Anna Bierhanzlová: Zázemí a příroda okolo Martinic jsou bezkonkurenční

ikonka

„Mohla bych se výstižně označit jako spojka mezi klienty, zaměstnanci a vedením areálu,” říká Anna Bierhanzlová v rozhovoru pro Jezdci.cz. Představila nám také celé zázemí Resortu Equitana, zmínila další nabízené služby a plány na závodní sezonu.
23.02.2021 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB


Domovský jezdecký areál Anny Bierhanzlové se nachází v obci Martinice, která leží asi 20 kilometrů jižně od Příbrami a 80 kilometrů jižně od Prahy. „Oficiální název je Jezdecká společnost Equitana, která zároveň spadá pod společnost Equitana Hotel Resort. Celý tento komplex je v majetku firmy Rubilis s.r.o,” zmiňuje Anna.   
 
Jak dlouho už v tomto areálu působíte a bylo i jiné místo, kde jste měla ustájené své koně?  
Před příchodem do Martinic jsem nikde jinde koně ustájené neměla. Jezdeckou společnost Equitana založili moji rodiče, vybudovali celý jezdecký areál, a tím mě zároveň ke koním přivedli. Jezdit jsem sice začínala asi ve svých třech letech na malém shetlandském poníkovi, kterého jsme měli ještě původně u našeho domu. Po otevření martinické sportovní stáje v roce 2004 jsme vše přesunuli sem a od té doby se vše spojené s koňmi odehrává přímo v areálu naší stáje. Nyní už je to třináct let od doby, kdy jsem začala aktivně jezdit na koních.  
 
Máte nějaké informace o historii tohoto místa?  
Celý komplex je zde vybudován z bývalého JZD. Dnešní hlavní stáj původně sloužila jako kravín, ale okolní budovy už byly vystavěny nově.  
 
Vzpomínáte si, jaká byla původní myšlenka ohledně založení vlastního areálu?  
Původně jsme plánovali takový menší rodinný podnik, kde bude ustájených pouze pár koní. Chtěli jsme vybudovat penzion a uvažovali jsme o případném uspořádání nějakých závodů. Postupně se to však začalo hodně rozrůstat až do dnešní podoby.  
 
Můžete nás seznámit se základními parametry vaše jezdeckého areálu? 
Celková kapacita je 220 boxů. Většina z nich je samozřejmě určena pro účastníky našich sportovních mítinků. V naší hlavní stáji se nachází 23 boxů, s tím, že v této době nabízíme i místa pro stálé klienty v hale číslo jedna. Dohromady je tedy aktuálně v naší stáji ustájeno 35 koní. Hala číslo jedna bude v brzké době také upravena a zrekonstruována, aby splňovala všechny požadavky na pohodlí koní i majitelů, stejně jako hlavní stáj. Pro práci s koňmi máme k dispozici jedno velké závodní kolbiště, dvě opracoviště, jezdeckou krytou halu, čtyři padoky a rozsáhlé výběhy. Poté je možné využít velké množství krásných okolních vyjížďkových tras, kde jsou připraveny i přírodní skoky.  
 

ČTĚTE TAKÉ: Sekaninová: Panská lícha umožnuje trénink pro všechna jezdecká odvětví

 
Jaká je konktrétně vaše pozice v souvislosti s organizací a chodem celé stáje?  
Já jsem momentálně převážně studentka vysoké školy. Ve stáji obstarávám své vlastní dva koně a vedle toho se snažím vypomáhat všude, kde je potřeba. Do toho spadá běžná práce ve stáji, trénink našich klientů a převážně je to stájová administrativa. Hlavní osoba, která se stará o celý management stáje a trénování je však Kateřina Vrbová, které se tímto snažím vypomáhat. Mohla bych se výstižně označit jako pomyslná spojka mezi klienty, zaměstnanci a vedením celého areálu.    
 
Je obecně známo, že se váš areál aktivně zapojuje do pořádání jezdeckých závodů. Které mítinky považujete za takové tradiční a hlavní? 
Mým nejoblíbenějším jezdeckým mítinkem je martinický Memoriál Jana Papouška. Je to velmi sportovní vyhledávána událost a pro mě osobně jsou to závody s nejlepší atmosférou. Velmi tradičně se u nás také pořádá mistrovství České republiky v parkurovém skákání a důležitou roli zde hraje i Český skokový pohár. V tomto roce nastane změna, jelikož jsme většinou pořádali první zahajovací pohárové kolo, ale letos je pro Martinice naplánované finále. Myslím, že to bude takový vrchol naší závodní sezony a budou to nejspíše největší závody v roce 2021.  
 
Co dalšího kromě jezdeckého zázemí mohou návštěvníci vašeho resortu využít?  
Nabízíme poměrně rozmanité služby pro naše hosty. Samozřejmostí je ubytování v hotelových pokojích a moderně zařízených apartmánech, wellness a výborná restaurace. Dále jsou možné i různé relaxační a agroturistické zážitky a jezdecké tréninky v rámci jezdecké školy.  
 
Mohla byste zmínit, co patří mezi největší výhody vašeho areálu?  
Myslím, že obecně zázemí a krásná příroda v okolí je naprosto bezkonkurenční. Pravidelně se snažíme o zvelebování celého resortu a stájí. Služby, které našim klientům nabízíme jsou mnohdy až mimořádné a naší snahou je individuální přístup.  
 
Jsou v plánu nějaké změny, novinky, rekonstrukce či rozšíření?  
Velkou novinkou je plánovaná rekonstrukce našeho pověstného Seníku, což je poměrně multifunkční místo sloužící jako restaurace, bar a zároveň i místo pro večerní taneční zábavu. Dále jsem už hovořila o renovaci haly číslo jedna, z níž by se během závodů mělo stát místo pro luxusní ustájení pro vybrané jezdce. Rádi bychom takém zvětšili plochu opracoviště, ale k tomu se dostaneme nejspíš až v následujícím roce.  
 
 
Foto Kateřina Vrbová
Zdroj: archiv Anny Bierhanzlové