reklama 11D

Arcturus a Holčák dojali Bratislavu. Valaši opět mají trojkorunu

ikonka

Čtvrtá trojkoruna Františka Holčáka, české vítězství v Gran Premio Merano, úžasný Evropský pohár žokejů i velká série Václava Janáčka. Uplynulý dostihový víkend byl přímo nabitý velkými událostmi, tady je jejich rychlé shrnutí.
29.09.2019 21:55  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12C

Trenér František Holčák v neděli počtvrté zažil euforii ze zisku trojkoruny. Po Glowingovi, Tribal Instinctovi a Age Of Japeovi se mezi velká jména zapsal i Arcturus, který završil svou sérii jistým vítězstvím ve Slovenském St. Legeru. Hnědák stáje Meridian se stal teprve druhým nositelem trojkoruny v historii bratislavského Starého Háje.
 
Na nejdelší distanci své dosavadní kariéry nedopřál publiku většího vzruchu. Po pomalém úvodu se chopil taktovky Piotr Krowicki na klasické vítězce Falcon Baby a udržoval průměrné tempo. Zdenko Šmida s favoritem vyčkával na průběžné třetí, čtvrté pozici a v žádné fázi dostihu si nenechal vodící klisnu příliš utéct.
 
V cílové rovině tak mohl Arcturus přijít s rozhodující koncovkou a zvítězit jistě o 2 délky. O Krowického dobrém odhadu tempu svědčí druhá příčka Falcon Baby, na třetí místo přilétla domácí Palmera s Martinem Srncem.
 

Čtěte také: Váňa ml. a Bartoš to dokázali. České vítězství v Gran Premio Merano

 
"Jsem moc rád, že to takto dopadlo. Zdeno hřebce odjezdil, jak jsme si přáli," řekl po doběhu dojatý František Holčák v rozhovoru s komentátorem Mikulášem Kočanem. "Velké poděkování patří synovi Radkovi, který koně dotrénovával, protože jsem byl v létě ve stavu nemocných."
 
Druhý jedničkový vrchol bratislavské neděle, Cenu Whisky na 1800 metrů, ovládla domácí Zoriana. Bělka odježděná Jaroslavem Línkem porazila o dvě délky tříletou O’ffensive, o další nos zpět doběhla Saša.
 
 
 

Z dostihového víkendu

 
Pátý ročník Evropského poháru žokejů přinesl krásné doběhy i jedinečnou atmosféru. Celkovým vítězem se stal Christophe Soumillon před Adriem de Vriesem a Eduardem Pedrozou. Více čtěte v sobotním článku.
 
Subway Dancer pokračuje ve sbírání dotovaných umístění na francouzské blacktype scéně. Zástupce stáje Bonanza doběhl v neděli pod Radkem Koplíkem na pátém místě v Grand Prix de la Region Grand Est (L, 2100 m, 60 000 eur). Na vítězného Monsieur Croco ztrácel v desetičlenném poli zhruba 7 délek.
 
Václav Janáček spěchal z Evropského poháru žokejů do Madridu - a dobře udělal. Na závodišti La Zarzuela v neděli slavil čtyři vítězství ze sedmi startů! Postupně se radoval na Radamesovi, Andii, Blueberry a Guerreiře. Poslední zmíněný úspěch se odehrál v Premio Carlos Sobrino - Criterium de Potrancas (1400 m, 25 500 eur).
 
Nejlepší polská klisna Nemezis podlehla ve Wielkej Warszawskej (2600 m) o 3 1/2 délky své vrstevnici Pride Of Nelson. Vítězku jarní klasiky výborně odjezdil slovenský žokej Michal Abík. Vítěz trojkoruny a Kůň roku Fabulous Las Vegas se musel spokojit se vzdáleným čtvrtým místem, nový svěřenec Václava Luky Cosmic City s Roberto-Carlosem Montenegrem následoval na páté příčce.
 
 




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE