Česká účast na Saudi Cupu: Nagano Gold může v Rijádu potkat Partenita

ikonka

Rok po Zariyannce by mohla mít Česká republika opět zastoupení na prestižním mítinku v rámci nejbohatšího světového dostihu Saudi Cupu. Trenér Václav Luka přihlásil Nagano Golda na 2100 a 3000 metrů, celkem se do Rijádu chystají stáje z 22 zemí.
12.01.2022 18:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Dvojnásobný Kůň roku Nagano Gold vlastní dvě přihlášky do rámcového programu nejbohatšího dostihu světa Saudi Cupu. Osmiletý hřebec stáje Syndikát V3J může zamířit buď v pátek 25. února do půl milionem dolarů dotovaného Saudi International Handicapu na 2100 metrů, nebo o den později do tříkilometrového The Red Sea Turf Handicapu o 2,5 milionu dolarů.

Dvoudenní mítink v Rijádu letos přilákal přes sedm stovek přihlášek z 22 různých zemí včetně 71 vítězů grupy 1, uvedli ve středu pořadatelé z Jockey Club of Saudi Arabia.

Do třetího ročníku Saudi Cupu, který byl povýšen na grupu 1 a poběží se opět o 20 milionů dolarů, míří řada hvězd v čele s obhájcem vítězství Mishriffem. Pětiletý hnědák prince Faisala už ve své kariéře vyběhal 15 milionů dolarů a pokud by se mu podařilo loňský úspěch zopakovat, přeskočil by v žebříčku nejbohatších dostihových koní historie i australskou Winx.

 

Čtěte také: Díky Klasifikaci jsou čeští koně čitelnější pro zahraničí, říká Fabris

 

"S přihláškami na letošní Saudi Cup mítink nemůžeme být spokojenější. Máme radost z vysokého počtu, ale i kvality přihlášených koní. Celkem je zastoupeno 22 zemí, což je o dvě více než loni," uvedl Tom Ryan, šéf strategie a mezinárodních operaci Jockey Clubu of Saudi Arabia.

Rok po průkopnické výpravě Zariyannky ze stáje Lokotrans Slovakia CZ, jež doběhla pod Ingrid Janáčkovou Koplíkovou osmá v Saudi International Handicapu, je Nagano Gold jediným českým zástupcem na rijádských přihláškách.

V Saudi International Handicapu, určeném pro koně ze zemí druhého a třetího bloku IFHA, figuruje spolu se svěřencem Václava Luky mladšího 158 koní z deseti zemí včetně Itálie, Norska, Švédska, Řecka, Španělska či Uruguaye.

Nagano Gold zde má předepsanou hmotnost 58 kg a nejen díky dělené 25. pozici podle handicapu slušnou šanci dostat se na start. Pořadatelé si totiž při sestavování startovní listiny vyhrazují právo, aby bylo ve výsledné sestavě zastoupeno co nejvíce různých zemí a toto kritérium má přednost před výší ratingu.

České hvězdě by distančně lépe vyhovoval The Red Sea Turf Handicap (3000 m, 2.5 milionu dolarů), do něhož však směřuje 117 koní ze čtrnácti zemí včetně silných Angličanů, Irů, Francouzů, Němců nebo Japonců. Nagano Gold by v této společnosti nesl pérovou váhu 52,5 kg a podle handicapu je na děleném 61. místě.

Mezi předběžnými kandidáty figuruje i jeho bývalý tréninkový kolega Partenit, aktuálně stojící u dubajského trenéra Bhupata Seemara. Nejvýše hodnocený kůň české Klasifikace 2021  se však může objevit ještě ve třech dalších dostizích rijádského mítinku.

Druhý z grupy 3 v Deauville vlastní přihlášky i do sobotních The Riyadh Dirt Sprint na 1200 metrů, The 1351 Turf Sprint na 1351 metrů a The Neom Turf Cup na 2100 metrů.

Ilustrační foto: Pavla Pechmanová