Aneta Havlíčková: Fieneke jsme koupili jen do počtu a chtěli ji prodat

ikonka

Desetiletá drezurní klisna Fieneke pochází z Holandska a je sportovní partnerkou Anety Havlíčkové. Společně se letos v srpnu chystají na mistrovství Evropy v kategorii mladých jezdců. "Myslím, že takového koně už nikdy mít nebudu," říká jezdkyně.
03.08.2020 06:30  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


Svého nezapomenutelného koně nám v pravidelné rubrice tentokrát představí jedenadvacetiletá drezurní jezdkyně Aneta Havlíčková. Ta si váží každého koně, kterého kdy sedlala, Fieneke je její současná stájová jednička a je pro ni výjimečná svou skvělou povahou.
 
Který z vašich koní dosavadní jezdecké kariéry je pro vás nezapomenutelným?
 
Každý z koní, na kterých jsem jezdila, je nějakým způsobem nezapomenutelným. Pokud mám ale jmenovat jednoho konkrétního, tak určitě Fieneke.
 

ČTĚTE TAKÉ: Zourková: Nucená jezdecká pauza nás sblížila. Pracovali jsme ze země

 

Můžete popsat, čím je pro vás právě ona speciální?
 
Já jsem ze začátku Fieneke vůbec nechtěla. Vybrala jsem si v Holandsku Drambuie a Fieneke se brala s tím, že ji můj trenér Fabrizio Sigismondi něco naučí, a obratem se klisna prodá. Začala jsem mít nějaké problémy právě s Drambuie a klisny jsme si s mým trenérem vyměnili. Určitě je pro mě speciální hlavně svým charakterem, tím vším, co jsme se společně dokázaly naučit, a tím, že jsem zvládla já i ona najít nějaké kompromisy. Určitě by v té době bylo jednodušší, kdybych měla koně, který všechno umí a já se od něj mohla učit, ale nikdy by mi to nedalo to, co jsem se naučila právě s Fieneke.
 
Jaké byly vaše společné začátky?
 
Začátky s Fieneke byly docela těžké, je to klisna s pohybem, který pro mě nebyl vůbec jednoduchý na vysezení. Navíc jí v tu dobu bylo šest let a ani jedna z nás toho moc neuměla. Přešly jsme spolu její první S, ST a letos i T.
 
Můžete popsat, jakou má Fieneke povahu?
 
Myslím, že takového koně už nikdy mít nebudu. Je úplně zlatá na veškeré ošetřování, pod sedlem, ať už na jízdárně nebo v terénu, téměř stoprocetní. Nekouše, nekope a nikdy se nikoho nesnažila shodit ani nikomu nijak ublížit. Jen se bojí koní, ale když to jako jezdec víte, tak se tomu přizpůsobíte.
 
Kterých společných úspěchů si nejvíce vážíte?
 
Každých dobře odjetých závodů si vážím. Vždycky je a vždycky bude něco, co se dá zlepšit. Ale pokud chcete slyšet konkrétní úspěchy, tak druhé místo na mistrovství České republiky 2017 na Panské Líše v juniorech, první místo na Šampionátu České republiky v roce 2018 a loňské druhé místo na mistrovství České republiky mladých jezdců v Královicích.
 
Máte nějaký společný zážitek, na který jen tak nezapomenete?
 
Nikdy nezapomenu na den, kdy jsme šly na společnou vyjížďku v Komořanech dolů k řece a ona se mnou uplavala skoro až na druhý břeh potom, co jsem jí chtěla jen zchladit nohy.
 

ČTĚTE TAKÉ: Markéta Vášová: Leontýna nemá ráda přeskoky. Považuje je za zbytečné

 

Jaké máte plány na letošní sezonu?
 
Fieneke letos oslavila své první kulatiny a chystáme se na mistrovství Evropy.
 
Uvažujete do budoucna také o její chovné kariéře?
 
Hříbě bych z ní jednou mít chtěla, ale určitě to není nutností. Letos máme dvě krásná hříbatka, jedno od Drambuie (Krack C X Faustinus) a druhé v Německu po Valverde.
 
Foto archiv Anety Havlíčkové