Český hattrick v Miláně: Mladí překážkáři nabídli dramatické doběhy

ikonka

Čtyřletý Gatsby ze stáje Dr. Charvát potvrdil, že je koněm pro zapamatování. Středeční mítink na milánském San Siru se však vydařil i rodině Váňových. Dvakrát se radoval z vítězství Pavel Složil, Josef Bartoš zachránil vítězství mistrovským finišem.
14.04.2021 17:18  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Tuzemské stáje zažily další povedené odpoledne v Miláně, kde ve středu ovládly tři ze čtyř překážkových dostihů. Hattrick mladých skokanů v českém tréninku se zrodil po pestrých průbězích dostihů, o jednotlivá vítězství se podělili trenéři Pavel Tůma a rodina Váňových.

Nejsuverénnější výkon dne předvedl pětiletý hřebec Natam, který pod Pavlem Složilem triumfoval v proutěných překážkách Premio Bullona na 3200 metrů. Letos debutující svěřenec Josefa Váni staršího v barvách Scuderie Tania - Váňa se prakticky od startu držel v těsném kontaktu s vedoucím koněm. V posledním kilometru nasadil k trháku a ve finiši s přehledem uhájil pětidélkový náskok na domácího Aventuse.

Pro Složila to byla jedno ze dvou středečních vítězství, to druhé získal v proutěných překážkách tříletých na polské hnědce Ocean Life.

 

Čtěte také: Další úspěch ve Francii. Ideal King si pohrál se soupeři v Chantilly

 

Ve steeplechase Premio Spegasso na 3600 metrů potvrdil své renomé velké překážkové naděje napajedelský odchovanec v majetku Jiřího Charváta Gatsby. Čtyřletý syn Egertona a někdejší jedničkové supervytrvalkyně Greek Wedding skákal v pomalém úvodu kolem šestého místa. Jan Faltejsek ho postupně posouval blíže předním koním a ve stupňovaném tempu se spolu s krajanem Tancarvillem posunul na špici.

V cílové rovině sice Gatsby musel o druhé vítězství kariéry ze tří startů bojovat, ale po srdnatém výkonu odrazil útok domácího Salcreta. Třetí Tancarville na něj ztrácel čtyři délky.

Hned zkraje odpoledne si připsali další úspěch i žokej Josef Bartoš, trenér Josef Váňa mladší a stáj Scuderia Aichner SRL. Čtyřletý valach Ventura Bounty přestál v proutěných překážkách nezvítězivších Premio Cogne vlažný začátek, před závěrečným obloukem se vnitřní stopou posunul do vedení a převzal iniciativu.

Před posledním skokem vypadal jako jasný vítěz, ale při nájezdu přibrzdil, špatně skočil a rázem se vedle něj ocitl útočící Urban Hero. Bartoš vrhl do finiše své veškeré mistrovství a po tuhém boji udržel tmavého hnědáka o krk vpředu.

Foto: Ippica