České stáje dominovaly na San Siru, Northerly Wind nenašel soupeře

ikonka

Northerly Wind a Skins Rock vedli velkou ofenzivu tuzemských překážkářů na sobotním mítinku v Miláně. Pětici graded dostihů na San Siru si rozdělili mezi sebou trenéři Pavel Tůma, Josef Váňa mladší a Zdeněk Seménka.
14.11.2020 17:18  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Pět graded dostihů, pět vítězství. České překážkové stáje poslaly na sobotní galamítink do Milána téměř všechno, co měly v polovině listopadu mezi špičkovými koňmi ještě k dispozici, a výsledkem byla totální dominance. Ve dvojici hlavních dostihů se dostal mezi čtyři nejlepší v cíli jen jediný kůň, který není registrován Jockey Clubem ČR, a to domácí Namoum.
 
V Premio Grande Steeple Chase Di Milano (Gd1, 5000 m, 65 000 eur) si připsal dosud nejcennější vítězství kariéry osmiletý Northerly Wind. Valach majitele Jiřího Charváta ve své dosud životní sezoně prohrál jen jednou, když v Gran Premio Merano kladl jako jediný odpor vítěznému L’Estranovi. Kromě toho dvakrát zvítězil v meranských listed.
 
V sobotu Northerly Wind se svým stálým jezdcem Janem Faltejskem vedl doběh "raz-čtyři" českých koní. Druhého Notti Magiche porazil o pět délek, třetí doběhl Capivari před v Itálii debutující Cosmic Magic. Pro trenéra Pavla Tůmu to bylo letos první vítězství v graded1, celkem nasbíral v aktuální sezoně jedenáct italských úspěchů.
 
Ani v proutěnkářském vrcholu Premio Gran Corsa Siepi (Gd1, 4000 m, 60 000 eur) se v závěru nebojovalo. Šestiletý valach Skins Rock v sedle s Pavlem Složilem kontroloval lehký triumf o čtyři délky před Namoumem a dvojicí Scuderie Aichner SRL Beau Saonois a Piton des Neiges.
 
I pro hnědáka stáje Aryman-Divoky z tréninku Zdeňka Seménky to znamená největší dosavadní úspěch. Kromě dvojkového vítězství z Karlových Varů letos sbíral hlavně umístění, naposledy druhé místo ve Stříbrné trofeji sedm délek za Dusigroszem.
 
Zbytek atraktivního programu si rozdělili trenéři Josef Váňa mladší a Pavel Tůma. Žluto-černé barvy stáje Scuderia Aichner SRL dominovaly ve dvou dostizích čtyřletých. V Premio Corsa Siepi (Gd2, 3600 m, 50 050 eur) se radoval Josef Bartoš s Gangster de Coddes před stájovým kolegou No Pasaranem. O půl hodiny později v Premio Staffe D’Oro (Gd2, 3600 m, 33 000 eur) jistil vítěznému Pour Vous Et Nous s Janem Kratochvílem záda Lord Dragon. Třetí doběhl další český zástupce Avestan.
 
Další důkaz o své třídě podal vítěz Zlaté spony tříletých Roncal ze stáje Dr. Charvát. V Premio Giulio Berlinghieri (Gd2, 3600 m, 44 000 eur) odskočil o 6 délek polskému Ever Soleadovi, třetí příčku získala Theresie. Odchovanec německého hřebčína Küssaburg tak vyhrál tři ze svých čtyř překážkových startů a jednou doběhl druhý.
 
 
Archivní snímek - Northerly Wind a Jan Faltejsek v Pardubicích, foto: Bohumil Křižan, Jockey Club ČR