Britské dostihy versus kokain: Startují pravidelné testy ze slin

ikonka

Pravidelné testy ze slin na zakázané látky by se mohly pro britské žokeje brzy stát novou rutinou. Tamní autorita spustila pilotní testování, které lze provádět přímo na závodištích. Chce tak zastavit trend množících se pozitivních testů na kokain.
06.05.2021 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

V britských vážnicích začalo masivní testování, ale nikoli na covid-19. British Horseracing Authority (BHA) tento týden spustila dvouměsíční pilotní projekt, v rámci něhož bude jezdcům na závodištích provádět testy ze slin na zakázané látky. Zprávu přinesl list Racing Post.

Podle šéfa britské asociace profesionálních jezdců PJA Paula Strutherse by měl nový způsob testování znamenat klíčový pokrok v boji proti množícím se kokainovým aférám. Dosud posledním hříšníkem byl v dubnu talentovaný učeň Benoit de la Sayette, pozitivní test na kokain loni přerušil i kariéru šampiona Oisina Murphyho.

"Toto je rozhodující kousek skládačky. Největším faktorem v kokainových případech je nedostatečné testování. Pokud se zvýší frekvence testů, výrazně to omezí pravděpodobnost, že někomu projde užívání zakázaných látek. Na první dva dny testování jsme měli dobrou zpětnou vazbu od všech našich členů," řekl Struthers Racing Postu.

 

Čtěte také: Ponntos za peníze v Chantilly, kandidát Českého derby neuspěl v listed

 

Výhodou testů ze slin je mimo jiné jejich praktičnost i cenová dostupnost. Výsledky jsou k dispozici během 15 minut, což umožňuje testování přímo na závodištích. Pokud některému z jezdců vyjde pozitivní test, bude dočasně suspendován a do laboratoře budou odeslány další vzorky.

Dostihy jsou první disciplínou ve Velké Británii, která k tomuto typu testování přistoupí. Pokud bude pilotní projekt vyhodnocen jako úspěšný, mělo by se testovat výrazně častěji. Za posledních devět let BHA provedla na závodištích v průměru 458 testů ročně, dosud šlo o vzorky moči. Z devatenácti pozitivních výsledků spadá jedenáct do posledních dvou let.

Kromě nového způsobu testování britské dostihy diskutují i o zvýšení trestu za pozitivní test, činícího dosud šest měsíců. Podle Racing Postu by se tato hranice mohla zdvojnásobit. "Stále věříme - a vyplývá to i z rozhovorů s pozitivně testovanými jezdci - že testování je větším strašákem než výše trestu. Je ale pravda, že dosavadní tresty dostatečně nezabírají. Odnětí licence na rok vyšle silnou zprávu a ztíží dotyčným návrat," řekl Struthers.

"Většina členů naší asociace, která nebere drogy, je frustrovaná z těch, kteří je berou. Bavíme se o profesionálních sportovcích, provozujících nebezpečný sport. Neprojít testem na drogy nebo alkohol je zcela neakceptovatelné," dodal.

Ilustrační foto: Bohumil Křižan / Jockey Club ČR