Budou se konat mistrovství Evropy 2021? FEI je proti, jezdci jsou pro

ikonka

Mezinárodní jezdecká federace FEI oznámila začátkem května, že se vzhledem k posunu olympijských her do roku 2021, nebudou v téže sezoně konat evropské šampionáty seniorů v olympijských disciplínách. EEF i klub jezdců jsou proti.
22.06.2020 06:50  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

 
Podle mnoho let zakořeněné logiky se v sezoně, kdy jsou na programu olympijské hry, nejezdí seniorské kontinentální šampionáty v parkurovém skákání, drezuře, paradrezuře a všestrannosti. Ty se tak původně letos neměly konat, přičemž na rok 2021 již byly stanovené termíny i pořadatelé. Olympiáda v Tokiu se ovšem kvůli pandemii koronaviru posouvá na příští sezonu. Mezinárodní jezdecká federace FEI tedy šampionáty v příští sezoně zrušila rozhodnutím ze dne 8. května.
 
O měsíc a půl později vydala Evropská jezdecká federace EEF své stanovisko, podle kterého se bude snažit toto rozhodnutí zvrátit, protože akce je dle mínění Rady EEF možno v jednom roce uspořádat. Konkrétně bude prozatím lobovat za konání mistrovství Evropy v parkurovém skákání.
 
Co tuto iniciativu odstartovalo: 
 
Konání ME 2021 doporučila pracovní skupina EEF pro parkurové skákání
Několik členských národních federací dalo dopisem najevo, že v konání ME a OH v jednom roce nevidí problém
Obě akce v jednom roce podporuje IJRC, mezinárodní klub parkurových jezdců
EEF zná více než jednoho pořadatele, který je připraven akci organizovat
Zájem o ME 2021 mají jezdci i majitelé koní
 
Splněno musí být několik podmínek, zejména striktní dodržení pravidel welfare. Pracovní skupina EEF navrhla posunout finále zbrusu nové série Longines EEF Series na 30. týden roku 2021, eventuálně 32. týden. Skoková disciplína bude na programu olympiády v Tokiu během 31. týdne, takže by šly tyto dvě náročné akce těsně za sebou. 
 
Dle mínění EEF by všechny federace kvalifikované na olympijské hry měly být schopny na závody vyslat různé týmy. Pochybnosti vyjádřila pouze k Izraeli a České republice. Tyto země by pravděpodobně měly problém vyslat družstvo do Tokia a jiný konkurenceschopný tým do finále Longines EEF Series. 
 
Mistrovství Evropy by se podle návrhu konalo v 34. nebo 35. týdnu. EEF odešle návrh FEI, na níž je definitivní rozhodnutí. Stejně jako ve skokové disciplíně, bude se Rada EEF zabývat i konáním šampionátů v drezuře, paradrezuře a všestrannosti.
 

Více najdete na webu EEF zde

 
Ilustrační foto Kateřina Návojová