Barbora Hoczmanová si zapomněla klíče. Šla na farmu a tam poznala koně

ikonka

Domácí i světová kolbiště nyní objíždí profesionální ošetřovatelka Barbora Hoczmanová po boku parkurového jezdce Alberta Písaříka. Za svou kariéru již měla možnost spolupracovat i s jezdci zahraničními a s nimi sbírat cenné zkušenosti.
31.03.2023 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |  
DOPORUČUJEME
| FANCLUB


Poměrně kuriózním způsobem se dostala ke koním Barbora Hoczmanová, která pochází ze Slovenska. Na základní škole si zapomněla klíče od bytu a nechtělo se jí čekat na odpolední trénink házené. „Tak jsem šla se svou spolužačkou na její rodinnou farmu ke koním,“ vzpomíná Barbora na situaci, díky které poznala koně. 
 
„Jako dítě jsem měla možnost se zúčastnit i jezdeckých závodů na amatérské úrovni,“ doplňuje Barbora, jež se postupem času stala profesionální ošetřovatelkou sportovních koní a mohla spolupracovat s mnoha předními parkurovými jezdci. 
 
Co vás tedy přimělo začít pracovat a živit se jako profesionální ošetřovatelka koní?
V mém případě byl zlomový bod moje první návštěva mezinárodních závodů v rakouském Salcburku, kde jsem měla možnost vidět i závodní zákulisí. A tehdy jsem si uvědomila, že to je to, co chci dělat a čím se chci dále živit. 
 
Když jsem pracovala v Německu pro Holgera Hetzela, po velmi krátké době jsem byla vybrána na pozici hlavní ošetřovatelky aukčních koní a tehdy jsem se ještě více hecla a řekla jsem si, že tuto práci umím dělat ještě lépe. 
 
Jak náročné pro vás bylo na začátku učení se všem potřebným věcem při práci s koňmi vysokých kvalit?
Bylo to pro mě asi tak náročné, jako když dítě hodí do vody a řeknou mu ať se naučí plavat. Začínala jsem ve slovenské parkurové stáji Radovana Šilla, takže tam jsem se všem těmto novým věcem učila.
 
Zmínila jste již nějaké své zahraniční zkušenosti. Kde dále jste mohla na mezinárodní úrovni působit?
Po dobu své kariéry jsem působila na Slovensku, v Rakousku, Německu a v Čechách. Už s Radovanem Šillem jsem se účastnila mezinárodních závodů. Za zmínku stojí například tříměsíční túra: Mijas – Vilamoura – Oliva a s tím spojené Poháry národů. S Gerfriedem Puckem jsem se podívala jako ošetřovatelka na závody až čtyřhvězdové úrovně.
 
Působila jste pokaždé v trvalém angažmá v konkrétní stáji nebo se vydáváte směrem Freelance? 
Freelance jsem zkusila, ale není to můj šálek kávy. Mám ráda systém v týmu, který znám.
 

Psali jsme: Lucie Vlasová o roli sportovní ošetřovatelky: Přišlo to vše samo, říká

 
U koho působíte v tuto dobu? Představte nám svého jezdce.
Momentálně pracuji pro Horse Park Stables a jsem součástí týmu Alberta Písařika. Tato sezóna je jeho poslední v kategorii dětí. Momentálně závodí na úrovni do 135 centimetrů. Letošní sezónu jsme zahájili velmi dobře na Sunshine Tour, kde za jeden z jeho největších úspěchů považuji vítězství ve čtyřhvězdové stotřicítce.
 
Jak vypadá váš běžný pracovní den doma a jak na velkých závodech?
Doma většinu času věnuji přípravám na závody, tím mám na mysli například holení koní, zajišťování traces a balení věcí. Na závodech se průběh dne odvíjí od konkrétního programu. Kromě standardní péče o koně je třeba zajistit vetchecky, přihlašování startů a samozřejmě samotnou přípravu koní na soutěž.
 
Máte ve stáji vždy nějaké oblíbence, kterým věnujete více času? 
Každý kůň je sám o sobě specifický a potřebuje jiný přístup. Jsou koně, kterým se musí věnovat více času a samozřejmě mám i své oblíbence.
 
Co všechno podle vás musí profi ošetřovatelka zvládat a umět? 
Měla by mít smysl pro detail, zodpovědnost, samostatnost, psychickou odolnost, organizační schopnosti a vztah ke koním. Klíčem k úspěchu je pro mě na prvním místě chtít se učit novým věcem.
 
Co vás na této práci baví nejvíce a jaké jsou vaše další plány?
Nejvíce mě baví sledovat progres jezdce a možnost poskytnout koním péči k jejich největší spokojenosti. I nadále plánuji doprovázet Alberta po závodech a nabývat další nové a zajímavé zkušenosti.
 
Foto: poskytla Barbora Hoczmanová