Bartoš, Stromský a Kašný ve filmu. "Žokejové" zachycují zákulisí Velké

ikonka

Tým serveru Bezfrází.cz završil velký projekt mapující zákulisí překážkových dostihů. Loňskou televizní sérii o žokejích rozšířil na celovečerní film, vrcholící vítězstvím Theophilose v loňské Velké pardubické. Premiéru bude mít v sobotu na ČT Sport.
07.10.2020 18:25  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
AKTUALIZOVÁNO
| FANCLUB


Den před 130. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou bude mít premiéru unikátní dokument "Žokejové: Cesta na Velkou pardubickou" z dílny projektu Bez frází. Snímek režiséra a scénáristy Františka Prachaře o cestě tří žokejů k vrcholu překážkové sezony navazuje na úspěšnou pětidílnou sérii z loňského roku. Komentář namluvil herec Václav Neužil.
 
Dokument o délce 83 minut odvysílá v sobotu 10. října od 22:10 program ČT Sport. "Film bude posléze k dispozici ke zhlédnutí na VOD platformách. To vše je ale zatím v jednání s naším distribučním partnerem, společností Bontonfilm," řekl Prachař serveru Jezdci.cz.
 
Natáčení bylo rozprostřeno do osmi měsíců loňského roku. Filmový štáb sledoval každodenní život tří známých překážkových žokejů - Josefa Bartoše, Marka Stromského a Pavla Kašného. Zatímco původní televizní seriál končil ještě před Velkou pardubickou, film graduje právě dostihem roku.
 

Čtěte také: Do Velké pardubické nastoupí 18 koní, Theophilose pojede Odložil

 
"Diváci se dostanou do zákulisí Velké pardubické, k detailům přípravy v paddocku, na start samotného závodu i k emocím v jeho cíli. K tomu, jak bezprostředně po závodě koňáci rozebírají Taxis, který ve skutečnosti není největší překážkou žokejů," nastiňuje Prachař.
 
Ambice Žokejů se neomezují pouze na žánr sportovního dokumentu. Samotní tvůrci vyzdvihují fakt, že mohli vstoupit na osm měsíců do života Josefa Bartoše. "Zachytili jsme, jak se z polámané a vážně zraněné hvězdy stal na konci po letech zase vítěz Velké pardubické," říká Prachař.
 
V jistém kontrastu s Bartošovým příběhem stojí další hrdinové dokumentu. "Marek Stromský má nálepku smolaře, přestože žije krásný rodinný život. A právě rodina za ním stojí, dává mu víru i naději, aby do toho šel každý rok zas a znovu. Odměnou pro něj je, že letos pojede v sedle Strettona. Třetím z žokejů je pak Pavel Kašný, názorný příklad toho, jak těžký dostihový sport i běžný život žokeje doopravdy je, kolik toho musí lidé dobrovolně obětovat, aby mohli být se svými koňmi a dostali za to odměnu v podobě startu na Velké pardubické," dodává Prachař.
 
Příběhy všech tří ústředních hrdinů filmu přinesl server Bezfrází.cz už dříve v textové podobě. Novým filmem se však mihne i celá řada dalších dostihových osobností jako Josef Váňa, správce pardubické dráhy Jiří Janda, startérka Soňa Froňková či znalec historie Martin Šabata. Kromě Pardubic se natáčelo v Mlýncích / Bohuslavi, Velkých Karlovicích, Jalubí či Bratislavě.