Bojovnice, která chtěla mít hlavu vždy vpředu. Vapeta se dožívá 25 let

ikonka

Pro dostihové fanoušky na začátku tisíciletí byla ryzka Vapeta zjevením, pro rodinu Michalcových je dodnes neodmyslitelnou součástí jejich životů. Se svou klasickou vítězkou mají zvláštní vztah. Letos vkládají velké naděje do jejího vnuka Vanricka.
17.03.2023 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB


Řeč dostihových statistik je neúprosná, rozhodují v ní počty vítězství, ratingy a vyběhané dotace. Ve světě exaktních forem však někdy zaniká, že dostihoví koně dokáží také zásadně obohatit životy lidí kolem sebe, ba někdy je dokonce přímo měnit.

Jedna z nejtřídovějších klisen moderní historie českého chovu Vapeta, která v neděli oslaví pětadvacáté narozeniny, takto kdysi vstoupila do příběhu manželů Jitky a Ivana Michalcových. Ti kupovali napajedelskou ryzku v prosinci 1999 jako vánoční dárek pro dceru Anetu, aniž tušili, že právě získali budoucí klasickou vítězku a osudového koně, na němž se jednou bude učit jezdit jejich vnučka.

Několik dní před Vapetiným jubileem spolu sedíme v restauraci nedaleko slušovického závodiště a vzpomínáme na dlouhý sled zážitků a úspěchů, které místy působí jako z jiné dostihové éry.

 

Čtěte také: Dostihová kometa stoupá. Murzabajev přestupuje jako jednička k Fabremu

 

"Vapeta měla úžasný charakter. Chvílemi jsme měli pocit, jako kdyby rozuměla lidem. Úplně milovala, když jsme stáli u jejího boxu, museli jsme otevřít dvířka a ona s námi debatovala. Stala se naším miláčkem. Když se náhodou necítila dobře, dala najevo, že není ve své kůži, ale to bylo jen málokdy. V dostihu to byla obrovská bojovnice s neskutečným finišem. Jakmile se dostala na první místo, tak už chtěla vyhrát. Vždy strčila hlavu dopředu," vypráví Ivan Michalec.

Výrazná ryzka absolvovala od dvou do čtyř let celkem sedmnáct startů, z nichž sedmkrát zvítězila a na dotacích vyběhala 1 672 450 korun. Kromě klasického Oaks si připsala Velkou cenu českého turfu nebo Central European Breeders’ Cup Classic a dvakrát za sebou byla vyhlášena nejlepším koněm českého chovu.

Běhala v době, kdy pravidelné starty v zahraničí ještě nebyly samozřejmostí a hlavní zájem tuzemských stájí se soustředil na domácí dráhy. Prestiž vrcholů sezony vzrůstala s průběžně stoupajícími dotacemi a dostihoví příznivci hltali nejnovější zprávy z denního tisku a televize, neboť internet byl stále relativní novinkou.

Manželé Michalcovi vstoupili na majitelskou scénu v roce 1997. Hned jejich první kůň Vernius se stal jedničkovým vítězem a doběhl druhý v Českém derby. Sázka na domácí odchovance, ale i zvláštní instinkt na budoucí naděje se měly stát pro Stáj Mikon typickými. V zeleno-modro-bílých barvách se v průběhu dalšího čtvrt století blýskli šampion sprinterů Line Honey, klasicky umístěný Reviton a další. Výsadní postavení v bohaté historii stáje však dodnes má Vapeta.

Šli na ryby, chytili budoucí šampionku

Narodila se 19. března 1998 v Napajedlích jako členka nejstarší fungující tuzemské rodiny Fieldmistress / Valencia. Otec Arcane, pravý bratr velkého Rainbow Questa, uhynul ve stejném roce a zanechal tak po sobě v Česku jen tři ročníky hříbat. Matka Vakacia vyhrála slovenskou Jarnú cenu kobýl ve službách rakouského Gestüt Hernstein.

Navzdory kvalitnímu původu zůstala Vapeta v Napajedlích jako jeden ze tří neprodaných ročků. Na nezájmu kupců měla podíl zvláštní boule na hlavě, která se klisničce udělala zřejmě po kopnutí jiným hříbětem nebo po nárazu. Nebylo to však nic vážného a brzy se zahojila.

"Šel jsem tenkrát učit syna chytat ryby na slepé rameno Moravy. Byl tam s námi trenér Radek Vraj a zatímco synovi ukazoval, jak se váže návnada na háček, já jsem se šel podívat do výběhu a tam stála Vapeta. Byla taková přátelská a chvílemi jakoby dřímala. Radek přišel za mnou a řekl, že když mu ji svěřím do tréninku, zkusí s ředitelem hřebčína promluvit o ceně. Za nějakých 130 tisíc korun jsme Vapetu nakonec koupili, a tak to všechno začalo," vzpomíná Ivan Michalec.

Bylo před Vánocemi a dcera Aneta, která si velmi přála koně, našla pod stromečkem Vapetin průkaz. "Byl to od začátku její kůň. Seděla u ní v boxe, hrály si a navázaly spolu blízký vztah. Každou chvíli byly spolu, dcera to měla do stáje Radka Vraje blízko. Sedla na kolo a za chvilku tam byla," potvrzuje Jitka Michalcová.

V tréninku se Vapeta záhy začala ukazovat jako talent. Jako dvouletá skončila při debutu ve Slušovicích třetí na 1100 metrů pod Jaroslavem Michnou. Když na podzim vyhrála menší dostih ve Velké Chuchli, zrodil se odvážný plán na start v Ceně zimního favorita. To už byl v jejím sedle Jan Demele a podceňovaná ryzka v dramatickém závěru porazila dvojici Irsay Oliver a Acces To Java.

Návrat na výsluní v Oaks

Do klasické sezony vstupovala s přihláškou do Českého derby a nemalými očekáváními. V Memoriálu Rudolfa Deyla poprvé projevila svou tvrdost - dráha byla po vytrvalém dešti tak hluboká, že dostihová komise dlouho zvažovala, zda celé odpoledne nezrušit a nakonec se startovalo praporkem. Vapeta však i v extrémních podmínkách opět ukázala svůj drtivý finiš a po boji zvítězila nad Maromou a Pistácií.

"Moji koně budou mít nejlepší formu až později. Je to i případ Vapety, která před dnešním startem absolvovala jedinou rychlou práci," řekl novinářům Radek Vraj.

V dalších týdnech se však od ryzky odvrátilo štěstí. V Jarní ceně klisen nestačila na suverénní vítězku Maromu a před Velkou červnovou cenou se musela vyrovnat se zdravotními problémy. Matné deváté místo ukončilo sny o derby a narušilo klisninu dosavadní gloriolu.

"Říkalo se, že éra Vapety skončila, všichni ji zavrhli. Ale ona se brzy dala do pořádku, chodily jsme ji s dcerou navštěvovat. V červenci si zkusila Slušovické Oaks, aby se zase dostala do formy. S Maruškou Zobalovou skončila čtvrtá," líčí Jitka Michalcová.

Přípravný start mnohé pozorovatele nepřesvědčil, do klasického Oaks šla Vapeta o dva týdny později jako outsiderka 12:1. Zatímco diváci a sázkaři jí v paddocku nevěnovali větší pozornost, trenér favoritky Paedry Arslangirej Šavujev zpozorněl. Několik desítek minut před startem oslovil manžele Michalcovy s nabídkou milionu korun, pokud Vapeta poběží Oaks již v barvách jeho klienta Ardaka Amirkulova.

 

Tip: Jak se Jurášek změnil v bílý projektil. Z pamětí žijící legendy Yokoma

 

Majitelé odmítli a vzápětí se radovali ze svého prvního klasického vítězství. Vapeta byla po několika menších kolizích dlouho zavřená za hradbou soupeřek, ale v cílové rovině našel Jan Demele mezeru, zaútočil středem dráhy a Vapety triumfovala jistě o 1 1/4 délky před další napajedelskou odchovankyní Gloriettou a Paedrou v novém rekordu 2:32,99.

Ve Slovenském Oaks se nusela po nepovedeném průběhu spokojit s druhým místem za Goldsio. Svou třídu však opět potvrdila v milionem korun dotovaném pardubickém St. Legeru, kde nechala za sebou výkvět domácích vytrvalců a o krk nestihla pouze ruského vítěze Grebena.

Velký den v Mostě

Zlatá tečka za sezonou však teprve měla přijít. 28. října 2001 se v Mostě konal druhý ročník Central European Breeders’ Cupu. Dnes už pozapomenutá, ale ve své době velmi prestižní akce pracovala s konceptem národních nominací a v době přetrvávajících celních a byrokratických bariér před vstupem do Evropské unie byla brána jako přirozený vrchol středoevropské sezony.

V CEBC Classic na 2400 metrů se do sedla Vapety vyhoupl Filip Minařík, který se v předchozím roce poprvé dostal přes sto vítězství v jedné sezoně a doma právě trávil dovolenou. To se spolu s váhovým zvýhodněním tříleté klisny proti starším soupeřům ukázalo jako rozhodující.

"Filip ji perfektně odjezdil. Ukázal neskutečný přehled a v cílové rovině ji skvěle podporoval rukama," rozplývá se ještě po letech Michalec.

V hvězdném poli nechyběl maďarský obhájce vítězství Saugerties, který ještě v německém tréninku vyhrál grupu 3 a dělal vodiče výbornému Tiger Hillovi. Polskou zbraní byl klasický vítěz Galileo, jehož pozdější triumf na festivalu v Cheltenhamu rozpoutal ostrovní zájem o koně z Polska. Vapeta však zahraniční veličiny odkázala do role statistů a vyhrála lehce o 2 1/4 délky. "Úspěch z Mostu dosadil Vapetu na podzimní trůn domácího turfu," napsala Mladá Fronta Dnes.

Na Galavečeru českého turfu získala tituly šampionky tříletých klisen a nejlepšího koně českého chovu, v anketě Kůň roku 2001 skončila druhá za držitelem trojkoruny Tribal Instinctem.

Pořadatelé slavnostního vyhlášení přemluvili slušovický tým, aby Vapetu na ceremoniál do Velké Chuchle přivezl. "Samozřejmě si myslela, že jede závodit. Když v cílové rovině pouze dostala deku a prošla se před reflektory, odmítala se s námi následující dva týdny bavit. Nereagovala na jablko ani mrkev, zalezla si do rohu boxu a otočila se k nám zadkem," vybavuje si Ivan Michalec.

Další radost i zklamání

Jako čtyřletá přidala Vapeta ještě šest startů, z toho tři mezinárodní. Na jaře se vrátila do svého oblíbeného Mostu a rozcvičila se jistým triumfem v Memoriálu Vlastimila Smolíka. Následující dva dostihy však nedopadly podle představ - ve Velké ceně Slovenska brala po kolizi druhé místo za Zagonem a v chuchelském Zlatém poháru skončila desátá, což byl jediný dvojciferný výsledek její kariéry.

Všechno si vynahradila na sklonku srpna, kdy se rozloučila s Mostem i domácím publikem vítězstvím ve Velké ceně českého turfu o hlavu před tříletou Larrimah, jíž dávala 5,5 kilogramu, a úřadujícím derby-vítězem Poderosem. Zároveň stanovila nový mostecký rekord 2:30,5.

O měsíc později se Vapeta vydala do mimořádně silně obsazené Wielké Warszawské, tehdy dotované 238 000 zlotými. Na rozdíl od gr. 1 vítěze Caitana, pro něhož to byl v jeho osmi letech předposlední start kariéry, přijela do Sluziewce až v noci na neděli. V samotném dostihu nepodala špatný výkon, za Caitanem zaostala na šestém místě asi o 5 délek a na čtvrté peníze ztrácela podle oficiálního výroku jen krátkou hlavu a krk. Cílovou fotografii však český tým ani po urgencích na cílové věži nedostal šanci spatřit.

Mnohem horší zprávou bylo, že se Vapeta při zpátečním transportu lehce zranila. Otok na noze se sice podařilo vyléčit včas před derniérou na Central European Breeders’ Cupu v Bratislavě, i tentokrát z toho ale bylo šesté místo. Poté již Vapeta odešla do chovu, ověnčená druhým titulem nejlepšího domácího odchovance.

Dlouhé čekání na dceru

Vapeta postupně dala osm registrovaných hříbat. Jejím prvním partnerem se stala polská legenda Jape, hřebeček Virgin Gold však kvůli zranění při tréninkové nehodě nevyběhl a po pozdějším prodeji absolvoval jediný start bez umístění.

Výrazně úspěšnější byl druhorozený Vernal Point (Glenstal), který se jako tříletý vyčlenil z kategorie nezvítězivších hned při svém debutu ve Velké Chuchli. "Když jsem před startem viděla jeho kurz 60:1, tak se mě to dotklo, že jsem si šla vsadit. Nakonec se ukázalo, že na celém závodišti si na něj vsadili jen dva nebo tři lidé," směje se po letech Jitka Michalcová.

Vernal Point se posléze snažil potvrdit přihlášku do derby, v Memoriálu dr. Frankenbergera ani Velké červnové ceně však neobstál. Jako čtyřletý ještě doběhl druhý v dostihu II. kategorie a kariéru zakončil na překážkách.

Z připuštění německým derby-vítězem Borealem vzešel nevýrazný Vill Bor, Vapetin pobyt v bavorském hřebčíně Ammerland však majitelům přinesl hezké zážitky.

 

Čtěte také: Cracksmanův syn, ale i Vapetin vnuk. Holčák s nadějí vyhlíží derby

 

"V ammerlandském stádě stála třeba matka Hurrican Runa Hold On nebo gr. 1 vítězka Grey Lilas. A ty klisny měly Vapetu hrozně rády. Natáčel jsem si na video, když Vapeta odcházela. Zbytek stáda ji doprovodil až k ohradě a dlouze se s ní loučil," říká Michalec.

"Bylo to strašně dojemné. Odcházela, něco na ně volala a ony zase volaly na ni," potvrzuje Jitka Michalcová.

Vapeta strávila řadu spokojených let pod dohledem Miroslava Ševčíka v hřebčíně Vlachovice. Jedním z jejích nejlepších potomků byl Vermillion, dvojkový vítěz a třetí z Gerschova memoriálu. Méně se dařilo dvojici Va Bien (Tiger Cafe) a Vegas Las (Look Honey).

Michalcovi se nakonec přece jen dočkali i vytoužené klisny. Vaneta (Tiger Cafe) sice zůstala nezvítězivší a ve vrcholných okamžicích kariéry měla podivuhodnou smůlu, ale přesto vybojovala třetí místa v Gerschově memoriálu a Ceně zimního favorita, zatímco v Ceně Arvy doběhla čtvrtá. Poslední hříbě Verinka (Egerton) se na dráhu nedostalo.

Naděje v další generaci

Po skončení chovné kariéry si Vapetu vzala domů dcera Michalcových Aneta. "Stará se o ni s velkým nasazením, aby měla skutečně všechno, co potřebuje. Zpočátku ji měla doma, teď Vapeta žije v Blatničce, což je vinařská oblast, a dcera s vnučkou za ní dojíždí. Jsou tam obrovské pastviny, Vapeta je 24 hodin denně venku a naprosto jí to vyhovuje. Věk je na ní sice trochu už znát, ale vypadá stále dobře," shrnuje Jitka Michalcová.

Ve stáji Mikon se mezitím těší na Vapetina vnuka Vanricka. V Napajedlích narozený syn Amico Frize a Vanety je přihlášen do klasických dostihů a trenér Radek Holčák se o něm zatím vyjadřuje pochvalně. Jako dvouletý startoval čtyřikrát a pokaždé se umístil, mimo jiné byl pátý v Karpatské ceně.

"Čekáme, jak se v něm projeví babička. On je typově skutečný Vapeťák, i když je tmavý. Má její postavu, je to podobný kulturista, jako bývala ona," říkají Michalcovi.

Ať už si bude Vanrick na dráze vést jakkoli, příběh Vapety rozhodně nekončí. Její nedělní pětadvacáté narozeniny se Michalcovi chystají oslavit podobným způsobem, jako u kteréhokoli jiného člena rodiny.

"V neděli ji čeká její oblíbený dort z jablek a mrkví, s kterým si určitě poradí, protože apetit má stále stejný. Budeme jí přát hlavně zdraví a moc doufáme, že nám bude ještě dlouho dělat takovou radost, jakou nám dělala vždycky," uzavírá Jitka Michalcová.

Foto: poskytla Jitka Michalcová (Vapeta v penzi)