Barbora Tomanová: Areál Dance and Jump je naše „Malé velké království”

ikonka

Po přibližně roční pauze se areál Dance and Jump, kde nadále sídlí Barbora Tomanová, kompletně zaplnil a poskytuje zázemí pro přípravu parkurových koní do nejvyšší sportovní úrovně. V rozhovoru se mimo jiné dozvíte detaily o vzniku a zázemí areálu.
16.04.2021 11:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


Za svůj domovský areál po kratší odmlce opět v těchto dnech považuje Barbora Tomanová svou rodinnou stáj Dance and Jump, která se nachází nedaleko Kralup nad Vltavou, v obci Úžice. „Náš jezdecký areál leží ve velmi dobré dostupnosti od Prahy, cesta k nám z hlavního města trvá přibližně pětadvacet minut. Je to náš rodinný soukromý areál, jehož majiteli jsou moji rodiče,” přidává bližší informace v úvodu rozhovoru Barbora Tomanová.  
 
Co vše předcházelo vašemu příchodu na toto místo a kde jinde jste měla své koně, než byl vybudován areál Dance and Jump?  
S jezdectvím jsem začala v roce 2004 a mé jezdecké začátky probíhaly ve stáji v Hořovicích u pana Opatrného. Moje rodina je zaměřena úplně jiným než jezdeckým směrem, takže zázemí pro tento sport jsem nikdy před tím neměla. Rodiče zpočátku netušili, že mě koně takto osloví a že se z toho stane můj životní styl. Začala jsem tomu věnovat všechen svůj čas, pořídili jsme nové koně a postupně jsme se stěhovali do různých stájí za mými trenéry. Z Hořovic jsme se na nějakou dobu přesunuli do Horse Academy, poté do Prahy na Trojský ostrov, následně do Korycan a do Odoleny Vody. Koní bylo stále více a více a už se objevovala myšlenka, že bychom mohli začít budovat vlastní sportovní zázemí.  
 
Odkdy tedy můžete nazývat Dance and Jump svým domovským areálem?  
Naše koně jsme do areálu poprvé stěhovali v listopadu roku 2011. Přibližně o dva roky dříve jsme tedy dostali stavební povolení, původně se na tomto místě nenacházelo vůbec nic a během deseti měsíců zde vyrostl kompletní sportovní areál s moderním zázemím pro koně a jezdce. Hodně jsme se inspirovali sportovními stájemi v Německu, kde jsem v té době získávala své jezdecké zkušenosti. Německé stáje celkově působí mnohem uspořádanějším a propracovanějším dojmem a k tomu jsme se chtěli přiblížit při stavbě naší stáje v Úžicích. Opravdu jsme ladili různé detaily, promýšleli jsme umístění kolotoče, výběhů a prostoru pro odpad ze stáje, aby to celé dávalo smysl a celý areál byl plně funkční.  
 
Jaké zázemí pro koně a jezdce nyní nabízí jezdecká stáj Dance and Jump?  
K dispozici máme celkem devětadvacet boxů. Z toho jich je dvaadvacet vnitřních a šest má ještě navíc připojený padok. Zbylých sedm boxů je umístěno mimo hlavní stáj. Dále můžeme využívat kolotoč pro čtyři koně, krytý lonžovací kruh, prostornou halu, venkovní jízdárnu s kvalitním povrchem a samozřejmostí jsou i zimní a letní výběhy. Zázemí pro jezdce tvoří dvě vytápěné šatny, klubovna s výhledem do haly i na venkovní jízdárnu a možné je také využít vybavených pokojů pro klienty či zaměstnance.  
 
Co osobně považujete za největší výhody vašeho areálu?  
Areál Dance and Jump s oblibou nazýváme takovým „Malým velkým královstvím”. Důvodem jsou právě možnosti a zázemí, které areál nabízí pro přípravu koní do nevyššího parkurového sportu. Ve stáji většinou panuje komornější přátelská atmosféra a máme zde výborný kolektiv lidí. Takto je to nastavené vlastně už od úplného začátku fungování tohoto areálu, koně se zde moc nepotkávají, každý tady má klid a čas na svou práci. Po znovuotevření nyní vnímám jako velikou výhodu jednotnost sportovní disciplíny. Ve stáji se připravují výhradně koně do parkurového skákání, takže oproti minulým zkušenostem, kdy zde byli ustájení i vrcholoví drezurní koně, je teď pro nás všechny chod stáje mnohem jednodušší.  
 

Nepřehlédněte: Jan Zwinger: Příchodem do areálu v Sedlištích se nám splnil sen

 
Můžete nám přiblížit vaší funkci ve stáji a také váš běžný denní program?  
Momentálně zastávám pozici manažerky stáje. Spolu s mým přítelem zařizujeme běžný denní stájový provoz a děláme vše, co je zrovna potřebné. Já dále působím ve stáji jako trenér, přičemž všichni naši klienti jsou zároveň i mými sportovními svěřenci, kterým se věnuji většinou v odpoledních hodinách. Jmenovat můžu například Terezu Svobodovou, která se k nám přestěhovala se svými deseti koňmi.  
 
Provoz jezdeckého areálu Dance and Jump byl obnoven teprve nedávno. Jak jste zatím spokojená s celkovým chodem? 
Já jsem momentálně velice spokojená. Všechno se postupně hezky ustálilo, stáj klape skvěle a všichni klienti a jejich koně jsou zatím nadmíru spokojení, což je pro nás nejdůležitější a samozřejmě nás to velice těší.  
 
Proběhly nějaké zásadní změny před znovuotevřením areálu?  
Nic zásadního jsme měnit nemuseli. Areál byl stále ve výborném stavu, pouze jsme částečně revitalizovali a upravili povrch na venkovní jízdárně, a to samé nás nyní čeká i s povrchem v hale. Areál byl sice téměř rok prázdný, ale po doplnění zásob sena, podestýlky a dalšího materiálu byl okamžitě připraven na běžný provoz a opětovné naplnění své kapacity.  
 
Plánujete do budoucna nějaké skupinové vzdělávací akce, které budou určené i pro širší veřejnost? 
Vzdělávací akce typu soustředění jsou v plánu. Chystáme se ještě kvůli tomu přistavět několik venkovních mobilních boxů, abychom tím navýšili ustájovací kapacitu pro tyto případy. Primárně se však zaměřuji na své stájové svěřence a v podstatě zde teď máme takový náš uzavřený svět. Celý komplex je obehnán plotem, takže se sem není možné nijak dostat bez předchozí domluvy se mnou nebo s někým z místních klientů.  
 
Chystáte se sama také v letošní sezoně navrátit do závodních kolbišť i v pozici jezdkyně?  
Ano, závodit se také chystám. Mám v přípravě na sezonu aktuálně jednoho koně, ale především se zabývám a jezdím koně svých svěřenců. Jezdecky se tedy dále sama na sezonu připravuji, nicméně hlavním zaměřením pro mě bude spíše ta trenérská rovina, protože si myslím, že není úplně dobré tyto dvě role příliš kombinovat Chci se tedy naplno věnovat hlavně trénování.    
 
Foto: Barbora Tomanová