Ange Guardian zůstává králem kvalifikací. Dohnal to za mě, řekl Kousek

ikonka

Žokej Jiří Kousek se po pěti měsících vrátil do sedla a spolu s Ange Guardianem navázal na loňské úspěchy. Druhá kvalifikace na Velkou pardubickou i přesto nabídla dramatický finiš. Naopak Zlatý pohár se změnil v procházku favorita Anakinga.
25.07.2020 19:08  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Ange Guardian s žokejem Jiřím Kouskem podle očekávání zvítězil v Memoriálu majora Miloše Svobody, druhé kvalifikaci na Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou. Dvanáctiletý valach stáje Anděl strážný však v závěrečných metrech čelil velkému útoku tréninkového kolegy Sottoventa. V cíli dělil oba svěřence Josefa Váni jen krk.
 
Třetí Lombargini ztrácel na bojující dvojici sedmnáct délek, spolufavorit Stretton doběhl na čtvrtém místě. Kvalifikaci splnilo osm z devíti startujících, pouze veterán Borderland ztratil za čtvrtou překážkou Pavla Kašného.
 
"Ke konci jsem si už myslel, že budeme poraženi," řekl České televizi Jiří Kousek, který se vrátil na dráhu po pětiměsíční pauze. "Ange Guardian byl skvěle nachystaný, mně po té pauze trochu chyběla kondice, ale on je zkušený a dobrý koník. Dohnal to za mě, perfektně jsem se svezl."
 

Poslechněte si: Lysá je můj osud, říká v podcastu Jan Palyza

 
Velkou část z 5800 metrů dlouhé tratě vodil tempař Bridgeur, který se v úvodu vzdálil soupeřům o několik délek. Po Velkém anglickém skoku se začali blíže špici posouvat oba svěřenci Josefa Váni a při vbíhání do cílové rovině vypadal Ange Guardian jako jasný vítěz. 
 
Osmiletý Sottovento, loni třetí v Ceně Labe, však za distancí dokázal situaci výrazně zdramatizovat. Ange Guardian nicméně drtivému finiši mladšího soupeře odolal a připsal si páté vítězství v kvalifikaci, čímž vyrovnal někdejší bilanci Trezora. Druhou kvalifikaci získal v kariéře už potřetí.
 
"Abych řekl pravdu, Sottovento mě docela překvapil, i když první myšlenka směřovat ho do Velké pardubické přišla už po Ceně Labe. Do Velké určitě patří," konstatoval v přenosu ČT Josef Váňa.
 
Druhý vrchol dne se stal snadnou kořistí favorizovaného Anakinga. Desetiletý svěřenec Pavla Tůmy převzal po pádu Dangerous Gleama otěže dostihu a v cílové rovině pod Janem Faltejskem odešel od zbytku pole zadrženě o 8 délek. Za ním se seřadili Green Rocks, Skins Rock a stájový kolega Aztek.
 
V Červnové Cross Country Válečníka potvrdil papírové předpoklady hnědák Medic s Pavlem Složilem mladším. Vlastní odchovanec trenérky Jany Junkové si o dvě délky poradil s výborně jdoucím polokrevníkem Chrystal Crossem, třetí místo bral dvojnásobný vítěz Poplerova memoriálu Tiara Man.
 
 

Krátce z turfu

 
Enable v sobotu završila historický hattrick v King George VI And Queen Elizabeth Quipco Stakes (Gr.1, 2400 m). Pod svým stálým jezdcem Frankiem Dettorim porazila v dostihu tří koní o 5 1/2 délky Sovereigna. Šestiletá hnědka je prvním koněm, jemuž se podařilo v “King George” zvítězit třikrát, Dettori svým sedmým triumfem dorovnal rekord Lestera Piggotta. "Je naprosto neuvěřitelná. Trenér John Gosden udělal neskutečnou práci. Tři King George ještě nikdo nezískal, teď se pokusíme o nemožné a zabojujeme o třetí Arc," radoval se Dettori. Pro Enable to je v jejích šesti letech jedenácté vítězství v grupě 1.
 
Německá autorita Deutscher Galopp varuje trenéry v souvislosti s několika pozitivními dopingovými případy z poslední doby před používáním některých krmných doplňků jako müssli v posledních čtyřech dnech před dostihem. Deutscher Galopp v e-mailu rozeslaném trenérům dodal, že v posledních měsících byl hned v několika vzorcích nalezen kofein. Minimálně u části případů se předpokládá kontaminace krmiva.
 
Deset vítězů Velké pardubické se zúčastnilo tradičního setkání v rámci sobotního mítinku v Pardubicích. Od ředitele Dostihového spolku Jaroslava Müllera dostali jako pozornost část živého plotu z Taxisova příkopu. Snímky ze setkání najdete i v naší facebookové skupině Máme rádi dostihy Jezdci.cz.
 
Night Moon a Albatros byli hlavními hrdiny pátečního zahájení dvoudenního pardubického mítinku. Čtyřletý svěřenec Pavla Tůmy vyhrál v sedle s Janem Faltejskem velmi lehce o 9 délek dvojkové proutky Cenu města Pardubic na 3400 metrů před King Heartem a Gold Evasive. O rok mladší zimní favorit z tréninku Heleny Vocáskové při svém druhém překážkovém startu triumfoval ve čtyřkových proutkách na 2800 metrů.
 
Německý šampion Bauyržan Murzabajev bude v neděli jezdit Filipa Minaříka. Všechny své výdělky ze závodiště v Mnichově věnuje ve prospěch svého kolegy a přítele, který se zotavuje ze zranění po těžkém pádu v Mannheimu. Do internetové sbírky prostřednictvím portálu Gofundme.com už přispělo přes osm stovek lidí, zvláštní konto zřídila i německá autorita Deutscher Galopp.
 
Na září přeložený mítink "Grosse Woche" v Baden Badenu se poprvé za svou 160letou existenci poběží bez diváků. Spolková země Bádensko-Württembersko až do konce října povoluje sportovní akce do 500 lidí. Přístup na závodiště během největší události druhé poloviny německé sezony tak budou mít pouze majitelé.
 
Nejstarší německý hřebčín Harzburg, jehož existence je doložena už od roku 1413, stojí před rozpuštěním. Místní politici s poukazem na koronakrizi zrušili již slíbenou investici ve výši 15 milionů eur do rekonstrukce areálu, který slouží i jako ustajovací kapacita během populárního letního mítinku v Bad Harzburgu. Podle server Galopponline nyní hrozí hřebčínu, kde několik let připouštěl hřebec Adlerflug, konec.
 
Bohumil Křižan, v posledních sezonách oficiální fotograf Jockey Clubu ČR, s jehož snímky se setkávají i čtenáři serveru Jezdci.cz, je zároveň dlouholetým sponzorem pardubických dostihů. Páteční Cenu společnosti Efeza na 2800 metrů získala Wellunca. Tříletou ryzku stáje Epicos nasedlala Hana Kabelková jezdci Michalu Demovi.
 
 
Foto: Bohumil Křižan, Jockey Club ČR