Bylo to jako sedět na odpalovací rampě, říká Isabell Werth o Gigolovi

ikonka

Není to Weihegold, není to ani Satchmo, koho drezurní jezdkyně Isabell Werth považuje za koně, jenž nejvíc ovlivnil její kariéru. Byl to ryzák Gigolo, s kterým prožila dlouhých dvacet let. „Byl to můj učitel, sportovní partner a kamarád“, říká.
16.10.2021 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

 

Je to jeden z nejúspěšnějších koní v drezurní historii. V devadesátých letech minulého století to byl Gigolo v sedle s Isabell Werth, kdo dokázal každou soutěž udělat napínavější. Rivalita Gigola a Werth s další legendou, Anky van Grunsven s Bonfirem, dováděla každou úlohu téměř k dokonalosti.
 
Hanoverský ryzák Gigolo se narodil v roce 1983 u chovatele Horsta Klussmanna. Jeho otcem byl Graditz a dědem ze strany matky byl plnokrevný Busoni. V šesti letech ho objevil Uwe Schulten-Baumer, který v té době trénoval mladou, teprve dvacetiletou, jezdkyni. Nebyl jí nikdo jiný než Isabell Werth. Právě Schulten-Baumer jí přesvědčil, aby to s Gigolem zkusila a dal tak vzniknout partnerství, které trvalo dlouhých dvacet let.
 
Isabell zpočátku z Gigola unešená nebyla. Chvíli před tím, než se na něj ve Warendorfu poprvé posadila, zkoušela ještě jiného koně. Jmenoval se Whiskytime, byl starší a mohutnější než Gigolo. „Kromě rozdílu v kohoutku, kdy jsem po přesednutí na Gigola klesla asi o osm palců, se přede mnou tyčil úzký, překvapivě dlouhý a zcela neosvalený krk. Cítila jsem se, jako bych seděla na odpalovací rampě. Krásný Gigolo? Tehdy ani náhodou,“ vzpomíná Isabell ve své autobiografii. Co se týká ryzákovy povahy, bylo však toto setkání pro Isabell velkým štěstím.
 

První olympiáda, první zlato

Isabell Werth se s Gigolem představila po třech letech spolupráce na olympijských hrách v Barceloně. V individuální soutěži získala stříbro. Tehdy jí porazila týmová kolegyně a hvězda světových obdélníků Nicole Uphoff s Rembrandtem. Obě byly také součástí vítězného družstva, takže Werth si ze Španělska odvezla i zlato. Těsně pod stupni vítězů dojeli mezi jednotlivci Holanďanka Anky van Grunsven a Bonfire.
 

Psali jsem také: Van Grunsven o hvězdném Bonfirovi: Zlato v Sydney byla jeho zásluha

 

Na další olympiádě v Atlantě už Isabell a Gigolo nenašli přemožitele ani v jedné soutěži. Isabell se na krku leskly dvě zlaté medaile. Anky s Bofirem jim šlapali na paty a obsadili druhé místo. V Sydney v roce 2000 si pak role vyměnily, a nejvyšší příčku obsadila nizozemská dvojice, když Isabell s Gigolem byla druhá.
 

Sbírka cenných kovů

Isabell nasbírala s Gigolem obrovskou kolekci cenných kovů. Kromě šesti medailí z olympiád vybojovala šestkrát zlato a jednou stříbro při Světových jezdeckých hrách v Haagu a Římě. Na mistrovství Evropy neprohrála s tímto valachem nikdy. Startovala celkem na čtyřech šampionátech mezi lety 1991 a 1997 a pokaždé dominovala v soutěži jednotlivců a zároveň nebylo nikdy poraženo ani německé družstvo.
 
Oficiálně se Gigolo rozloučil s kariérou v roce 2000 v říjnu při halovém mítinku Stuttgart German Masters. Když v roce 2009 uhynul, bylo mu 26 let. Celý sportovní „důchod“ prožil u své jezdkyně.
 

Učitel a přítel

Isabell Werth jezdila za svou úspěšnou kariéru řadu špičkových koní. Ať už to byl Satchmo, či v posledních letech klisny Bella Rose a Weihegold, hanoverský valach Gigolo má však u ní zvláštní postavení. „Doprovázel mě přes dvacet let mého života. Byl to můj učitel, sportovní partner a kamarád. Jsem moc vděčná za jeho spolehlivost a ochotu závodit,“ uvedla Isabell, když se s Gigolem loučila.
 
Foto: FEI
 
Zdroj: FEI, Wikipedia, Four Legs Move My Soul: The Authorized Biography







Související informace

Teenagerka a drzé hříbě. Jak Graves a Verdades došli až na olympiádu
Tak trochu arogantní šampion. Valach Sammy Davis Jr. možná změní stáj
Sanctos mi věřil. Nikdy už nebudu mít s koněm takové pouto, říká Brash
Custom Made byl koňský Iron Man. V životě se neunavil, říká O´Connor
Pret A Tout končí kariéru. Hvězda Ehningovy stáje, pohodář a jedlík
Fenomén Stroller. Jediný poník, který kdy získal olympijskou medaili
Odešel legendární hřebec Sandro Hit. Těžké loučení, říká Schockemöhle
Šampion All In. Díky, že chceš být vždy nejlepší, chválí ho Fredricson
Van Grunsven o hvězdném Bonfirovi: Zlato v Sydney byla jeho zásluha
Kdo zná její osud, ví, že je to úžasné, říká Werth o klisně Belle Rose
Mark Todd a jeho Charisma. Jak malý tlustý poník vyhrál dvě olympiády
První koňský milionář. Neexistoval skok, který by Milton nepřekonal
V körungu propadl. Sam pak s Jungem vyhrál všechny tituly, co existují
Ian Millar o Big Benovi: Bylo to, jako když potkáte skvělého přítele
Krátké video a bylo rozhodnuto. Explosion W Benovi Maherovi učaroval
Ratina Z jako neřízená střela. S fenomenální klisnou byla těžká práce
Shutterfly býval bojácný. Na závodech nesměl nikdo ani nahlas kýchnout
Pessoa o hvězdném hřebci Baloubetovi: Láska na první pohled to nebyla
Odmítl astronomickou nabídku. Big Star pak Skeltona donesl na vrchol
Casall byl neobroušený diamant. Na holštýnském svazu měli těžkou hlavu
Arko III je zpět. Po světě běhá klon britského parkurového šampiona
Z jatečního vozu do americké síně slávy. Příběh Snowmana stále dojímá
Superstar Valegro. Cena hnědáka vzrostla během kariéry osmisetnásobně
Hickstead šel do všeho srdcem, říká o svém životním koni Eric Lamaze