Belgická stáj v Česku: Na mých koních začínal Soumillon, říká Boermans

ikonka

Více než třicet let se Luc Boermans již pohybuje v dostihovém sportu. Jeho stáj Arenzo se usadila v severních Čechách, odkud vyráží i na německá závodiště. Při hledání posil dává přednost koním v tréninku a rád si do Česka zve zahraniční žokeje.
29.07.2022 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Jeho červený dres s bílou šerpou je stejně často k vidění na tuzemských i německých drahách. Dostihovou základnou majitele Luca Boermanse je ale už osmý rok Česko. A aktuálně se mu nadmíru daří, v letošní sezoně vytěžila rodinná stáj Arenzo již tři vítězství.

"Dvě z nich se povedla v Německu, odkud pochází i většina letos vyběhaných dotací. Jsem spokojen, nevedeme si špatně," hodnotí 60letý belgický podnikatel.

Jeho aktuální hvězdou je tříletá Heidi High, která na jaře zvítězila v Drážďanech a posléze se dokázala dvakrát umístit v domácí II. kategorii. Sirbowtieman triumfoval jako největší outsider v Lipsku a čtyřletá Caleco se prosadila ve Velké Chuchli.

 

Čtěte také: Jsem rád, že jsem stihl staré koňaře. Ti chlapi se nám věnovali, ohlíží se Török

 

Desítku Boermansových koní připravuje v severočeském středisku Želeč trenér Artur Resulov, dosud nestartovavší čtyřletý hřebec Epic Pass stojí u Tomáše Váni.

"Česko pro nás představuje ideální zázemí. Mladí koně, které jsme loni kupovali ze stáje, si momentálně vedou dobře v Německu. A máme ve stáji pár dalších, kteří ještě půjdou nahoru. Čtyři z nich letos ještě nevyběhli," nastiňuje Boermans.

V rodné Belgii svého času vlastnil regionální fotbalový klub, ale jeho hlavní vášní vždy byly dostihy. "Koně vlastním už přes třicet let. Už v Belgii jsem měl stejné barvy jako dnes, ještě jako učeň tam pro mě jezdil třeba dnešní hvězdný žokej Christophe Soumillon, stejně jako několik současných francouzských trenérů. Nějakou dobu jsem měl i trenérskou licenci, ale dnes preferuji práci s trenérem," vzpomíná.

Nákupní strategie a zahraniční jezdci

Třebaže největším úspěchem jeho barev bylo předloňské vítězství klisny Chop Chop v jedničkové Ceně Leram a Lokotrans Agro na 1100 metrů v Chuchle Areně Praha, většina koní stáje Arenzo běhá provozní dostihy.

"Strategií naší stáje je neutrácet až tak moc peněz za nové nákupy. Většinou hledáme koně v Anglii do pět nebo šesti tisíc liber, snažíme se jim najít parketu a postupně je zlepšovat. Dávám přednost nákupu tříletých a čtyřletých koní v tréninku před těmi úplně mladými. Samozřejmě se chceme posouvat výš, ale není vždy snadné najít ty správné koně," vysvětluje Boermans.

Na své koně často angažuje zahraniční žokeje. Pro stáj Arenzo pravidelně jezdí belgický vicešampion Koen Clijmans, ale v Česku se opakovaně objevila i talentovaná jezdkyně Anna van den Troost. V Chuchle Areně Praha oblékli jeho dres mimo jiné Eduardo Pedroza nebo Sibylle Vogt.

 

Tip: V Goodwoodu o Ponntose hodně stáli, dráha by mu mohla sedět, doufá Nieslanik

 

"Za dobu, co se pohybuji kolem koní, jsem poznal hodně lidí a vybudoval jsem si kontakty. Znám dost zkušených žokejů venku, ale rád dávám šanci i mladým talentům. Všichni víme, že i v Česku potřebujeme více kvalitních mladých jezdců, nedostatek panuje hlavně pro váhy pod 55 kilogramů," míní Boermans.

"Rád zvu do Česka zahraniční jezdce. Finančně se to samozřejmě moc nevyplatí, ale dostihy jako takové přece nejsou výdělečná činnost. Jako majitel stáje jsem byl jenom jednou v životě na konci roku v plusu, to bylo ještě v Belgii. Kdo dělá dostihy kvůli penězům, může na to rovnou zapomenout" usmívá se.

Při těchto aktivitách s oblibou využívá i dostihové vazby na rodnou zemi. "Například Koena Clijmanse počítám mezi své přátele. Už jako mladík jezdil poníky u mě na farmě, dnes je to kalitní žokej. A Anna van den Troost pochází ze stejného kraje jako já, jsme vlastně sousedé," vypráví.

V Belgii dnes už žádné koně nevlastní. "Na začátku roku jsme tam startovali na zimním mítinku, ale přece jen žiji už dvacet let v Česku. V Belgii dnes fungují závodiště Mons-Ghlin, Oostende a Waregem. Nejvíce se toho odehrává v Monsu, kde mají dobrou all-weather dráhu a pořádají dostihy za podpory státu," uzavírá Luc Boermans.

Foto: Bohumil Křižan / Jockey Club ČR