Asociace trenérů reaguje na Slušovice. Lidé mě podpořili, říká Karlach

ikonka

Po Jockey Clubu ČR se k medializovaným událostem ze Slušovic vyjádřilo vedení Asociace českých trenérů a jezdců, své stanovisko na webových stránkách závodiště zveřejnil i pořadatel Zdeněk Karlach, který vyzval k ukončení vyhrocené debaty.
30.06.2020 14:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Asociace českých trenérů a jezdců (AČTJ) v úterý vydala krátké stanovisko k sobotním dostihům ve Slušovicích. "AČTJ nesouhlasí s výroky pořadatele dostihů ve Slušovicích zveřejněných v médiích a na webových stránkách Dostihy Slušovice," píše se v reakci, kterou serveru Jezdci.cz poskytla předsedkyně AČTJ a členka prezidia Jockey Clubu ČR Oliva Horová.
 
"Tvrzení, že četná zranění koní jsou pravděpodobně způsobena nevhodným tréninkem koní v době a po pandémii Covid 19 je neprokazatelné a nepravděpodobné. Naopak, v době karantény probíhal pravidelný trénink na dostihy a oddálený začátek dostihové sezóny vedl ke zlepšení fyzické kondice koní," uvedla AČTJ.
 
Pořadatel slušovických dostihů Zdeněk Karlach v úterním prohlášení na oficiálních stránkách závodiště napsal, že ve svých medializovaných výrocích nikdy nevyslovil podezření o nevhodném tréninku. "Pouze jsem řekl, že vzhledem ke Covidu-19 musel tréninkový režim oproti předchozím letům často probíhat jinak," napsal na webu dostihyslusovice.cz.
 

Tip: Získal Rate soupeřku pro derby? Podcast s aktéry Velké jarní ceny

 
"Trenéři i veterinární lékaři také podpořili můj (interpretovaný) názor, že s vysokou mírou pravděpodobnosti šlo o únavové zlomeniny," dodal s poukazem na fakt, že jej v médiích podpořili i trenéři Kateřina Ilíková a Pavel Složil, jejichž svěřenci byli mezi třemi fatálně zraněnými koňmi ze soboty.
 
Podle informací serveru Jezdci.cz se nicméně do některých stájí, které se zúčastnily sobotních dostihů, chystá na základě mediálních výstupů Státní veterinární správa ke kontrole, zda se jejich koně nacházejí v odpovídající péči.
 
Samotný Zdeněk Karlach v úterý uvedl, že je podle něj čas vyostřenou debatu k sobotnímu mítinku, kterou podnítila nejsledovanější česká média (odkazy na některé ze zveřejněných článků naleznete v monitoringu zpravodajství na tomto odkazu), ukončit. "Ti, kteří chtěli být viděni, slyšeni a čteni si svých pár minut slávy užili, jiní ještě budou i pokračovat, ale budiž jim přáno. Jsem rád, že lidé, kteří mají s koňmi bohaté zkušenosti a dosáhli s nimi výrazných úspěchů, se mnou ve většině mých závěrů souhlasili. Někteří mne podpořili pouze soukromě v telefonickém hovoru, mailu nebo SMS, někteří v médiích či osobně," prohlásil Karlach.
 
Zároveň potvrdil pondělní informaci, že slušovické závodiště uzavřelo pro další dostihové dny dohodu s novým ředitelem asanační společnosti MAT, která bude během dostihů připravena v pohotovosti k případnému svozu. "Že se do diskuzí zapojují i lidé s různými jinými úmysly, převážně na sociálních sítích, mi zase tolik nevadí, o jejich odbornosti mám své představy, a proto mi nevadí ani jejich vulgarita. A pokud jde o média, byli bychom velice rádi, kdyby s takovou vervou, s níž líčila to, co se u nás událo, raději příště na dostihy návštěvníky pozvala,” zakončil Zdeněk Karlach článek, který v úterý na webu závodiště nahradil dříve publikovaný a mezitím smazaný text.
 
Jockey Club ČR se v pondělním prohlášení svého prezidenta Josefa Bečváře od některých víkendových výroků pořadatele distancoval. "I když pořadatelé dostihů udělají všechno pro to, aby závodní dráha byla perfektně připravená, nikdy nelze zcela zaručit, že všichni startující koně dostih ve zdraví dokončí. Hlavním cílem Jockey Clubu ČR a pořadatele musí být v první řadě zajištění bezpečnosti jezdců a koní, jejichž nezbytnou podmínkou je důkladné dodržování všech kontrolních mechanismů," napsal v pondělí Bečvář.
 
Dostihová autorita ohlásila, že podnikne kroky, aby k podobným událostem již nedocházelo, a podá podnět Pořádkové komisi k prošetření, zda v sobotu byly dodrženy všechny povinnosti vyplývající z Dostihového řádu.
 
 
Psali jsme:
 
 
 
 
Ilustrační foto: Bohumil Křižan, Jockey Club ČR