Barbora Vojtková: Do chodu sportovní stáje se zapojuje celá rodina

ikonka

Nedaleko Prahy v obci Sojovice se nachází domovský areál sester Vojtkových. Barbora Vojtková nás prostřednictvím rozhovoru nechala nahlédnout do zázemí moderně zrekonstruované stáje a seznámila nás s historií i chodem areálu Horse Point Sojovice.
21.03.2021 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


Pro Barboru Vojtkovou a její sestru Alžbětu je jejich domovskou stájí moderní a nově zrekonstruovaný areál, který se nachází v obci Sojovice, tedy mezi Lysou a Brandýsem nad Labem. „Náš jezdecký areál sídlí asi dvacet minut cesty od Prahy, je v majetku našeho táty a já v něm s mou sestrou jezdím a připravuji naše koně,” říká v úvodu Barbora Vojtková.  
 
Jak dlouho již toto místo můžete nazývat svou domovskou stájí a co předcházelo vašemu příchodu do tohoto areálu?  
Horse Point Sojovice je nyní oficiální název poměrně mladého jezdeckého areálu, který náš táta zakoupil v původním stavu v roce 2015 a o tři roky později jsme již mohli začít se stěhováním prvních koní. Když jsme byly s mojí sestrou mladší, tak jsem vystřídaly docela dost sportovních stájí, byly jsme například u Bohumila Starnovského v jezdecké stáji Bost anebo v Korycanech. Poté se nám naše stádo koní pomalu rozrůstalo a začali jsme se tátou poohlížet po nějakém domácím zázemí. Nejprve nám za naším domem vybudoval první domácí stáj, která čítala osm anglických boxů lemovaných menší pískovou jízdárnou. Za takovýchto podmínek jsme fungovali téměř sedm let a pak už tedy v roce 2018 následoval přesun do nové moderní stáje v Sojovicích.  
 
Můžete nám představit zázemí vaší stáje? Nabízíte kromě ustájení klientům i jiné služby?  
Stáj vznikla z původního starého statku, jehož součástí byly také dva kravíny. Kravíny prošly rozsáhlou rekonstrukcí a ve výsledku v areálu vznikla jedna veliká stavba. Oba původní objekty byly propojeny jednou střechou a uprostřed se vytvořil prostor pro moderní jezdeckou halu se spodní závlahou a s bílý povrchem a geotextilií. Ve stáji nyní máme k dispozici celkem čtyřicet boxů, v nichž poskytujeme ustájení našim vlastním koním i koním našich klientů. V tomto ohledu klademe důraz na pohodlí a komfort koní i jezdců, tudíž preferujeme klienty se sportovním a převážně parkurovým zaměřením, aby se celý chod naší stáje dal hezky propojit po všech stránkách. Dále máme možnost využívat prostornou venkovní jízdárnu, dvě lonžovací kruhovky, kolotoč pro šest koní a písčité padoky. Nechybí ani rozsáhlejší travnaté výběhy, které se nachází opodál.  
 

NEPŘEHLÉDNĚTE: Alžběta Vojtková: Mám oblíbené šimly. Jako Popelka jsem ještě nevyjela

 
Probíhají u vás skupinová soustředění, tréninky nebo dokonce závodní akce?  
Ano, i něco z toho je v naší stáji možné. Moje sestra Alžběta se vydala trenérskou cestou a pravidelně ve stáji trénuje své svěřence a letos jsme také vyzkoušely uspořádat skupinová soustředění, která měla výborné ohlasy. V těch bychom do budoucna chtěly určitě pokračovat a co se týká závodů, tak pro ně zde podmínky dostačující nemáme a vnímáme celé toto zázemí jako takovou rodinnou domovskou stáj.  
 
Co je z vašeho pohledu největší výhoda tohoto sportovního areálu?  
Velice se mi líbí lokalita, kde se areál nachází. Všude okolo jsou krásné terény a písčité lesy, v nichž se sestrou naše koně připravujeme velmi často a také moc rády. Zároveň jsme stále ve velmi krátké dojezdové vzdálenosti do našeho hlavního města a za krátkou dobu se s koňmi zvládneme přepravit na významné parkurové mítinky v okolí. Mám tuto lokalitu velmi oblíbenou, jelikož jsme zde vyrůstaly, nedaleko od stáje leží náš rodinný domek, v němž bydlíme a užíváme si život v takto krásné přírodě.  
 
Podílíte se také na chodu stáje? Jak vypadá takový váš běžný program?  
Samozřejmě máme na pomoc stájové zaměstnance, ale i tak se do chodu zapojuje celá naše rodina. Když zrovna netrávím svůj čas studijními povinnostmi ve škole nebo v laboratoři, tak do stáje obvykle chodíme na sedmou hodinu ranní. S ošetřovatelkou nakrmíme a poté kolem osmé hodiny začínáme se sestrou jezdit první koně. Většinou máme každá na ježdění v průběhu dne kolem sedmi až osmi koní, následuje pauza na oběd a v odpoledních hodinách se opět scházíme ve stájí. Sestra se věnuje tréninku svých svěřenců a my ostatní provádíme další důležité úkony kolem koní.  
 
Plánujete do budoucna pokračovat v nějakých rekonstrukcích nebo úpravách?  
V posledních letech byla většina úprav a rekonstrukcí zdárně dokončena a v této době už se spíše zaměřuje na zkvalitnění zázemí pro jezdce ve vnitřních prostorách stáje. Do budoucna je v plánu stavba nových bytů přímo v budově stáje, aby naši klienti mohli využít i tuto službu a měli to zase o kousek blíž ke svým koním.
 
Foto: Horse Point Sojovice / poskytla Barbora Vojtková