Aneta Červená: V Kamenickém Dvoře se stále něco buduje a rekonstruuje

ikonka

Sportovní areál chovatelky koní Ilony Heyrovské se stal domovskou stájí i pro pravidelnou účastnici Czech Junior Cupů a mistrovských závodů v parkurovém skákání Anetu Červenou. V rozhovoru si mj. pochvaluje dobrý kolektiv lidí a prostorné výběhy.
21.09.2021 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


Aneta Červená se jezdecky rozvíjela dlouhá léta v jezdecké stáji v Mělníku, kde spolupracovala s trenérem Vladimírem Mestenhauserem a pod jeho vedením pronikla do parkurového světa. Následoval přesun této parkurové jezdkyně do stáje chovatelky sportovních koní Ilony Heyroské, která sídlí v Kamenickém Dvoře. Tato sportovní a chovná stáj se nachází ve Středočeském kraji, v obci Kamenice. 
 
Jak dlouho ve vaší stáji působíte a jaká byla vaše cesta až na toto místo?
Koně máme v Kamenickém Dvoře ustájené od listopadu loňského roku. Cesta sem byla dlouhá, prošli jsme postupně několika stájemi. Doufám, že tato bude pro nás tou poslední nebo zde strávíme alespoň co nejdelší možnou dobu. 
 
Jaké jsou základní parametry vašeho současného domovského areálu?
Statek má tvar obdélníku, jehož střed tvoří kolbiště s kvalitním povrchem a k dispozici je zde pro klienty také drezurní obdélník. Kolem těchto tréninkových ploch jsou postaveny stáje, hospodářské budovy, jezdecká hala a krytá kruhovka. Za areálem se nachází veliké množství výběhů a rozsáhlých pastvin. Nechybí zde samozřejmě sedlovny a běžné zázemí pro jezdce a zaměstnance.
 

Psali jsme: Mé sny a plány se nemění. Chci se dále zlepšovat, říká Aneta Červená

 
Můžete prozradit něco o historii tohoto místa?
Kamenický dvůr byl od roku 1820 majetkem rodu Ringhofferů, kteří zde rozvíjeli průmyslový ruch, přidali tavírnu mědi, slévárnu mosazi a válcovnu plechů. V roce 1945 byl statek zkonfiskován a postupně přešel do vlastnictví státu. Od devadesátých let již statek patří paní Iloně Heyrovské, která zde založila chov jak drezurních, tak parkurových koní.
 
Co je největší výhoda vaší současné stáje z vašeho osobního pohledu?
Koně zde mají to, co potřebují a je o ně dobře postaráno. Vše závisí na domluvě, která tady funguje skvěle, což vnímám jako jednu z největších výhod této stáje. 
 
Kolik času zde trávíte? Jak vypadá váš běžný program, pokud jste zrovna tady "doma" a ne někde na závodech?
Ve stáji jsem každý den. Když byla zavedená distanční výuka, tak jsem dokonce měla možnost v areálu bydlet. Podlé plánu odjezdím své dva koně a dále jezdím mladé koně od Ilony Heyrovské, což je pro mě další nová a velmi přínosná zkušenost.
 

Čtěte také: Heyrovská: Chovné kobyly si hlídám a jsem u porodu všech svých hříbat

 
Bez jaké části zázemí byste se nemohla s koňmi nikdy obejít? Co berete jako naprostý standard pro to, abyste mohla vy i vaši koně v jakémkoliv areálu působit?
Pro mě je důležitý nakrmený a řádně nastlaný kůň, takže prioritou číslo jedna je tato základní péče, bez které bych se rozhodně nemohla obejít. Dále jsou pro mé koně důležité prostorné výběhy, kvalitní povrch na jízdárně a fajn kolektiv.
 
Jsou plánovány v blízké budoucnosti nějaké změny v tomto areálu, např. rekonstrukce, rozšíření? 
V areálu se stále něco nového buduje. Jak již bylo řečeno, tak celý prostor lemují historické hospodářské budovy, které vyžadují postupnou renovaci. Rekonstrukce těchto objektů ještě určitě nějaký čas zaberou, takže je to jistě ještě dlouhodobý proces. 
 
Foto: poskytla Aneta Černá