Během vteřiny je z lenochoda gepard, říká o Jackie Terezie Theimerová

ikonka

Poničku Jackie zná Terezie Theimerová již od hříbátka, jelikož je z chovu jejích rodičů. Jezdit ji ale začala až mnohem později, když už na to měla dostatek zkušeností. Díky ní se dokázala prosadit ve sportu, a to dokonce ve třech disciplínách.
24.04.2022 06:30  |  Autor: Denisa Vegrichtová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


Terezie Theimerová s poničkou Jackie Jenny sbírají úspěchy ve všestrannosti, parkuru i drezuře. Svoji jezdkyni ale dokáže i pozlobit, například před absolvováním bezchybného parkuru při mistrovství České republiky ji shodila na opracovišti.
 
Kterého koně ze své jezdecké kariéry byste označila za toho nezapomenutelného?
Ráda vzpomínám na všechny poníky i koně, kteří mě do této doby provázeli ať už ve sportu, tak v životě. Nejvíc pro mě ale znamená Jackie Jenny, se kterou jsem toho zažila asi nejvíc.
 
Kdy jste se s Jackie poprvé potkaly? Jak probíhaly vaše společné začátky?
Jackie je naše odchovankyně, a proto jsem ji znala už od hříběte. Nicméně začala jsem s ní pracovat až mnohem později, když jsem již měla dost zkušeností a sil. Ze začátku to nebylo vůbec lehké, protože se občas dokázala hodně nadchnout, a já jsem pak už jen lítala (doslova). To mě ale neodradilo a pracovaly jsme dál. Na náš první společný úspěch vzpomínám ráda, shodou okolností to byl také první parkur, který jsme vyhrály.
 
Čím si vás získala?
Získala si mě hlavně díky svému srdíčku a snaze. I když je to občas pěkná “klisna”, vím, že pro mě udělá vše. Je opravdu výjimečná a velmi mi pomohla posunout se v jezdeckém sportu a prosadit se. Naučila mě spoustu věcí, které uplatňuji běžně, jako třeba umět se pořádně držet.
 

Čtěte také: Lucie Příhodová společně s Exotikou dospívala. Žily jedna pro druhou

 

Mohla byste Jackie v krátkosti popsat?
Jackie je klisnička pony kategorie B, tmavá hnědka s bílou skvrnou uprostřed čela. Je velmi temperamentní a odvážná se srdcem závodníka, ale v boxe se i moc ráda mazlí. Má ráda společnost, hlavně když máte pamlsky.  
 
Pracovat s ní je vždy zábava, nikdy nevím, jak bude naladěná. Zvládne totiž rychlost lenochoda i geparda. Obzvlášť, když tyto rychlosti střídá během vteřiny. 
 
Vybavíte si nějakou veselou historku? Co naopak slabé chvilky?
Zažily jsme opravdu hodně věcí, od letních procházek do potoka, kdy Jackie s oblibou vždy ponoří čumák do vody a pouští bublinky, až po závodní úspěchy. Mezi slabé chvilky řadím asi momenty, kdy jsem se bála, jelikož mě Jackie pěkně vypekla. Jak už jsem řekla, Jackie je občas uličnice. Například při mistrovství České republiky mě dokázala těsně před parkurem nepříjemně shodit na opracovišti, ale vše dobře dopadlo a parkur jsme nakonec dokončily bez trestných bodů.
 
Vy s Jackie stále ještě závodíte, jaké s ní máte plány do budoucna?
S Jackie stále tvořím sportovní dvojici a letos máme poslední společnou sezónu v kategorii pony, proto se ji snažím užít na maximum. Dále bychom ji chtěli zařadit do chovu, ale uvidíme, co osud přinese. Každopádně bych si ji chtěla nadále ponechat.
 
Patříte mezi ty, kteří si ve stáji vždy najdou svého oblíbence, nebo se od toho snažíte spíše oprostit?
Samozřejmě mám ve stáji více i méně oblíbené koně, ale snažím se to nějak neřešit a nedělat rozdíly.
 
Foto: poskytla Terezie Theimerová