP kvalifikoval. Udělám pro to vše

 
Přechod z kategorie juniorů a mladých jezdců do seniorských soutěží může být pro sportovce velmi náročným obdobím v jejich kariéře. V rámci Českého skokového poháru vznikla v roce 2016 túra U25, která má tento přestup účastníkům mítinků usnadnit. Jezdci ve věku od 18 do 25 let jeho vznik před několika lety uvítali, dokazuje to každoroční zájem o start právě v těchto soutěžích. Účastníci, kteří opouštějí juniorskou túru, rádi využijí tohoto pomyslného přemostění mezi soutěžemi Czech Junior Cupu a Velkými cenami. Mezi startujícími se objevují také zkušenější jezdci, kteří již Velké ceny přes svůj mladý věk okusili. V každém kvalifikačním kole Českého skokového poháru vypisuje organizátor podle pravidel jednu oddělenou nebo samostatnou soutěž U25. Jedná se o parkur na stupni obtížnosti ST*, nebo ST**, tedy s výškou překážek 135, respektive 140 centimetrů. Soutěže se mohou zúčastnit jezdci maximálně na dvou koních. Dvacet nejlepších si připíše body do celoročního žebříčku. Za vítězství obdrží jezdec na své pomyslné konto 20 bodů. Ve finále U25 má právo startovat 20 jezdců, kteří v kvalifikačních kolech nasbírali nejvíce bodů. Tradičním sponzorem této kategorie je obchod Jeanswear.cz, který věnuje poukázky v hodnotě 10.000 Kč do každého z kvalifikačních kol a 30.000 Kč do finále.
 
Pro vítěze finále Českého skokového poháru, ale také Czech Junior Cupu a série U25 čeká ještě jedna speciální cena. Tou je možnost startovat při listopadové Global Champions Prague PlayOffs v pražské O2 areně. Pořadatelem akce je Czech Equestrian Team, který je současně hlavním partnerem Českého skokového poháru 2019. Nejlepší jezdci ve zmíněných kategoriích obdrží zdarma pozvání k účasti na této galashow světového parkuru, kterou již podruhé bude hostit hlavní město České republiky. 
 
Vedle Czech Equestrian Teamu je hlavním partnerem Českého skokového poháru 2019 společnost Bohemia Energy. Titulárními partnery jsou Česká jezdecká federace, Equestrians a Jeanswear.cz. Mezi partnery gold se řadí Bioveta a Kofola. Silver partnerem je Primazajezd.cz a dalšími partnery se tali Bohemia sekt, sedlářství Libich, advokátní kancelář Havel, Holásek & partners, Vítkovické slévárny, Promet Group a Paragan. Generálním mediálním partnerem je Česká televize, mediálními partnery pak Jezdci.cz, EquiTV.cz a Jezdectví. Mezi oficiální partnery se řadí Boom Tisk a Sabe.
 
Veškeré podrobnosti o Českém skokovém poháru najdete na adrese www.ceskyskokovypohar.cz.
 
Ilustrační foto Josef Malinovský




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE