Češi mezi Pau a Cagnes-sur-mer: Skvělá zkušenost i tréninkové podmínky

ikonka

Sternkranz, Capivari, Lord Dragon, Mandarin či Josephino. Hned několik známých koní v českém tréninku se zkraje roku připravuje na jihu Francie. Josef Váňa mladší i Ingrid Janáčková chystají v únoru ještě několik startů v Cagnes-sur-mer a Pau.
02.02.2022 11:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Velké dostihové výzvy, ale i cenné zkušenosti a příprava v optimálních klimatických podmínkách. To jsou dojmy, které si ze svého zimního působení ve Francii odnášejí trenéři Josef Váňa mladší a Ingrid Janáčková Koplíková. Zatímco překážková ekipa Scuderie Aichner se aktuálně nachází v Pau, svěřenci Janáčkové Koplíkové se chystají na vyvrcholení mítinku v Cagnes-sur-mer.

Dostihoví příznivci se tak v příštích dnech mohou těšit hned na několik zajímavých startů. Sternkranz a Lord Dragon v pátek nastoupí do steeplechase o 100 tisíc eur, Capivari v neděli poběží listed proutěné překážky.

"Koně ponesou poměrně dobré váhy a v práci se ukazují dobře, dostih v nohou jim nevzal moc sil a spíše je nabudil, takže jsem na ty dostihy sám zvědavý. Teoreticky by měli všichni naši koně v Pau absolvovat celkem dva starty," řekl Josef Váňa mladší ve středečním Podcastu Martina Cápa na EquiRadiu.

 

Čtěte také: Dotace derby klesá. V pozadí je spor rovinových a překážkových dostihů

 

Samotný Váňa zůstává doma a soustředí se na svěřence směřující do Pisy. "Blíží se tamní vrchol a nechtěl jsem to podcenit. Mám to štěstí, že mám ve stáji Pepu Bartoše a Pavla Složila, kterým stoprocentně důvěřuji a neustále si telefonujeme, takže vím o našich koních v Pau každý detail," dodal.

Stájová jednička Josef Bartoš si pobyt v Pau pochvaluje, přestože po loňském zranění zatím jezdí pouze v tréninku. "Ruce mě až tak ještě nesvrbí, protože vím, že ten krok k dostihům musím udělat ještě větší. Zatím jsem rád, že už můžu takhle fungovat v tréninku. Do dostihů bych mohl naskočit možná za měsic, kdy by mělo začít Miláno. Na koni se cítím den ode dne lépe. Kyčle jsou už mnohem lepší, stále mě zlobí akorát třísla," hlásí Bartoš.

Rovinová ekipa Ingrid Janáčkové Koplíkové v Cagnes-sur-mer vyhlíží druhý start Mandarina a Royal Righta. Tento týden by se mělo rozhodnout i o případném nasazení Josephina, který výhledově směřuje do Memoriálu profesora Václava Michala.

"Chtěla jsem, aby Josephino pracoval a podle výkonů v tréninku se rozhodneme, zda tady poběží. Je to v plánu, ale není to nutné za každou cenu. Měla jsem na mysli i to, že se koně v Cagnes-sur-mer dají připravit mnohem lépe než touhle dobou v Česku. Vracet se budeme až koncem února. Jsem ráda za tu zkušenost a další věci okolo, jsou to úplně jiné možnosti," nastínila Janáčková Koplíková v podcastu na EquiRadiu.

V budoucnosti by se ráda na mítink v Cagnes-sur-mer vrátila. "Vážím si toho, že tam můžeme být a že mi to majitelé umožnili. Kdybych dostala více boxů, přijela bych i s více koňmi. Příště už to budu plánovat jinak, letos jsme to zkusili poprvé a vlastně se rozkoukáváme," konstatuje trenérka.

Ilustrační foto: Marcela Kozová