Anna Marie Dudová: S ponym Double Trouble jsem výkonnostně vyrostla

ikonka

Anna Marie Dudová je úspěšnou jezdkyní spadající do dětské kategorie, nyní již sbírá zkušenosti na mezinárodních závodech se svými dvěma velkými koňmi. Za toho výjimečného však považuje ponyho Double Trouble, který stál za jejím výkonnostním růstem.
22.11.2021 11:30  |  Autor: Denisa Vegrichtová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


Anna Marie Dudová je reprezentantkou Stáje Urban. Mezi její úspěchy patří například páté místo z mistrovství České republiky v kategorii dětí s klisnou Eldona Landaise. Na kontě má však i spoustu umístění v parkurech do sto dvaceti centimetrů, a to se svým výjimečným ponym Double Trouble.
 
Je nějaký kůň, kterého byste mohla označit za toho výjimečného?
Za výjimečného bych označila svého ponyho Double Trouble, který mě naučil spoustu věcí, a díky němu jsem se posunula do vyšších parkurů. Absolvovala jsem s ním svůj první metrový parkur, následně soutěž na výšce 110 centimetrů a nakonec i svou první stodvacítku, kterou jsme jeli v soutěži mezi velkými koňmi. Tuto soutěž jsme nakonec dokonce vyhráli.
 
Kde se poprvé střetly vaše cesty? Jaké byly vaše společné začátky? 
Doubla jsme jeli zkoušet asi šest set kilometrů do Německa. Zaujal mě hned na první pohled, velmi se mi líbil. Při zkoušení bylo hned jasné, že se jedná o velmi kvalitního ponyho a já jsem věděla, že to jednou bude jeden z mých nejoblíbenějších koní. 
 
Začátky probíhaly vcelku hladce. Jezdila jsem na něm doma a všechno perfektně fungovalo. První problém nastal, když jsem s ním vyjela na soustředění, kde hodně koukal a dost se mnou utíkal. Naštěstí jsme to všechno zvládli vyřešit a mohla začít naše sportovní kariéra. 
 
Čím si vás Double získal? Je něco, co jste se díky němu naučila?
Double mě nikdy v ničem nenechal, vždy mě podržel a snažil se ze sebe vydat maximum. A to nejen na závodech, ale i v tréninku. Naučil mě dobře drezurní cviky, jelikož on sám závodil i v drezuře. Takže nyní se na něm mohu učit například stranovou práci.
 

Psali jsme: Mým cílem je dobře jezdit, úspěch se dostaví, říká Anna Marie Dudová

 
Měl nějaké speciální libůstky ve stáji nebo pod sedlem?
Je velmi hodný, ale občas mě zkouší a dělá, že se něčeho bojí a leká se. Ve stáji hrozně rád olizuje věci nebo mě. Nikdy nekousne, jen mě olizuje. 
 
Máte s Doublem nějaký úsměvný zážitek? Co naopak společné slabé chvilky?
Mně vždy pobaví, když z Doubla spadnu a on nade mnou stojí s výrazem, co tam dělám, že on vlastně vůbec nic neudělal. Hodně mě mrzí mistrovství republiky ve skákání v roce 2021. Mohla jsem absolvovat všechna tři kola bez trestných bodů, ale ve finále se mi nepovedl nájezd na jeden skok a skončila jsem s jednou chybou. 
 
Kterých společných úspěchů si ceníte nejvíce? 
Mám radost z každého dobře zajetého parkuru. Ale cením si také například toho, že s Doublem jsem absolvovala své první mezinárodní závody. To, že mě úspěšně vynesl až na úroveň dvouhvězdového L, jsem již zmiňovala. 
 
Jaké jsou vaše plány s tímto ponym?
Ponyho Double Trouble pořád mám a v plánu je, že si ho ještě necháme. Myslím si, že co se týče drezurní práce, může mě toho ještě dost naučit. 
 
Patříte k lidem, kteří mají ve stáji vždycky nějakého svého oblíbence, nebo se od toho snažíte spíše oprostit?
Ve stáji se snažím mít všechny koně stejně ráda a ke všem se chovat stejně. Ale samozřejmě to není vždy jednoduché, v jednu chvíli je jeden úspěšný na závodech a s druhým se mi třeba nedaří. Pokaždé se ale ke všem svým koním snažím přistupovat stejně.
 
Foto: poskytla Anna Marie Dudová