reklama 11B

Atmosféra, jakou jsem dosud nepoznal. Murzabajev vypráví o Japan Cupu

ikonka

Německý šampion Bauyržan Murzabajev, jenž zahájil kariéru před deseti lety v Česku, dojel devátý v prestižním Japan Cupu. Do Tokia se vrátí už za dva týdny. "Nastal čas posunout se dál, otevírají se mi dveře na mezinárodní scénu," řekl pro Jezdci.cz.
29.11.2022 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12A

Byl to první krok před další kapitolou v dostihovém životě Bauyržana Murzabajeva. Třicetiletý kazašský rodák minulý víkend absolvoval osm dostihů na tokijském závodišti a pozorně se díval kolem sebe. Už za dva týdny se do Japonska vrátí na tříměsíční zimní angažmá.

Deváté místo s německým klasickým vítězem Tünnesem v Japan Cupu a angažmá v rámcovém programu tak pro něj znamenaly především cenné seznámení s novým prostředím.

"Byl to velký zážitek a zase něco úplně jiného, než co jsem dosud kolem dostihů poznal," přiznal někdejší český šampion, který letos oslavil první vítězství v grupě 1 a premiérové starty v Ceně vítězného oblouku i na mítinku Royal Ascot.

 

Čtěte také: Španělský sen Denisy Sikorové. Jezdkyně z Jablunkova vyhrála v Madridu

 

"V hledišti bylo kolem šedesáti sedmdesáti tisíc lidí, což je pro nás nepředstavitelná atmosféra. Všude obrovské množství fanoušků, vysoko dotované dostihy a naprosto bezchybná organizace. Je na první pohled vidět, že japonský dostihový sport je někde jinde," konstatoval Murzabajev.

Němci si před Japan Cupem mysleli s tříletým ryzákem Tünnesem vysoko, ale polobratr velkého Torquatora Tassa, jehož Murzabajev svého času také jezdil, nakonec do boje o nejvyšší příčky nezasáhl.

"Sešlo se proti nám hodně faktorů. Kůň vstoupil později do sezony a v krátkém sledu za sebou vyhrál tři kvalitní dostihy včetně St. Legeru a grupy 1 v Mnichově. Je otázka, zda pro něj tak těžký dostih nepřišel brzy. Lando tam kdysi vyhrál jako pětiletý, většinou uspějí buď starší koně nebo domácí, kteří dokonale znají místní podmínky," přemítal Murzabajev.

Se svěřencem trenéra Petera Schiergena ztratili několik délek hned na startu. "Špatně jsme odskočili a už jsme zůstali vzadu. Nemyslím si, že Tünnes musí chodit nutně zepředu, ale proti Japoncům se na rychlé dráze každý metr těžko dohání. Na druhou stranu, hned vedle mě cválal Shahryar s Cristianem Demurem, což je starší kůň a cílovou rovinu seběhl na druhé místo," dodal.

Fronta jako na Minaříka? Zatím ne

Samotný Murzabajev dorazil do Tokia ve středu a stihl s Tünnesem absolvovat rychlou práci. "Čtvrtek byl poslední den karantény. Po příchodu do stájí jsem se musel osprchovat a vzít si na sebe jiné věci. Byli s námi ustájení tři francouzští koně, kteří přiletěli společně. Nejdříve museli Francouzi odpracovat, pak dezinfikovali areál a teprve poté jsme mohli jít s koněm ven my," vrátil se k posledním dnům před dostihem. Kromě samotné práce na all-weather dráze Tünnesovi předem ukázali paddock a zdejší tunely.

V rámcovém programu zaznamenal německý šampion druhé místo s dvouletým Keep Bright’n. "To byla moje jediná větší šance, jinak jsem napoprvé jezdil spíše outsidery. Získat v tak silné konkurenci při vrcholném mítinku lepší koně není nic snadného. I tak to ale byl obrovský zážitek, dobře jsem se svezl a užil jsem si to. Japonské dostihy jsou hodně rychlé a když člověk nemá pod sebou dobrého koně, je tam těžké něco vymyslet," shrnul své první dojmy.

Rozdal i několik autogramů, bližší zkušenost s japonskými dostihovými fanoušky ho však teprve čeká. "Fronta jako na Filipa Minaříka na mě nestála, Filip byl miláček národa a já přece jen ještě nejsem tak známý. Ale pár programů jsem podepsal, přišly mi do šatny i nějaké fotky," usmíval se Murzabajev.

Top agent a licence na tři měsíce

Do Německa se vrací jen nakrátko, už v první polovině prosince poletí zpět do Tokia. "Už jsem si srovnal v hlavě, že nastal čas posunout se zase o něco dál. Trochu se mi pootevřely dveře na mezinárodní scénu a chci toho maximálně využít. 11. prosince odlétám do Tokia a odtud pokračuji do Kjóta, 17. prosince začínám první dostihový den. Licenci mám až do 7. března," upřesňuje svůj další harmonogram.

Péči o německého a českého šampiona převezme agent, kteří dříve pracoval pro v Japonsku velmi úspěšného Oisina Murphyho.

"Má výborné kontakty, věřím mu. Já se budu snažit jezdit co nejlépe a zbytek už je v jeho rukou. Mám štěstí, že jsem získal licenci na tři měsíce, zahraniční jezdci dostávají za normálních okolností napoprvé jen dva měsíce. U mě to klaplo, a tak budu v Japonsku skoro celou zimu. Samozřejmě to bude náročné, hlavně váhově, protože musím navážit o kilo méně než normálně. Ale jsem připravený se o svou šanci poprat," ujistil.

I proto vynechá tradiční dovolenou po sezoně doma v Kazachstánu. "Byl jsem tam minulý týden na svatbě svého bratra, pak jsem letěl do Japonska. Žádnou dovolenou letos neplánuji a možná ani příští rok. Musím se teď naplno soustředit na ježdění," uzavřel Murzabajev.

Foto: Manabu Miura




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE