Banální nehoda na parkuru ukončila kariéru hvězdy. Odchází Chacco Kid

ikonka

V úterý 21. června oznámil olympijský vítěz a šéf kanadské parkurové reprezentace Eric Lamaze, že Chacco Kid, jenž mu pomohl k mnoha úspěchům, končí kariéru. Ryzák se zranil při zdánlivě nevinném incidentu na parkuru ve Spruce Meadows.
25.06.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

 

Oldenburský ryzák Chacco Kid odchází ze sportu. Bývalý kanadský reprezentant, držitel tří olympijským medailí a vítěz mnoha Grand Prix Eric Lamaze s ním závodil od roku 2016. Jako desetiletého mu valacha po plemeníkovi Chacco-Blue doporučil Marcel Delestre, který působil jako trenér kolumbijské reprezentace.
 
Během šesti společných let dosáhla dvojice mnoha úspěchů. V roce 2018 se účastnili Světových jezdeckých her v Tryonu. O rok později zvítězili v Rolex Grand Prix ve Spruce Meadows, což je jedna z nejcennějších trofejí v mezinárodním parkurovém kalendáři.
 
„Vítězství v Rolex Grand Prix je moje nejhezčí vzpomínka na spolupráci s ním. Necítil jsem se tehdy vůbec dobře,“ říká jezdec, který se v té době už léčil z rakoviny. „Byla to ze sedmdesáti procent jeho zásluha, já jsem přidal jen těch třicet,“ popisuje Lamaze.
 
 

Změna jezdce

Začátkem roku 2022, kdy Lamaze definitivně opustil aktivní jezdeckou kariéru kvůli dlouhodobému boji s těžkou nemocí, byl šestnáctiletý Chacco Kid stále při síle. Stejně jako několik dalších koní po Lamazovi, začala ryzáka jezdit Kanaďanka Beth Underhill. Uspěli spolu třeba na CSIO4* Wellington. 
 
V dubnu letošního roku ještě nastoupil ve dvojici s mladou dvaadvacetiletou Francouzkou Ninou Mallevaey při dvou mítincích Global Champions v Mexico City a v Miami. Zkušený mentor s ní na těchto pětihvězdových závodech zapsal tři čisté parkury a v Mexiku se dokonce kvalifikoval do Grand Prix.
 

Čtěte také: Comeback šedesátileté Kanaďanky. S koněm po Lamazovi ovládla La Baule

 
Poté se vrátil pod sedlo Beth Underhill. Ta s ním začátkem června startovala na CSIO5* ve Vancouveru v Poháru národů. O dva týdny později pak absolvovali CSI5* ve Spruce Meadows, což byl bohužel poslední mítink šestnáctiletého valacha.
 
 

Nešťastná náhoda

V soutěži ATB Cup s překážkami do 150 centimetrů, jež se jela 19. června, došlo k incidentu, který byl na první pohled nevinný. Měl ovšem vážné následky. „Chacco si při doskoku v obratu za překážkou zadní nohou přišlápl přední nohu. Normálně by mu v takové situaci uletěla přední podkova, jenže ono se tak nestalo,“ popisuje Lamaze nešťastný okamžik. Výsledkem bylo poranění vazu, když se ryzák snažil uvolněné podkovy zbavit. Jezdkyně Beth Underhill okamžitě vzdala další pokračování v soutěži, ale úrazu se předejít nepovedlo. „On se snažil z toho dostat, a tím si tu přední nohu poranil,“ dodává Lamaze. 
 
„V jeho šestnácti by bylo nesmyslné očekávat, že se po vyléčení vrátí do vysokého sportu. Místo toho jsme se rozhodli, že mu poskytneme co nejlepší důchod ve stájích v Belgii,“ říká Lamaze o koni, jenž závodil během svého života se čtyřmi různými jezdci, na různých úrovních parkurového sportu od národních závodů až po mistrovství světa.
 
„Je hrozně smutné vidět, že kůň, který toho tolik udělal pro různé jezdce, musí ukončit kariéru takto. Jeho osobnost a opatrnost mu dovolily skákat ty nejvyšší soutěže světa,“ říká Lamaze a dodává: „Je to sport a koně, stejně jako třeba hokejisti nebo basketbalisti, ukončují kariéru kvůli zranění. Stávají se nehody, a ani při vší péči se některým nedá předejít.“
 
Zdroj: FEI, World Of Show Jumping
 
Foto: Clarke Mackenzie / FEI