reklama 11B

Bičíky v dostizích? Posvítíme si na ně, slibují britští labouristé

ikonka

Polemika o využití bičů v britských dostizích jde do dalšího kola. Opoziční labouristé v novém manifestu slibují, že pokud se dostanou k moci, zadají nezávislou studii. Dostihová autorita reaguje, že se regulaci bičíků dlouhodobě věnuje.
28.08.2019 16:22  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D
Britští labouristé ve středu představili svůj nový manifest zvířecích práv a welfare. Z dokumentu o 50 bodech mimo jiné vyplývá, že pokud se Labouristická strana v budoucnu dostane k vládě, nařídí přezkum používání bičíků v dostihovém sportu.
 
V sekci "zvířata ve sportu" manifest zpochybňuje užití bičíku jako motivační pomůcky. Jak připomíná list Racing Post, bičík má i bezpečnostní funkci. Labouristé se vymezují proti jeho motivačnímu využití, které chtějí podrobit bližší analýze.
 
Dostihové bičíky se v posledních měsících staly na britských ostrovech politickým tématem. Ani mezi labouristy však nepanuje jednotná stranická linie. Například známý zastánce dostihového sportu v anglickém parlamentu Conor McGinn je člen Labouristické strany.
 
"Manifest zvířecích práv a welfare přináší celou řadu věcí, které je třeba přivítat. Je nicméně frustrující, že se chystá další legislativa, která by mohla mít velký vliv na dostihový sport a pochází z dílny politiků s malým nebo žádným povědomím o oboru," řekl McGinn.
 

Kristýna Bezděková: Jezdit proti ženám byla zábava, s muži velké nervy

 
"Britské dostihy navíc mají už nyní nezávisle řízený orgán zabývající se welfare a samy se intenzivně snaží o regulaci bičíků. Přál bych si, aby se někteří z mých labouristických kolegů zaměřili raději na miliony pracujících mužů a žen, kteří mají rádi dostihy a na desetitisíce lidí v regionech, jimž tento sport dává práci, než aby naslouchali malé a hlasité protestní lobby, snažící se o zákaz dostihů jako takových," dodal.
 
Stínová ministryně životního prostředí Sue Hayman vyzdvihla, že se Velká Británie přijetím labouristického manifestu může stát průkopníkem v boji za práva zvířat. Manifest mimo jiné zakazuje chov primátů jako domácích mazlíčků nebo dovoz loveckých trofejí.
 
"Dokument byl konzultován jak s členy strany, tak organizacemi na ochranu zvířecích práv. To znamená, že náš návrh není kampaní měsíce jako v případě konzervativců, ale souborem komplexních opatření, které nás v oblasti zvířecích práv posunou do 21. století," řekla Hayman.
 
Řídící organizace British Horse Racing Authority (BHA) ve své středeční reakci na návrh labouristů shrnula opatření, která už ve věci bičíků v dostizích učinila. Zdůraznila bezpečnost a efektivnost současných bičíků, které podle ní díky své stavbě a polstrování nejsou v rozporu s welfare.
 
BHA zároveň ohlásila vznik nového nezávislého orgánu pro welfare koní, v jehož čele zasedne bývalý prezident Royal College of Veterinary Surgeons Barry Johnson. Jeho cílem bude formulace nové strategie welfare pro celý dostihový průmysl.
 

Komentář: Nebát se války s ochránci. Boj o budoucnost dostihů už začal

 
Britské dostihy zároveň chystají nový výzkum, analyzující data o použití bičíku od poslední podobné studie v roce 2011.
 
"Respektujeme právo politiků ptát se našeho sportu na důležité otázky. My je na oplátku můžeme ujistit o vysokém standardu welfare v britských dostizích a dalších krocích na zlepšování naší bilance a reputace," řekl Will Lambe z BHA.
 
"Vysoký standard welfare v britském turfu byl opakovaně oceňován politiky z různých stran. Věříme, že jakékoli nezávislé šetření našeho sportu ocení mimořádné nasazení a péči o koni ze strany ošetřovatelů a stájového osazenstva včetně našich žokejů, stejně jako vysokou kvalitu života, jíž se těší naši koně," uzavřel.
 
 
Ilustrační foto: Václav Volf, fotovolf.com




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE