Británie má olympijské zlato ve všestrannosti. Stříbro pro Austrálii

ikonka

Reprezentanti Velké Británie si s jistotou dojeli v tokijském Equestrian Parku pro olympijské zlato ve všestrannosti. Na druhou Austrálii měli náskok téměř čtrnáct bodů. S velmi těsným rozdílem 1,3 bodu pak skončila třetí Francie. Němci jsou čtvrtí.
02.08.2021 13:40  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB


 
Olympijský závod v jezdecké všestrannosti vrcholí. Jako první se v Tokiu rozhodlo o držitelích medailí v týmové soutěži, v níž zvítězili zástupci Velké Británie.
 
Nejvíce britské družstvo podržel Tom McEwen s koněm Toledo de Kerser, který nezaznamenal žádný trestný bod. Jeho kolegové Laura Collett s Londonem 52 a Oliver Townend s Ballaghmor Class inkasovali na parkuru čtyři trestné body. Přesto celkové skóre 86,3 na první příčku stačilo s velkým náskokem. 
 
Druhá Austrálie nasbírala v součtu 100,2 bodů a stříbrnou medaili získala především díky dvěma čistým jízdám v podání Kevina McNaba s Don Quidamem a Andrewa Hoye s Vassily de Lassos. Jednu chybu zapisoval pouze Shane Rose v sedle Virgil. 
 

Nepřehlédněte: Skvělý parkur Příhody a Ferreoluse v závěru olympijské všestrannosti

 
Jakákoliv další penalizace za shození překážky by již znamenala změnu pořadí, nebo třetí Francouzi dokončili se 101,5 body. Nejlepší týmový výkon předvedl Christopher Six s Totem de Brecey. Nejen, že byl nejlepší z Francouzů v drezuře, ale na parkuru nezaznamenal žádnou penalizaci. Pouhé čtyři desetiny obdržel za překročení času Nicolas Touzaint s Absolut Gold, se čtyřmi body pak dokončil Karim Florent Laghouag s Triton Fontaine. 
 
Skvělé výkony v závěrečné fázi předváděli Němci. Nikdo z nich totiž bodové konto týmu na parkuru nezatížil, a tak si polepšili na čtvrtou pozici. Tentokrát však nebyla zas tak nevěčná. Konečný výsledek německého celku byl 114,2 bodů. Pátý Nový Zéland jich měl 116,4 a mrzutý musel být především Tim Price s Vitali, jenž chyboval hned třikrát, zatímco jeho kolegové Jonell Price s Grovine de Reve a Jesse Campbell na koni Diachello dokončili s nulou, resp. se čtyřmi desetinami bodu za čas. 
 
Na dalších příčkách se umístily týmy USA, Itálie, Irska, Číny, Švýcarska, Japonska, Brazílie, Polska a Švédska. Od 13:45 pokračuje olympijská všestrannost finálovým kolem pro jednotlivce. V něm chybí čeští jezdci, kteří přesto mohou být se svými výkony spokojeni. Miloslav Příhoda s Ferreolusem Lat skončil třiatřicátý, Miroslav Trunda třicátý devátý. 
 
Foto: FEI / Christophe Taniére
Zdroj: oficiální fotobanka FEI