Catch Me Not S. Divoké hříbě nešlo odchytit, dostalo příznačné jméno

ikonka

Bělouš Catch Me Not S je jedním z top koní Pedera Fredricsona. Práce s ním byla těžká. Jen chytit ho po převozu od chovatele k majitelce trvalo neuvěřitelně dlouho. Švéd vytrvale odmítal nabídky majitelky na spolupráci, aby si o něj nakonec sám řekl.
16.05.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


 

Dvojici Peder Fredricson a Catch Me Not S vyšla výborně sezona 2021. Bělouš je jedním z top koní švédského parkurového šampiona.
 
Dvojnásobný olympijský medailista z Tokia se dokonce rozhodoval právě mezi ním a hnědákem All Inem, kterého z nich na hry do Japonska poveze. Ačkoliv dal nakonec přednost All Inovi, dokazuje to, že považuje i valacha Catch Me Not S za spolehlivého skokana pro nejtěžší soutěže.
 
Bělouš dal všem, kteří s ním na jeho cestě do vrcholového sportu pracovali, pořádně zabrat. Jméno dostal zcela příznačné – „nechytejte mě“. Když ho totiž majitelka dovezla domů jako hříbě, nikdo ho nedokázal chytit.
 
 

Nechytejte mě

Švédský teplokrevník Catch Me Not S se narodil v roce 2006 u švédského chovatele Kristera Svedberga. Matka je po Ramiro´s son I, ale důležitý pro jeho další osud byl otec Cardento. „Moc jsem chtěla hříbě po Cardentovi. Jedno se tehdy prodávalo na aukci ve Flyinge, ale bylo příliš drahé. Pak jsem zjistila, že také můj soused Krister Svedberg má hříbě po tomto hřebci. A tak jsem mu zavolala,“ popisuje Ebba Berglöf, jak bělouše koupila.
 
„Když jsme pro něj přijeli, jeho máma i on byli strašně divocí. Nějak se nám nakonec povedlo mu nasadit ohlávku a odvézt ho. Ale doma tu ohlávku nosil tři měsíce! Nikdo ho nemohl chytit,“ směje se jeho majitelka, když líčí, jak přišel ke svému jménu. Písmeno S na konci jména pak odkazuje k jeho chovateli Svedbergovi. Ve stájích mu však neřekne nikdo jinak než Charlie.
 
 

Začátky v sedle

Ebba Berglöf byla jeho první jezdkyní. „Když jsem usoudila, že je zralý, rozhodla jsem se ho obsednout. To trvalo také hrozně dlouho. Nešlo na něj vůbec nasednout. Snažila jsem se mu dát čas,“ popisuje majitelka, která vzpomíná například na karambol v testu tříletých koní. „Ve skoku ve volnosti skákal výborně. Dokud se někdo nějak nepohnul na tribuně a on vyskočil mimo hrazení.“
 
Podobné problémy čekaly Ebbu i na parkurech. Začala s ním na osmdesáti centimetrech. „Vůbec jsme nemohli cválat, jen klusal. Přiklusal k první překážce, vyskočil neuvěřitelně vysoko nad ní, a tak jak vyskočil, žuchnul zas rovnou dolů,“ směje se majitelka při vzpomínce na sportovní debut. „Musela jsem nakonec slézt a odvést ho pěšky z kolbiště pryč.“
 

Čtěte také: Šampion All In. Díky, že chceš být vždy nejlepší, chválí ho Fredricson

 
Jenže z práce doma dobře věděla, co v běloušovi je. V jeho čtyřech letech ho nabídla k ježdění Pederovi Fredricsonovi – švédské parkurové superstar. Dva týdny byl v jeho stáji na zkoušku a potom ho jezdec odmítl s tím, že to není kůň pro něj. V Charlieho šesti letech volala majitelka Pederovi znovu. To už byl kůň na úrovni do 130 centimetrů. A jezdec znovu řekl ne…
 
 

Láska na třetí pohled

V práci s ním pokračovala Ebby. S pomocí trenérů Liefa Nilssona a Sylve Söderstrand se dostali až do parkurů do 150 centimetrů. Bělouš je velmi citlivý a Ebba spolu s ním vozila na závody svého vysloužilého drezurního koně, aby mu dělal doprovod. V cizím prostředí byl Charlie totiž hodně nervózní a dokonce ztrácel váhu, protože špatně přijímal potravu.
 
„Když mu bylo dvanáct let, závodili jsme na velkých národních závodech ve Švédsku. Jela jsem tam sama, bylo hodně sněhu, hrozné počasí a já jsem k první soutěži přijela dost pozdě. Rychle jsem proběhla kurz. Přišli jsme z opracoviště, skočili pár překážek a já jsem měla zatměno. Peder, který šel po mně, mi poradil a pomohl, abych se vymotala. Zbytek víkendu skákal Charlie skvěle. A pak přišel Peder, jestli by ho mohl zkusit. Moje první reakce byla: Ne, vždyť jsi ho už zkoušel tolikrát,“ říká Ebby. Nakonec se ovšem dohodli a valach se s Pederem podíval do nejprestižnějších světových soutěží. 
 
„On opravdu není jednoduchý kůň. Kdybych ho mohla v jeho mladém věku prodat, udělala bych to. Nikdo ho nechtěl. Na druhou stranu jsem ale vždy věřila, že v něm něco je. Má obrovské srdce,“ popisuje Ebby, jež zůstala jeho majitelkou i nadále.
 
Její slova potvrzuje i Peder. „Musím přiznat, že když byl Charlie u nás poprvé ve čtyřech letech, že jsem ho nezkoušel já. Neseděl jsem na něm. V šesti letech jsem ho zkoušel já, měl jsem dobrý pocit. Ale nelíbila se mi jeho technika skoku. A napotřetí mě přesvědčil. Má ohromné možnosti a skvělý mozek,“ chválí ho Švéd.
 
V CSI ho sedlá od roku 2018 a hned v první sezoně vyhráli Grand Prix Knokke a zajeli bezchybné jízdy ve finále Poháru národů v Barceloně. Na jaře 2019 obsadili třetí místo ve finále Světového poháru doma v Göteborgu.
 
V červenci 2020 dojeli třetí v pětihvězdové Velké ceně Grimaud, zanedlouho na to zazářili při Global Champions ve Valkenswaardu. Nejúspěšnější však byla prozatím sezona 2021. Dvojice ovládla dvě Grand Prix v rámci Global Champions, a to v St. Tropez a v Londýně. V září pak donesl valach Charlie švédského jezdce k bronzové medaili na mistrovství Evropy v Riesenbecku.
 
Zdroj: FEI, World Of Show Jumping
 
Foto Christophe Taniére / FEI







Související informace

Věčně druhý. Jak se Smoldersův hnědák Monaco prodral do skokové elity
Speciální přístup se vyplácí. Kam vstoupí, tam Dalera drtí konkurenci
Do chovu neprošel, Kühner mu však věřil. Dnes je Blue elitním skokanem
Jedlík, který porážel svět. Pro pomazlení by Cortes C udělal cokoliv
Nevyzpytatelný kůň do Grand Prix. Emiliovi koluje v těle arabská krev
Rozloučil se Verdi. Kůň, který plnil klukovské sny a nikdy nezklamal
Mašina King Edward. Jak se z rodinného koníka stal olympijský šampion
Neukázněný, ale nadějný. Dujardin se do ryzáka Gia okamžitě zbláznila
Němka Julia Krajewski ztratila dva výborné koně. A potom přišla Mandy
Eric Levallois: Svět by Diamanta neznal, otec ho zachránil jako hříbě
Kůň budoucnosti. Zabijácká královna umí zašlápnout konkurenci do země
Dubbeldam opouštěl arénu v Riu v slzách. Myslel, že Zenith bude prodán
Steffen Peters: Když přestanu škrábat, Mopsie ví, že máme jít kupředu
Okamžik, který trval věčně. Ryzák Huaso drží rekord ve skoku vysokém
Když se loučil hřebec Taloubet, hala v Lipsku se otřásala v základech
Uhynul Tinka´s Boy. Vděčím mu opravdu za hodně, vzpomíná Markus Fuchs
Iva Eisermannová: Arot přišel z pětiboje. V boxu lítal nebo hodinařil
Nová hvězda Beauville. Na aukci jeden z nejlevnějších, ve stáji dvojka
Pedro Veniss vzpomíná na Rio. Jako by Quabri říkal, že je vše v pohodě
Končí olympijská klisna Fine Lady. Superstar, která nesnášela aplaus
Carl Hester: Když jsem viděl mladého Totilase, spadla mi čelist na zem
Clinta končí kariéru. Než s ní začal vyhrávat Ward, šla z ruky do ruky
Thieme: Nabízeli mi za Chakariu bláznivé částky, ale nemohu ji prodat
Když začne Indiana šílet, musím rychle na zem, říká Baryard-Johnsson
Bojovník i mazel. Hermes Ryan je jako pejsek, jehož miluje celá rodina