Bartošova neděle ve Vittelu: Vítězství i pád za golfovým hřištěm

ikonka

V pěti různých zemích startovaly v neděli české stáje. Ve Francii, Itálii a na Slovensku získaly vítězství na překážkách, méně se jim dařilo v Německu a Maďarsku. Martin Laube si nicméně veze klasický úspěch z Budapešti. Shrnujeme dostihový víkend.
01.08.2021 21:08  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Hattrick složený z úspěchů v Itálii a Francii v neděli slavila centrála Mlýnce / Bohuslav rodiny Váňových. Zatímco na překážkách se českým koním standardně dařilo, zahraniční starty na rovině tentokrát neskončily větším úspěchem.

Pod prvním nedělním vítězstvím byl podepsán žokej Josef Bartoš, který provázel dvojici překážkářů stáje Scuderia Aichner SRL do francouzského Vittelu. Debut pětiletého Gap Pierjiho ve steeplechase se sice odehrál v dostihu plném pádů a kolizí, valach z tréninku Josefa Váni mladšího ale nakonec všechno ustál a ve finiši Prix de They Sous Montfort (3600 m, 16 000 eur) jistě porazil vzdorujícího Gala D’Arthel.

"Bylo tam dost pádů, ale naštěstí jsem se všem nepříjemnostem vyhnul. Po půlce dostihu jsem se dostal na třetí pozici a Gap Pierji dobře skákal. Jenže pak zase někdo spadl, byl tam volný kůň bez jezdce a měl jsem co dělat, abych toho svého udržel v kursu. V závěru měl Gap Pierji stále dost sil a bylo z toho krásné vítězství," hodnotil Bartoš po doběhu.

 

Čtěte také: Mám teď štěstí na dobré koně. Timemaster mě překvapil, říká Srnec

 

O hodinu později si česká výprava naopak vybrala smůlu s Brunch Royalem v cross country Prix Maurive Aubry (5200 m, 44 000 eur). Letošní vítěz z Lyonu Parilly doplatil na kolizi mimo hlavní dráhu a zraky kamer.

"Část dostihu vedla nahoru přes golfové hřiště, to jsem všechno v pohodě absolvoval. V poslední prudší zatáčce doleva to na písku někomu přede mnou uklouzlo, narazil jsem do něj a spadl jsem. Kůň i já jsme v pořádku, někdy se to holt nepodaří podle představ," glosoval Bartoš.

Do cíle se nedostal ani druhý český zástupce v tomto krosu Sweet Red Wine, který po návratu prořídlého pole na hlavní překážkový kurs ztratil Jakuba Spáčila po doskoku za "stolem". Svěřenec Pavla Odložila v té době cválal na třetí pozici.

Stoprocentní bilanci naopak měly české stáje na nedělních dostizích v Meranu, kde získaly dvě vítězství. Ve steeplechase Premio Italgreen Sport na 3550 metrů lehce dominoval jedenáctiletý Il Superstite pod Pavlem Složilem mladším. Tmavý hnědák stáje Scuderia Aichner SRL utekl o pět délek World Speedovi, třetí finišoval dlouho vedoucí Frenki.

V proutěných překážkách nováčků Premio Pasqualino Mazzoni na 3000 metrů ukázal talent tříletý bělouš Boule De Neige ze stáje Statek Chyše - Váňa. Vítěz z prvomájové Lysé nad Labem triumfoval při své překážkové premiéře pod Jaroslavem Myškou o 3 1/4 délky.

Laube se prosadil v maďarském Oaks

V neděli se běžely v okolních zemích tři verze Oaks a hned dvě z nich vyhráli jezdci z bývalého Československa. Zatímco ve Varšavě asistoval Michal Abík lehkému triumfu německé bělky Nanie, Magyar Kancadíj si připsal Martin Laube na čtvrté z bratislavské Ceny Arvy Diadoře Sts.

Český turf byl v budapešťském rámcovém programu zastoupen dvojicí třídových svěřenců rodiny Holčákových, ani jeden z nich však do boje o nejvyšší příčky nezasáhl. Trojnásobný šampion sprinterů Mr Right začal ve sprinterském vrcholu Kozma Ferenc Emlékverseny (Gd2, 1200 m) ztrácet už zhruba 400 metrů před cílem a pod Janem Vernerem nakonec uzavřel šestičlenný doběh s bezmála třináctidélkovou ztrátou na domácí vítězku Vain Hope.

Nedařilo se ani ofenzivně jdoucímu Darkolvovi, jenž s mnohadélkovým náskokem odvodil Kisbér Díj (Gd2, 2000 m). Už před distancí však zeslábl a nakonec doběhl sedmý, 6 1/2 délky za letošním maďarským derby-vítězem Shy Boyem.

Jan Verner však neodjížděl z Kincsem Parku s prázdnou. Na domácím tříletkovi Igazgató zvítězil ve dvojkovém Epsomi Hendikepu.

Murzabajev opět v českých službách

Čtveřice českých koní startovala v rámcovém programu Preis der Diana v Düsseldorfu a získala dvě dotovaná umístění. Na obou se podílel úřadující německý šampion Bauyržan Murzabajev, jenž přijal angažmá na koních Václava Luky a Luboše Urbánka. Pětiletého Ophelia’s Aidana dovedl k třetímu místu ve dvojkovém handicapu got2b-Rennen (1700 m, 12 500 eur) a stejný výsledek zaznamenal i v sedle veterána Facts And Figures ve čtyřkovém handicapu na 1700 metrů.

Mezi špičkovými vytrvalci etablovaný Markoni LP měl při vbíhání do cílové roviny dvojkového Persil-Rennen (2200 m, 12 500 eur) dobrý moment, ale v závěru zeslábl a skončil pod Petrem Foretem na pátém místě, 5 1/2 délky od vítěze.

"Dráha v Düsseldorfu má specifický profil se stoupáním, klesáním a krátkou rovinou. Dnes tam vyhrávali koně jdoucí ze špice a těm našim to úplně nesedlo. Oba ale zabojovali a podali dobré výkony," konstatoval trenér Václav Luka mladší.

"Ophelia’s Aidan neměl v dostihu moc klidu. Zažil pár kolizí a pak už zbylo málo času na dohnání prvních dvou koní. Markonimu LP nesedla dráha a také neměl ideální průběh, ale výkonem mě nezklamal," dodal.

V dostihu tříletých nezvítězivších Pritt-Rennen (2100 m, 6000 eur) se po zranění vrátil na dráhu Brilliant Star. Někdejší derby-naděje stáje Lokotrans nastoupila ke druhému startu kariéry s ucpávkami uší, ani ona však neměla optimální průběh.

V prvním oblouku vyvezl Brilliant Stara jeden ze soupeřů do vnější stopy. Murzabajevovi se brzy podařilo hnědáka srovnat a vrátit na dobrou pozici v kontaktu s vedoucími koňmi. Do cílové roviny točil jako pátý, ale ve finiši nedokázal zareagovat na zrychlení nejlepších a propadl se na sedmou příčku. Na poslední peníze mu chybělo 9 1/2 délky.

 

Krátce z turfu

 

Dvojnásobná klasická vítězka Falcon Baby v sobotu vítězně debutovala na překážkách. V sedle s Danou Bořánkovou porazila v pětkových proutkách na 3000 metrů v Lysé lehce o 10 délek někdejšího třetího z derby George Boola. Klisna stáje 3 hearts tak neprohrála ani ve čtvrtém letošním startu. Trenérka Helena Vocásková ovládla i jeden z dvojice rovinových vrcholů dne, trojkovou Cenu odborů Kovo MB na 2700 metrů prostřednictvím tříletého Terrazzinniho s Jaromírem Šafářem.

Úspěšný vstup do překážkového provozu má za sebou i jedničková vítězka Faliraki. Vlastní odchovankyně Jiřího Charváta v neděli pod Markem Stromským lehce o 3 3/4 délky ovládla proutěné překážky na 3400 metrů v Topoľčiankách.

Dvouletý Sir Amico se stal prvním vítězným potomkem plemeníka Amica Fritze za dobu působení v hřebčíně Napajedla. Odchovanec Jana Švédy běhající za Stáj Bartoš se prosadil jistě o 3 1/4 délky v Ceně EBF.

Ilustrační foto: Pavla Pechmanová