Česká drezura chce na olympiádu. Tým zamíří na kvalifikaci do Maďarska

ikonka

Drezurní komise České jezdecké federace před pár dny zveřejnila na sociálních sítích informaci, že se pokusí sestavit národní družstvo pro olympijskou týmovou kvalifikaci, která se uskuteční začátkem června v Maďarsku nedaleko Budapešti.
27.03.2023 20:05  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


 
Zatímco čeští parkuroví jezdci budou mít poprvé v historii šanci vybojovat týmovou kvótu pro olympijské hry na domácím území, konkrétně v Chuchle Areně Praha, reprezentanti v drezuře by se chtěli pokusit vybojovat účast pod olympijskými kruhy v Paříži při červnové kvalifikaci v maďarské obci Pilisjászfalu. Ta se nachází jen pár kilometrů od Budapešti. 
 
„Připomínáme všem, kdo do mají chuť a kuráž zastupovat naši zemi na olympijské kvalifikaci v Pilisjasfalu, že výběr družstva proběhne při CDI Olomouc v kategorii CDI3* Grand Prix a Grand Prix Special. Přihlásit se můžete, pokud máte platnou kvalifikaci,“ uvedli zástupci drezurní komise České jezdecké federace na sociálních sítích s upřesněním, že do soutěží v Olomouci mohou nastoupit ti, kteří v loňském roce skončili na medailových pozicích při mistrovství České republiky v takzvané velké rundě, nebo měli na této úrovni výsledky nad 66 % při dalších národních závodech konaných od 1. září 2022. „Pojďte se s námi pokusit o nemožné, blíž už k tomu nikdy nebudeme,“ dodali ve svém příspěvku.
 

Psali jsme: 500 dní do olympiády v Paříži. Část kvót v jezdectví je již rozdělena

 
Jak jsme nedávno informovali, v drezuře je aktuálně kvalifikováno na olympijské hry v Paříži sedm zemí. Tato skupina šťastlivců zahrnuje všechny celky, které uspěly na olympiádě v Tokiu a na mistrovství světa v Herningu. Patří sem tedy Německo, USA, Velká Británie, Dánsko, Švédsko, Nizozemsko a Austrálie. Své místo má zajištěno i Francie, a tak je aktuálně obsazeno 24 z celkových 45 dostupných míst, jelikož v každém týmu mohou být tři sportovci. 
 
V týmových kvótách zbývá 21 míst, což představuje sedm národních pozic. O mnoha z nich se rozhodne na letošních kontinentálních a regionálních šampionátech. Samozřejmě mezi ně patří mistrovství Evropy konané od 4. do 10. září v německém Riesenbecku. K dispozici je také 15 individuálních míst udělovaných sportovcům z národů, které nezískaly kvótu pro družstvo. 
 

Čtěte také: OH 2024 v Paříži: Jezdectví s výhledem na Grand Canal ve Versailles

 
Kvalifikační závody pro naši skupinu C se konají Pilisjászfalu od 7. do 11. června. Kvótu pro jeden tříčlenný národní tým získá nejúspěšnější družstvo z této skupiny při Poháru národů CDIO3*. Zmíněné CDI Olomouc, kde se zrodí česká reprezentační sestava, se uskuteční od 11. do 14. května v areálu Equine Sport Centra.
 
Jezdecké soutěže během olympijských her v Paříži 2024 jsou naplánované v termínu od 27. července do 6. srpna a hostit je bude areál ikonického paláce ve Versailles. Nejprve tam proběhnou závody ve všestrannosti, 30. července pak naváže drezura, která se od 1. srpna bude částečně prolínat s parkurovými soutěžemi. 
 
Ilustrační foto: Jenda Andrash, poskytlo Equine Sport Center Olomouc
Zdroj: ČJF, FEI