Anna Čapková: Hannah Montana má ohromné kvality a skvělý charakter

ikonka

Druhé místo při letošním mistrovském klání v drezuře vybojovala Anna Ester Čapková v sedle své desetileté hannoverské klisny Hanny Montany. Poprvé se setkaly v dnešní domácí stáji ArtDressage Stable a bylo hned jasné, že toto spojení bude fungovat.
25.08.2021 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


„Nejvíce výjimečná a už v tuto chvíli zároveň nezapomenutelná je moje aktuální klisna Hannah Montana a nikdo se jí nevyrovná. Má neuvěřitelné kvality a velikou sportovní perspektivu, nemá skoro žádné hranice ve výcviku. Hlavní je však její výborný charakter a je strašně moc hodná, ale na druhou stranu nenechá si vše líbit a hned naznačí, když se jí něco nezdá. Mám k ní velkou citovou vazbu,“ takto hovoří o své klisně Anna Ester Čapková. 
 
Anna Ester Čapková obdržela svou závodní licenci teprve minulý rok a s Hannou Montanou tvoří dvojici pouhých pět měsíců. I za takto krátkou dobu při letošním zduchovickém drezurním mistrovství České republiky nestačila pouze na vítězku kategorie mladších juniorů Johanu Vášáryovou a odvezla si titul vicemistryně pro rok 2021.
 
Jak a kde jste se potkaly poprvé a jak vzpomínáte na vaše společné začátky? 
Poprvé jsme se potkaly ve stáji v ArtDressage Stables, kde byla v té době na prodej. Na ní jsem si vyzkoušela svůj první přeskok a byl to neuvěřitelný pocit. Vzpomínám, že mě také velmi uchvátil její prodloužený klus. 
 
Čím si vás Hannah Montana získala? V čem jste si nejvíc rozuměly, resp. proč jste si padly do oka? 
Jan Zamec, s nímž nyní trénuji, mě na ni posadil a já jsem hned věděla, že je pro mě Hannah Montana vyrobená na míru, a to jak charakterem, tak výkonností. Zrovna ona není určitě kůň, který by byl vděčný za odložení na pastviny a nicnedělání. Potřebuje svůj box, svůj žlab s jádrem, seno a vodu. Je to zkrátka naše princezna. 
 
Je něco, v čem vás jako jezdce posunula dál? Naučila vás třeba něco, co jste později uplatnila i v případě jiných koní? 
Ona mě naučila prozatím všechno, co v tuto chvíli umím. Je to paní učitelka, která mi nedá nic zadarmo. Ve všem mi navíc pomáhají i moji trenéři Jan Zamec a Markéta Zamcová, za což jim jsem moc vděčná. 
 

Psali jsme: Jan Zamec: Charmé mě naučila jednat s dámou, Sandro netlačit na pilu

 
Jaké má základní charakteristické znaky? Jaká je její povaha a chování?
Je to klisna, takže má svoje náladové dny asi jako každá jiná. Má v sobě však ještě něco nepopsatelného. Když je mi smutno, tak si zalezu k ní do boxu a ona mě vždy vrátí do normální a pohodové nálady. Vyzařuje z ní taková zajímavá energie a jak už bylo řečeno, je to naše princezna a moc dobře o tom ví. 
 
Má nějaké speciální libůstky ve stáji nebo pod sedlem?
Ano, za dobrý pamlsek je schopná postavit se klidně i na hlavu. Také je to nejčistotnější kůň v celé stáji, naše stájnice Bohunka ji má v tomto ohledu nejraději.
 
Co všechno jste spolu zažily? Vybavíte si nějaké veselé historky nebo zajímavé zážitky? Co naopak společné slabé chvilky?
Slabé chvilky se samozřejmě někdy objeví a těch veselých je s ní občas až moc. Zažily jsem si toho spolu hodně. První společné závody, kdy se mnou tryskala po obdélníku až po druhé místo na mistrovství České republiky, což to byl doposud ten nejkrásnější okamžik s Hannou.
 
Kterých společných úspěchů si ceníte nejvíce? 
Nejvíce si cením druhého místa z mistrovských závodů v letošní sezoně 2021. Byl to neuvěřitelný pocit a ukázalo se, že jsme se opravdu dobře sehrály už za tak krátkou dobu. Nejvíce jsem si užila kür, který jsme zajely s hodnocením 69,5 %. 
 
Jak vypadá její každodenní program v průběhu rozběhnuté sportovní sezony? Jaké jsou vaše další plány?
Trénujeme 4-5x týdně a zbylé dva dny věnujeme regeneraci a jejímu odpočinku. Hannah miluje svůj klid, který se jí snažím co nejvíce dopřát. Tuto sezonu už asi žádný větší mítink v plánu není, ale ještě uvidíme, jak nám to půjde a třeba se ještě na podzim podíváme na nějaké mezinárodní závody. 
 
Foto: Markéta Zamcová, Michaela Křížková, Kristýna Malenínská / poskytla Anna Ester Čapková