Bouře kolem poplatků aneb jak Rada ČJF schvalovala nový sazebník

ikonka

Téma nového sazebníku poplatků České jezdecké federace stále rezonuje mezi členskou základnou i díky probíhajícím oblastním konferencím. Prezident spolku Radek Rouč si stojí za tím, že rozhodnutí Rady ČJF je platné a nechce na něm nic měnit.
26.01.2023 14:26  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB


 
Někteří členové Rady České jezdecké federace se v uplynulých dnech vyjádřili, že by rádi revokovali usnesení, ve kterém schválili nový sazebník členských příspěvků, licenčních a jiných poplatků. 
 
Na internetu koluje celá řada připomínek nejen k jednotlivým položkám, ale také ke způsobu, jakým byl dokument schválen. Dokonce probíhá i petice, v níž členové ČJF vyjadřují nespokojenost se způsobem projednání a obsahem nového sazebníku poplatků. Žádají prezidenta ČJF, aby neprodleně svolal jednání Rady ČJF, a aby tento orgán znovu sazebník projednal. 
 
Prezident ČJF Radek Rouč se snaží vše vysvětlovat nejen na oblastních konferencích, které postupně probíhají od začátku ledna. Hodinu a půl odpovídal na otázky k tomuto tématu ve vysílání EquiRadia. „Situaci, kdy část členů se bouří proti poplatkům vnímáme. Určitě vnímáme i to, že okolo bylo vyvoláno mnoho nejasností. – Základní myšlenka a celá příprava sazebníku poplatků započala zhruba tři měsíce před termínem Rady České jezdecké federace. Výkonný výbor si nejdříve stáhl všechna data, jaké máme složení členů, kolik je členů, kdo a co platí, kdy nám členové přicházejí a odcházejí. Tato data jsme si vytáhli od roku 2010 až do roku 2022. Následně bylo několik jednání, kdy jsme tato data probírali a připravili jsme společně návrh, jak by sazebník měl vypadat,“ konstatoval v úvodu rozhovoru.
 
Dle jeho slov bylo následně svoláno neformální setkání členů Rady ČJF. „Představili jsme tam, jak by ten ceník měl vypadat a probírali jsme to s jednotlivými členy Rady. Z tohoto jednání jsme odcházeli s tím, že máme nějakou základní bázi k tomu, abychom mohli jít na Radu, kde se volí a kde se v rámci programu buduje sazebník s tím, že už máme předschválený ceník. Na neformální schůzce jsme po dohodě s radními některé částky v připravovaném sazebníku snížili. Tam se snižovalo jenom o relativně malé částky. Ta částka 500 korun, která je základní poplatek, ta tam byla už od začátku. S touto první verzí jsme šli pak na Radu. V rámci jednání Rady byla nějaká první verze sazebníku a schválila se až verze druhá,“ pokračuje Radek Rouč v popisu schvalovacího procesu.
 
Část radních a následně i veřejnosti však kritizovala, že dle jednacího řádu Rady ČJF mají být veškeré dokumenty pro jednání předkládány nejméně dva týdny předem. Neformální schůzka se však konala jen šest dní před oficiálním zasedání, kde se o sazebníku mělo hlasovat. Zpětnou kritiku tohoto dílčího pochybení však prezident federace vnímá jako neoprávněnou. „Ve skutečnosti je to tak, že v okamžiku, kdy jakýkoliv orgán ČJF si schválí program, tak je schválený. A to je nadřazeno čtrnáctidenní lhůtě zasílání programu všem radním. Tam je to právo demokracie, že se má každý z členů Rady možnost vyjádřit, jestli s programem souhlasí nebo ne.“
 
Nestandardní situace nastala i při samotném hlasování, neboť napoprvé návrh nebyl schválen kvůli nedostatečnému počtu hlasů pro přijetí usnesení. I v tomto případě dle Rouče vše bylo z legislativního hlediska správně. „Co se týká této Rady, kde se hlasovalo, tak já jsem si nechal dát vyjádření od šéfa disciplinární komise a ten rozhodl, že tak, jak to proběhlo, to bylo v pořádku. Pozval jsem si předsedu a chtěl jsem znát jeho názor, protože já osobně bych byl velmi nerad, kdybychom dělali něco proti jednacímu řádu. Jeden ze členů to napadl a dal to k prošetření k disciplinární komisi, ale já předpokládám, že ten výsledek bude stejný.“
 

Psali jsme: Uvnitř ČJF to vře. Někteří radní chtějí zrušit rozhodnutí o Sazebníku

 
Návrh, aby se o sazebníku během zasedání Rady ČJF hlasovalo znovu, podle Rouče přišel od samotných radních. Napodruhé již byl sazebník schválen jednomyslně. „O sazebníku jsme jednali téměř tři hodiny. Nebylo to tak, že jsme přišli a šlo se hned hlasovat. V tu chvíli se většina nehlásila k nějakým úpravám, jako to teď zpětně říkají. Když někdo říká, že to napoprvé nešlo a napodruhé už to šlo, tak mi to připadá trochu liché.“
 
Radek Rouč se vyjádřil i k obecnému dotazu ohledně dodržování platných jednacích řádů a směrnic. Ne vždy totiž orgány ČJF striktně podle nich postupují. „Směrnice a řády se mají dodržovat. Jestli se dá všechno doslovně dodržet, tak určitě nedá. Dost často je na situaci více pohledů. Měly by tam však být jasné body, kudy prostě nejede vlak a je jasně dané, že když to všichni odsouhlasí, tak to prostě je nebo případně není platné. Pokud se tyto věci nesplní, tak je to jasné. Bohužel naše řády a směrnice jsou psané tak, že se to dá vysvětlit z mnoha úhlů pohledu. Určitě musíme jednotlivé řády, směrnice a stanovy přepsat tak, aby to srozumitelné pro všechny,“ plánuje prezident ČJF.
 
Přiznává také, že aktuální situace je pro něj velkým ponaučením. „Já to beru tak, že už se mi nestane, aby Rada nedostala program čtrnáct dní dopředu. Budeme to brát jako poučení do budoucna, aby nenastala situace, že to může někdo zpochybnit. Já doufám a předpokládám, že všichni radní a lidé, kteří zastávají v ČJF nějakou funkci, tak jsou dostatečně vzdělaní a erudovaní na to, aby když jim něco není jasné, tak aby pro to nehlasovali. Pokud je rozhodnutí neprávoplatné a odporuje nějakému řádu, tak je samozřejmě neplatné. V okamžiku, kdy to někdo odhlasuje a není tam pochybnost o tom, že je to správně, tak je rozhodnutí samozřejmě platné. Tady teď dochází k tomu, že část členů Rady zpochybnila zmíněné hlasování. Tváří se, že je neplatné, ale ono je prostě platné,“ říká přesvědčeně. 
 
Odmítá také, že by na radní vyvíjel tlak, aby se o sazebníku poplatků hlasovalo znovu, jelikož nebyl připraven rozpočet na rok 2023 pro variantu, že sazebník s navýšenými poplatky nebude schválen. „Týden před jednáním Rady bylo dohodnuto, jak to zhruba bude vypadat. Dá se hýbat s nějakými menšími částkami a poté jsme schopni to v rozpočtu změnit. Když by nebyl sazebník schválený, tak by v rozpočtu chybělo rázem deset milionů korun a v ten okamžik to nesedí. To už ty úspory musíte hledat někde jinde. My jsme vycházeli z toho, že to je předjednané. Mohou přijít nějaké úpravy, ale ne, že se to shodí úplně ze stolu. Po tom předchozím jednání jsem si nepřipouštěl variantu, že bychom se nedohodli. Proto jsme měli připravený rozpočet pouze pro případ, že se sazebník poplatků na Radě schválí,“ pokračuje Rouč. 
 
„Žádný tlak z naší strany nepřipouštím. Já pořád vycházím z toho, že radní jsou dospělí lidé a já jsem sám byl proti tomu, aby se hlasovalo dál. Začal jsem si uvědomovat, co se bude dál dít. Muselo by dojít ke schválení nějakého provizorního rozpočtu, ze kterého bychom mohli čerpat peníze. Jestli někdo říká, že byl pod tlakem, tak tomu nerozumím. Radním jsem řekl, že nehlasujeme dál a že teď nemáme schválený rozpočet a musíme najít variantu, jak to bude dál. My nesmíme používat peníze, které nemáme schválené. Je to proti všemu. Jediný, kdo může schválit peníze je Rada. Radní chtěli najít řešení, proto se to napodruhé již schválilo. Přišli s tím, abychom se na to šli znovu podívat a najít řešení, aby to fungovalo. Proto tam nakonec bylo všech třináct hlasů pro schválení,“ dovysvětlil Radek Rouč ve vysílání EquiRadia proces schválení nového sazebníku. K jeho stanovisku na jednotlivé položky v ceníku se vrátíme na Jezdci.cz v samostatném příspěvku.
 
Ilustrační foto: Kateřina Návojová







Související informace